Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPNL

Poziţia PNL faţă de provocatorii extremişti proruşi şi de păpuşarii lor

|versiune pentru tipar||
PNL / 10 august 2012
Partidul Naţional Liberal

Partidul National Liberal se manifesta foarte activ in 2012, cind s-au implinit 200 de ani de ocupatie ruso-sovietica. PNL a considerat ca e si de datoria sa contribuie la comemorarea datelor tragice din viata romanilor.

Ca si Platforma civica “Actiunea-2012”, care a reunit mai multe asociatii in manifestari comune, dedicate obiectivului Unirii Republicii Moldova cu Romania, PNL a reusit sa consolideze mai multe entitati impartasind acelasi obiectiv pe Platforma Consiliului Unirii, care a consemnat datele importante din memoria romanilor in cei 200 de ani de destin dramatic.

Pe 24 ianuarie PNL a organizat, cu prilejul consemnarii Micii Uniri, un Mars auto prin sectoarele Chisinaului, mars apreciat de romani. Inca atunci, PNL a inteles ca dispozitia Primariei privind asistenta politiei nu a fost respectata, iar responsabilii de la MAI au disparut cu buna stiinta de la actiune, desi autorizatia dispunea sa insoteasca Marsul auto al Unirii.

Acel prim-semnal privind comportamentul neclar al politiei a fost urmat, pe 25 martie, de un alt caz, cind, la Marsul unionist, politia a tolerat incalcarea de catre un grup agresiv a angajamentului de a protesta pasnic contra unionistilor, impiedicindu-i pe acestia sa isi urmeze traseul autorizat. Al doilea — deja mai mare semn de intrebare, aparut atunci, a pus problema factorilor ce stau in spatele politiei — inexplicabil de “tolerante” — fata de provocatorii antiromani. Toata presa controlata de patronii politici, aflati la putere, au denaturant evenimentele, egalindu-i pe manifestantii pasnici cu agresorii prorusi, manipulare dictata de partea de Putere antiunionista.

Pe 13 mai, cind in strada au iesit la Marsul Demnitatii Nationale peste 7 mii de oameni, grupul de provocatori antidemocrati, agresivi, violenti si intoleranti au fost depasiti de solidaritatea romanilor iesiti la o actiune de comemorare a victimelor ocupatiei rusesti. Provocatorii si cei din spatele lor au constatat, consternati, ca unionistii sunt tot mai multi si tot mai curajosi.

Marsul unionist de la Cahul, de care a fost responsabil PNL, s-a desfasurat in conditii de maxima tensiune, din cauza ca, din nou, prin toleranta dubioasa a politiei, s-a incercat zadarnicirea actiunii autorizate de conducerea orasului. La Cahul, pentru prima oara, s-au aruncat cu oua, rosii si pietre in manifestantii pasnici, care nu au reactionat in nici un fel. Marsul s-a desfasurat cu mare greu, in conditii de insecuritate pentru participantii pasnici, ceea ce, insa, nu a servit drept o lectie de nedemocratie admisa de politia controlata de o parte a Puterii, o lectie ce nu trebuia repetata la Balti.

La Balti, unde penelistii au participat ca simpli unionisti alaturi de Actiunea-2012, s-a vazut intreg pericolul fortelor extremiste antinationale, protejate de factori de la virf, care le folosesc impotriva adeptilor Unirii, ce manifesteaza democratic, pasnic, sub protectia legislatiei nationale si europene.

La Balti s-a aruncat in unionisti cu pietre, sticle cu apa, nuci, bile de metal, rosii, oua, petarde, care au explodat, cu alte obiecte periculoase. Politia, desi prezenta la Balti in mare numar, a fost in incapacitatea volitiva, profesionala si logistica sa asigure dreptul constitutional al romanilor, la ei acasa, sa manifesteze liber. Acest lucru nu putea sa aiba loc fara o coordonare de sus si o cirdasie intre Chisinau si Balti.

PNL exprima recunostinta tuturor tinerilor curajosi care participa la Marsuri unioniste si tuturor persoanelor trecute de virsta tineretii, care vin alaturi de tinerii temerari, indiferent de unde ei provin — de la Soroca, Nisporeni sau Bucuresti, pentru ca PNL considera ca natiunea noastra este una, cea romaneasca, si trebuie sa fie solidara in fata pericolelor antiromanesti.

