Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPNL

PNL şi-a ţinut şedinţa Delegaţiei Politice Naţionale

|versiune pentru tipar||
PNL / 16 septembrie 2012
Partidul Naţional Liberal

Pe data de 16 septembrie a avut loc sedinta ordinara a Delegatiei Politice Nationale a PNL. In cadrul sedintei a fost audiat Raportul despre activitatea BPC in perioada de dupa ultima sedinta a forului formatiunii. DPN i-a avut ca oaspeti pe dl Stefan Maimescu, copresedinte al Consiliului Unirii, deputat in primul Parlament al Republicii Moldova, membru-fondator al Consiliului National al Unirii, creat in decembrie 1991, precum si reprezentanti ai Platformei civice “Actiunea-2012”.

Au avut loc discutii, s-a adoptat textul Declaratiei Partidului Naţional Liberal in legatura cu manifestarile antiunioniste ale Puterii.

Au fost excluse unele persoane din componenta Biroului Permanent Central si incluse altele, la fel ca si in cazul Delegatiei Politice Nationale.

Serviciul de presa al PNL

Raportul BPC pentru perioada de dupa ultima sedinta a DPN a PNL

Stimati membri ai Delegatiei Politice Nationale,
Stimati oaspeti ai sedintei Delegatiei Politice Nationale,

Va salut la sedinta Delegatiei Politice Nationale. Multumesc celor care ramin fideli PNL, rezistind, al saselea an, intr-o formatiune extraparlamentara intr-o societate ce nu a inceput inca sa se democratizeze, conform asteptarilor noastre, dupa rasturnarea dictaturii comuniste. Multumim celor alaturati echipei PNL si care ati venit, ca la actiunile precedente, la Marsul pe care il vom desfasura impreuna cu Platforma unionista “Consiliul Unirii” si cu Platforma civica “Actiunea-2012”.

Nimeni nu poate sa nege ca, in acest an, cind s-au implinit doua secole de ocupatie ruso-sovietica, adeptii Unirii au impus puternic — in spatiul public — discutii pe tema Unirii cu Romania, aparind demnitatea romanilor din stinga Prutului.

Daca nu formam — din initiativa unor lideri ai PNL — Consiliul Unirii, acest an s-ar fi desfasurat ca unul obisnuiit, fara manifestari publice de rasunet, care sa fi invocat istoria si necesitatea unui alt viitor. Nu s-ar fi pus baza unui proces unionist tot mai amplu, ce va conduce la refacerea unitatii nationale romanesti.

Dupa adoptarea Noii Redactii a Statutului, la 3 decembrie 2011, PNL a organizat, in februarie 2012, un dialog al adeptilor Unirii si a propus Declaratia de formare a Platformei “Consiliul Unirii”. Dupa care, au urmat o serie de actiuni intense si demne, ce au inceput sa schimbe mentalitatea romanilor, sa scoata frica din sufletul lor, sa le redea speranta ca — dezamagiti de o guvernare corupta si santajabila in fata Rusiei — se pot solidariza pentru aspiratia seculara de unitate a romanilor.

Vreau sa va multumesc tuturor celor care ati participat la Marsurile organizate de unionisti si sa va asigur ca eforturile noastre de azi sunt pentru binele viitorului romanesc al Republicii Moldova, pe care guvernarea nu o poate scoate de sub ascultarea Rusiei.

Recunosc, din capul locului, cu suficient regret, ca actiunile din primele opt luni ne-au supralicitat, pentru a ne dedica si consolidarii PNL, lucru ce se produce de la sine, dar de care ne vom ocupa in urmatoarea perioada. Vreau sa va multumesc pentru rabdare, ca nu v-ati dezamagit si rezistati presiunilor antiunioniste.

Noi existam in conditii grele dupa Congresul III-lea. De atunci luptam pentru inregistrarea Noii Redactii a Statutului la Ministerul Justitiei. Am cistigat procesul la Curtea de Apel. Pe 24 octombrie, se va pronunta su Curtea Suprema de Justitie — speram ca decizia va fi in spiritul Conventiei Europene a Drepturilor Omului. Ca si decizia privind spotul unionist al PNL din august 2010.

In continuare, voi invoca actiunile pe care PNL le-a desfasurat dupa Congresul unionist.

Pe 19 decembrie 2012, am tinut conferinta de presă “Atitudinea faţă de decizia Ministerului Justiţiei de a sesiza Curtea Constituţională în legătură cu obiectivul Unirii, introdus în Statut la Congresul al 3-lea al PNL”.

