Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPNL

Pe 16 septembrie, PNL va fi alături de “Acţiunea 2012”!

|versiune pentru tipar||
PNL / 28 august 2012
Partidul Naţional Liberal

Am primit aceste două comunicate de presă de la Platforma civică “Acţiunea 2012”. PNL va fi alături de membrii acestei platforme civice. În curînd se vor întruni şi coordonatorii Consiliului Unirii care vor examina subiectul alăturării acestui Marş unionist.

10.000 DE UNIONIŞTI ÎN MARŞ PE STRĂZILE CHIŞINĂULUI

10.000 de unionişti vor mărşălui duminică, 16 septembrie, cu steaguri tricolore şi cu mesaje de unitate naţională pe străzile Chişinăului. Suntem decişi să dăm un semnal clasei politice şi cetăţenilor din cele două state româneşti, precum şi comunităţii internaţionale, că reunificarea Republicii Moldova şi a României este deja un proces ireversibil prin numărul mare de persoane care îşi doresc acest lucru. Acest fapt e demonstrat şi de recentul sondaj, organizat dincolo de Prut, potrivit căruia aproape 90% dintre români îşi doresc Unirea.

Platforma Civică “Acţiunea 2012” cheamă toate forţele pro-unioniste din Republica Moldova să se alăture Marşului unionist de pe 16 septembrie. Să ieşim împreună pe străzile Chişinăului, pentru a demonstra că suntem din ce ce în ce mai mulţi, din ce în ce mai puternici, din ce în ce mai uniţi!

Având în vedere incidentele de la Marşurile organizate vara aceasta la Cahul şi Bălţi, facem un apel către Ministerul de Interne să ne asigure integritatea fizică, dreptul la liberă exprimare şi pluralismul opiniilor. Sperăm că pe 16 septembrie nu vom mai avea parte de scene în care comuniştii şi aliaţii acestora să instige la ură şi violenţă, să atace cu ouă, pietre şi petarde atât participanţii la Marş, cât şi jurnaliştii ce reflectă evenimentul, punând iarăşi sub semnul întrebării democraţia şi statul de drept din Republica Moldova.

Platforma civică “Acţiunea 2012” a militat întotdeauna paşnic pentru drepturile europene ale basarabenilor, pentru unitatea acestui teritoriu şi extinderea sa prin Unirea cu România, aleasă prin voinţă populară, spre deosebire de comunişti care au optat pentru subminarea statului, mafiotizarea acestuia şi dezintegrare teritorială. la liberă exprimare şi pluralismul opiniilor. Sperăm că, pe 16 septembrie, nu vom mai avea parte de scene în care comuniştii şi aliaţii acestora să instige la ură şi violenţă, să-i atace cu ouă, pietre şi petarde atât participanţii la Marş, cât şi pe jurnaliştii ce reflectă evenimentul, punând iarăşi sub semnul întrebării democraţia şi statul de drept din Republica Moldova.

Platforma Civică “Acţiunea 2012”

MARŞURILE UNIONISTE

Impactul pe care îl au marşurile este cu mult mai mare decât oricare alte activităţi pe care le-a desfăşurat Platforma Civică “Acţiunea 2012” de-a lungul timpului, anume prin marşuri reuşindu-se menţinerea subiectului unirii pe agenda publică.

Marşurile unioniste sunt doar o metodă de a ne demonstra curajul şi voinţa de a schimba lucrurile acolo unde unii se tem să păşească (Cahul şi Bălţi), acolo unde premierul Republicii Moldova apare în faţa camerelor de luat vederi vorbind limba unui alt stat. Se pare că această tentaţie de mioritism împăciuitor e un blestem ce ne urmăreşte neamul de-a lungul istoriei.

Noi avem curajul necesar, avem motivaţia necesară, avem oamenii necesari. Marşurile unioniste sunt şi o modalitate de a arăta celor care ne susţin sau celor care ni se opun că suntem mai mulţi decât cred sau speră ei. Am făcut-o mereu paşnic, o să o facem în continuare la fel. Împreună, din ce în ce mai mulţi, din ce în ce mai puternici, din ce în ce mai uniţi. Noi ştim cine suntem, ştim ce vrem şi vom obţine ceea ce vrem.

Mulţi ne îndeamnă la răbdare, dar idealul naţional nu aşteaptă. Avem datoria sfântă atât faţă de înaintaşi, cât şi faţă de cei care vor veni după noi, să nu renunţăm la el, să luptăm pentru el. Alegerea e simplă — fie faci parte dintr-un organism ce scrie istorie, fie dintr-un organism amorf, care se lipseşte de eforturi de dragul unei amăgitoare stări de bine.

Oponenţii noştri distrug, noi construim, ei aparţin trecutului, noi suntem prezentul şi viitorul, ei înjură şi fluieră, noi cântăm şi mărşăluim paşnic, ei au feţele pline de ură şi agresivitate, noi le zâmbim cu drag şi le dăm flori, ei au pierdut acum 20 de ani şi vor mai pierde o dată în curând, pentru că noi suntem condamnaţi de istorie şi de adevăr să învingem.

Am auzit voci care spuneau că ei au fost mai mulţi ca noi şi că a fost periculos, că nu s-au aşteptat la atâta ură şi agresivitate, că lumea e prea îndobitocită şi că nu are rost… Da, şi nouă ne-ar plăcea să venim la marşuri în care să arunce lumea cu flori de crin înspre noi, să ne pună şiraguri de petale viu colorate la gât, ca în Hawai, să ne aştearnă la picioare ramuri de măslin şi să ne aplaude cu frenezie ca pe nişte staruri rock. Deocamdată, nu e cazul.

Important e să înţelegem că ostilitatea e parte din proces şi că nu trebuie să ne temem de oameni care încă nu au ieşit din condiţia de homo sovieticus. Eram puţini şi la Chişinău iniţial. Am ajuns să fim peste 7000 de oameni în stradă.

La început, eram lăsaţi în pace. Acum Kremlinul şi marionetele acestuia au realizat pericolul şi încearcă să ne împiedice să obţinem ce vrem. Până şi ei recunosc, indirect, că suntem din ce în ce mai mulţi, din ce în ce mai puternici, din ce în ce mai uniţi. Se vor convinge, o dată în plus, de acest lucru pe 16 septembrie, atunci când pe străzile Chişinăului vor ieşi 10.000 de oameni pentru a striga din toate puterile UNIRE!!!

Sursa: www.pnl.md

Scrisoarea trimisă de PNL dnei Angela Merkel ÎNCĂ pe 28 iunie 2010 Ministerul de Interne le solicită naţional-liberalilor să lucreze în locul poliţiştilor