Un foarte mare numar de romani din Republica Moldova au si cetatenia romana, adica au dubla cetatenie, permisa de lege, avind depus juramint de credinta Statului Roman, pentru care Tricolorul este steagul romanilor de pe ambele maluri ale Prutului, fara a minimaliza importanta Tricolorului cu stema Republicii Moldova, ca drapel oficial al celui de-al doilea stat romanesc.

Tricolorul este steagul, sub a carui flamura romanii din actuala Republica Moldova au obtinut grafia latina si statutul de limba de stat pentru limba romana, au obtinut Independenta, Imnul si Drapelul de stat. Tricolorul romanesc, national, nu poate fi pus alaturi de pinzele bicolore ale statului care ne tine sub ocupatie, prin armata pe care nu si-o retrage, incalcind angajamentele internationale.

Indiferent de atitudinea programata sau sincera a unora fata de Marsurile Unirii, PNL considera ca este dreptul democratic al cetatenilor sa manifesteze pasnic, iar statul este dator sa asigure conditii democratice tuturor cetatenilor sai. Astazi, pentru Republica Moldova, dupa toate scenariile antiromanesti derulate pe scena moldoveneasca, se pune insasi problema democratiei, a libertatii de exprimare, a pluralismului de opinie, valori europene amenintate cu pietre si petarde.

PNL este un partid ce actioneaza prin decizii proprii, care nu raspunde niciunor comandamente de nicaieri, respingind categoric orice indoiala privind independenta deciziilor sale.

PNL nu are nimic in comun cu presupuse “reguli de joc, impuse de Kremlin”, despre care spun fosti camarazi ai unor falsi unionisti, care astazi sunt alaturi de antiunionistii agresivi, violenti si intolerant, cum sunt selinii, garbujii, pascarii, formuzalii, tkaciucii, stepaniucii, ligile sau garzile prorusesti.

PNL niciodata nu a dansat dupa cum le cinta unora rusii. Daca era asa, PNL era de multa vreme compromis si distrus. In PNL sunt doar oameni liberi, sinceri si adepti ai unor convingeri unioniste ferme, ce participa cu mult curaj si elan la actiunile stradale impreuna sau alaturi de Platforma Civica “Actiunea-2012”, in componenta Consiliului Unirii sau separat de aceste platforme.

Curentul unionist este tot mai amplu, fapt demonstrat de semnaturile aderentilor la Consiliul Unirii, format din initiativa, prin fermitatea si rezistenta PNL — partid extraparlamentar curajos si capabil sa consolideze partide de pe ambele maluri de Prut, asociatii ale romanilor din cele doua state si din comunitatile romanesti de peste hotare.

PNL ar dori ca ideea naţionala romaneasca sa obtina cit mai multi adepti deschisi — nu mascati si “pragmatici” in exact Republica Moldova, unde e linia de rezistenta romaneasca, reusindu-se crearea Consiliului Unirii, ca platforma unionista in proces de extindere si consolidare.

PNL invita pe toti cei interesati sa ia cunostinta, pe http://www.consiliul-unirii.ro/consiliul-unirii/ — de intreg nomenclatorul actiunilor desfasurate de Consiliul Unirii pentru ca cei neinformati sa nu difuzeze idei eronate, precum ca “munca de desteptare romaneasca este redusa la zgomotoase actiuni stradale”

PNL, ca parte a Consiliului Unirii si ca partid cu obiectiv unionist fixat la Congresul al III-lea al PNL, ar dori ca fiecine se considera in drept sa aduca aprecieri activitatii unioniste a PNL sa isi reconsidere propria contributie, neplatita din bani publici de oriunde, la activitati de renastere nationala, dupa care sa isi aroge dreptul sa analizeze activitatea altora, ce fac totul din efort propriu si sincer.

PNL cere Puterii actuale a Republicii Moldova sa inceteze cochetarea periculoasa cu fortele extremiste prorusesti de stinga si sa ii pedepseasca pe cei pe care i-a incurajat sa destabilizeze situatia in societate, pornind de la dorinta nesabuita de a impiedica, nepedepsita, actiunile adeptilor Unirii.

PNL saluta mesajul Presedintelui Nicolae Timofti in contextul ultimelor evolutii in societate si ii solicita sa vina mereu cu mesaje interne importante, pentru a incuraja Puterea sa nu se abata de la parcursul European, care presupune si aplicarea legii contra infractorilor.

Sursa: www.pnl.md

PNL cere retractarea declaraţiilor MAI de la Bălţi Scrisoarea trimisă de PNL dnei Angela Merkel ÎNCĂ pe 28 iunie 2010