Pe 22 decembrie 2011, PNL a organizat conferinta de presă “Pozitia PNL fata de declaratiile ambasadorului Rusiei Valeri Kuzmin”. PNL a cerut expulzarea Ambasadorului şovin, pentru că a negat genocidul antiromânesc din regimul sovietic de ocupaţie.

PNL a facut apel de sprijin pentru Miscarea Nationala “Memoria Neamului” si Declaratia-Memorandum a Mişcării.

Pe 17 ianuarie 2012, PNL a sprijinit desfăşurarea unui referendum constituţional, care, ulterior, a fost anulat, in mod rusinos, de alianta de la Putere.

In ianuarie 2012, am participat, cu o delegaţie, in Casa Poporului de la Bucureşti, la Congresul Partidului Poporului — unicul partid din Romania avind obiectivul programatic Unirea Basarabiei cu Romania.

Pe 24 ianuarie 2012, PNL a organizat Marşul auto al Unirii, cu autoturisme avind arborate Tricolorul şi Steagul PNL, parcurgînd toate cele cinci sectoare ale Chişinăului. Marşul, dedicat Unirii Principatelor Române din 1859, a evocat unificarea vechilor state Moldova şi Tara Românească, strîns legată de Alexandru Ioan Cuza şi de alegerea sa ca domnitor al ambelor principate la 5 ianuarie 1859, în Moldova, şi, la 24 ianuarie 1859, în Tara Românească.

Partidul Naţional Liberal a salutat intentia adoptarii Legea Lustraţiei de către Parlament. Mai bine mai târziu decât deloc. Adoptata, aplicarea legii va ţine de voinţa politicienilor, care trebuie să ceară aceasta instituţiilor abilitate.

PNL a adresat, prin Ambasada, o Scrisoare Premierului Roman Mihai Razvan Ungureanu, cerind sa ii solicite premierului Filat explicatii, pe 3 martie 2012, la Iaşi, in şedinţa comuna a Guvernelor romanesti — de ce Ministerul Justitiei nu inregistreaza Statutul PNL cu obiectivul unionist.

Membrii PNL au participat la o multitudine de emisiuni, in care s-au prezentat foarte bine Alexandra Can, Sergiu Afanasiu, Iulia Deleu, Andrei Apostol, Anatol Revenco, Filipp Druta, Asea Scorpan si altii.

Pe 15 martie, presedintele PNL a avut o intilnire — la invitatia sefului Delegatiei Uniunii Europene, cu dl Dirk Schubel, care s-a oferit sa organizeze intrevederi presedintelui PNL la Bruxelles, unde merg peste o saptamina.

Pe 21 martie, PNL a atacat în judecată refuzul Ministerul Justitiei de a inregistra Statutul formaţiunii, ce include obiectivul politic unionist si aducem multumiri dlui Dumitru Graur pentru suportul juridic.

Pe 25 martie, PNL a participat la Marsul Unirii in Chisinau, fiind un capitol aparte, pentru ca am ramas socati de scenariile cu forte proruse, puse sa ii provoace pe unionisti la actiuni agresive, ceea ce nu le-a mers.

Membri ai PNL au participat la un sir de actiuni cu prilejul zilei de 27 martie, cind s-au implinit 94 de ani de la Unirea Basarabiei cu Romania..

Presedintele PNL l-a primit, intr-o vizita de curtoazie, pe Excelenta Sa, Ambasadorul Turciei, interesat de “activitatea unui partid extraparlamentar vizibil”, conform declaratiilor asistentei domniei sale.

PNL a salutat ferm incercarile alesilor locali de a demola in raioane monumentele ridicate satrapului Lenin. Aceste ramasite ale unui trecut ce a distrus viata multor generatii de oameni, nu fac parte din patrimoniul cultural al statului si trebuie demolate prin vointa politica si activism civic proeuropean.

Pe 29 aprilie, a avut loc la Orhei conferinta teritoriala a Organizatiei PNL. Colegii au actionat motivat si sincer, pe propriul efort, din dorinta de consolidare a unui partid cu un obiectiv just, extrem de puternic — Unirea cu Romania. Il felicitam pe dl Gheorghe Maxian pentru munca echipei, care se desfasoara foarte activ.

