Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPNL

Scrisoarea trimisă de PNL dnei Angela Merkel ÎNCĂ pe 28 iunie 2010

|versiune pentru tipar||
PNL / 20 august 2012
Partidul Naţional Liberal
Cancelaria Guvernului German
Dnei Cancelar, Angela MERKEL

Stimata Doamna Cancelar,

Partidul National Liberal din Republica Moldova a receptat cu mult interes si cu multa speranta stirea conform careia ati convenit, impreuna cu Presedintele Federatiei Rusiei, Dmitri Medvedev, sa creati Comitetul UE — Rusia, care se va ocupa si de problema transnistreana.

Speram, Comitetul UE — Rusia, care va avea in vizor problemele politicii si securitatii externe la nivelul Ministrilor Afacerilor Externe, in baza Memorandumului pe care l-ati semnat cu Presedintele Medvedev pe 5 iunie la Berlin si care se va ocupa inclusiv de problema transnistreana, va constata adevarata cauza a separatismului din Republica Moldova. Aceasta a fost si ramine opunerea Rusiei reunificarii celor doua state actuale romanesti — Republica Moldova si Romania.

Cunoastem ca impartasiti opinia conform careia, “prin vointa politica, poate fi identificata o solutie pentru problema transnistreana”.

Partidul National Liberal considera ca e nevoie de vointa politica si pentru reunificarea a doua state romanesti. Reunificarea a fost un miracol produs in cazul Germaniei, insa ea intirzie in cazul Romaniei.

Pe 28 iunie 1940, Estul Romaniei (actuala Republica Moldova) a fost ocupat de Uniunea Sovietica, in urma unei intelegeri cu regimul nazist din Germania — act ce a condus la divizarea poporului roman de-a lungul riului Prut.

Pe 28 iunie 2010, se implinesc 70 de ani de la instaurarea ocupatiei sovietice in Basarabia, urmare a Pactului de neagresiune Molotov-Ribbentrop, cunoscut si ca Pactul Stalin-Hitler. Cu toate ca si-a proclamat Independenta pe 27 august 1991, Republica Moldova ramine sub ocupatie, prin stationarea ilegala in stinga Nistrului a armatei ruse.

Avind in vedere ca, recent, in calitate de Cancelar al Germaniei, V-ati angajat sa reprezentati interesele Republicii Moldova in dialogul cu Federatia Rusa, Va solicitam sa interveniti pe linga conducerea politica a acesteia, pentru a corecta, cit mai grabnic, nedreptatea comisa acum 70 de ani — divizarea Romaniei -, prin anularea Pactului Molotov-Ribbentrop si procedarea la lichidarea consecintelor acestuia, adica prin acceptarea reunificarii R.Moldova cu Romania.

Doamna Cancelar Angela Merkel, asteptam cu nerabdare raspunsul si sprijinul Domniei voastre.

Cu profund respect si cu aleasa consideratie,

in numele membrilor Partidului National Liberal,
Vitalia PAVLICENCO, presedinte
28 iunie 2010

Sursa: www.pnl.md

Poziţia PNL faţă de provocatorii extremişti proruşi şi de păpuşarii lor Pe 16 septembrie, PNL va fi alături de “Acţiunea 2012”!