Pe 2 iulie, cînd toată românimea era cu gîndul la Ştefan — cel mai mare român din toate timpurile — PNL i-a adus omagiul suprem — a cîştigat dreptul de a avea un Statut unionist.

Pe 22 iulie PNL a organizat, cu documente depuse, Marsul Unirii de la Cahul, unde nu a fost nicio altercatie cu fortele provocatoare proruse, doar ca s-a aruncat in noi cu pietre.

PNL si-a expus pozitia fata de referendumul din Romania, chemind romanii cu cetatenie sa iasa la vot, dar sa se informeze cit mai corect.

PNL a participat la Marsul Unirii de la Balti de la 5 august, cind a fost un dezmat ilegal, de care sunt capabile numai fortele nedemocratice, ale caror actiuni nu au fost anihilate de politia controlata de putere.

Pe 6 septembrie, PNL a vorbit intr-o conferinta de presa despre “Persecutarea unor membri ai PNL de către regimul de la Comrat”.

In sedinta din 6 septembrie BPC al PNL a decis participarea la Marsul Unirii de la 16 septembrie, pozitie anuntata in sedinta traditionala a “Consiliului Unirii”, convocat pentru a contribui la mobilizarea celor 10 mii de participanti.

Insa cea mai completa lipsa de activitati este in cadrul Consiliului Unirii. Lista acestora include 67 de puncte, baza desfasurarii fiind PNL, al carui sediu, staf si logistica au fost puse in serviciul functionarii acestuia.

Astfel, pe cel mai mare ger, 8 februarie 2012, la o masă rotundă s-a decis formarea Consiliului Unirii, iar pe 22 februarie 2012, mai mulţi reprezentanţi ai sectorului asociativ, societatii civile si ai unor partide politice, semnatari ai Consiliui Naţional al Unirii, fondat în decembrie 1991-ianuarie 1992, de pe ambele maluri ale Prutului, oameni de bună credinţă din Republica Moldova, din România şi de peste hotare au semnat Manifestul Consiliului Unirii. Pe 29 februarie, intr-o conferinţă de presă s-a anunţat formarea Consiliului Unirii.

Pe 2 martie Consiliul Unirii a adresat o Declaratie Guvernelor Europene şi Comunităţii Internaţionale.

Pe 3 martie, un grup de reprezentanţi, in special ai PNL, pe mare ger si vijelie, vint rece si aspru, s-au deplasat la Iaşi si au sprijinit prima şedinţă comună a Guvernelor de la Chişinău şi Bucureşti. Grupul şi-a exprimat speranţa că asemenea şedinţe vor continua şi vor conduce la o şedintă comună a celor două Parlamente româneşti.

Pe 8 martie, CU a propus, într-un Apel catre Parlamentul şi Guvernul de la Chişinău, o serie de actiuni dedicate celor 200 de ani de ocupatie ruso-sovietica.

Pe 23 martie, PNL a participat, prin reprezentanti, la o conferinţă de presă in care i-a invitat pe oamenii de bună credinţă la acţiunile din 25 şi 27 martie.

Pe 23 martie, copreşedinţii Consiliului Unirii Vitalia Pavlicenco şi Anatol Caraman, invitati la investirea in functie, au reuşit să remită Mesajul CU Preşedintelui Nicolae Timofti.

PNL, in cadrul CU, a participat, pe 25 martie 2012, la Marşul Unirii, alături de organizatorul principal — Platforma civică “Acţiunea 2012”.

La Orhei, unde PNL prin echipa locala functioneaza vizibil, s-a constituit, ca şi la Teleneşti, câte o filială a Consiliului Unirii. Prin efortul dlui Maxian se editează la Orhei şi un ziar al CU. PNL a participat pe 24 martie la mitingul de la Orhei, in fata Monumenului Vasile Lupu.

In general, vreau sa le multumesc tuturor membrilor PNL care contribuie financiar si material la activitatea partidului. Cunoastem si efortul depus, in acest sens, de echipa de la Ungheni in frunte cu Ion Ciubotaru.

Pe 24 martie, o delegaţie a Consiliului Unirii, inclusiv reprezentanti ai PNL, au participat la Ziua Unirii la Bacău, România, la invitaţia uneia dintre semnatarele CU — Asociaţia Refugiaţilor din Basarabia, nordul Bucovinei şi Ţinutul Herţa. Au fost istoricul Gheorghe Paladi, Anatol Revenco si Vitalia Pavlicenco.

Pe 27 martie, la Liceul de muzica “Ciprian Porumbescu” din Chisinau reprezentanti ai Consiliului Unirii au participat la sedinta festiva a elevilor in comun cu profesorii. Din partea PNL au fost profesoara universitara Ludmila Bolboceanu si presedintele Vitalia Pavlicenco.

Pe 27 martie, PNL a participat, la “Ginta Latină”, la o şedinţă festivă şi un concert organizat de Forul Democrat al Românilor şi Consiliul Unirii.

In cadrul CU, PNL a participat la conferinta de presa oferita, pe 19 aprilie 2012, in Hanul lui Manuc, la Bucureşti, înaintind propuneri Parlamentului, Guvernului şi altor instituţii din România legat de împlinirea, pe 16 mai 2012, a 200 de ani de la marele Rapt rusesc, ce a dezmembrat, în anul 1812, Ţara Moldovei.

Pe 13 mai PNL a intrat in piata cu propria coloana la Marsul de comemorare a 200 de ani de cind Rusia a anexat regiunea, cunoscută apoi ca Basarabia, Mars la care au participat peste 7000 de oameni.

Pe 16 mai, ca invitati, Vitalia Pavlicenco si Anatolie Revenco au participat la o conferinta in incinta Parlamentului de la Bucuresti, dedicată zilei de 16 mai 1812.

La 12 iunie, PNL a participat la conferinta de presa “Deportarile sovietice din 1941 si iulie 1949 — act de genocid impotriva romanilor basarabeni”, urmata de depunerea, a doua zi, de flori la Piatra comemorativă a victimelor deportărilor politice din Scuarul Gării Feroviare din Chişinău.

Pe 28 iunie PNL a participat, în fata Ambasadei Federatiei Ruse la Chisinau, la o actiune ce a comemorat ocupatia sovietica a Basarabiei din 28 iunie 1940. Apoi s-a mers pe trotuar in Mars pina la Monumentul lui Stefan cel Mare si Sfant, unde s-a tinut un miting. Multumim celor care au venit din raioane.

Pe 28 iunie membri ai PNL au participat la Străşeni la actiunea de comemorare a ocupatiei sovietice. Ii multumim echipei dlui Anatol Saptefrati.

Ca si copresedinte al CU, am adresat un mesaj de felicitare celui de-al XIII-lea Congres Internaţional de Dacologie “Pietrele dacilor vorbesc” organizat în colaborare cu Dacia Revival International, Uniunea Generală a Industriaşilor din România, Marele Priorat Român Autonom al Ordinului Suveran al Sf. Ioan de Ierusalim. Acolo s-a decis ca viitorul Congres sa fie organizat la Chisinau, fiind vorba de disputa daca provenim de la latini sau suntem din poporul dac, de o vechime foarte mare.

PNL s-a pronuntat constant pentru modificarea legislatiei ce prevede despagubiri din partea statului pentru bunurile confiscate de la deportati. Guvernarea face populism din datele negre pentru basarabeni, dar nu le face si dreptate dupa suferintele de nesters, in anii petrecuti in Siberia. O guvernare nationala — pe care Republica Moldova nu o are — ar urma exemplul balticilor, care cer despagubiri din partea Rusiei, ca succesoare a URSS.

Dupa Marsul de la Cahul, la care au participat membri ai PNL din sapte raioane, conducerea a adresat MAI o scrisoare. Pe 22 iulie, in baza Dispozitiei nr.267, din 16 iulie, emisa de Primaria Cahul, PNL si-a propus sa desfasoare, in acea localitate, o actiune pasnica, legala, conform legislatiei in vigoare, sub protectia Constitutiei RM si a Conventiei Europene a Drepturilor Omului, conform drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului. Din pacate, la Cahul, a venit o grupare autointitulata “Patriotii Moldovei”, care a ultragiat politia, care reprezinta Statul. Gruparea de infractori a avut un comportament violent, agresiv — pe tot traseul Marsului i-a agresat verbal si prin gesturi obscene pe participantii pasnici, aruncind in acestia cu oua, rosii si pietre, nimerind si intr-un angajat cu functie importanta la MAI. PNL a cerut măsuri conform legii. Auzim, intr-un sfirsit, de dosar penal intentat si lui Garbuz, dupa Selin. Multumim echipelor de la Cantemir, in special dlui Mihai Creanga, ca si tututor colegilor din raioanele vecine, pentru participare si pietrele primite.

Membrii PNL au participat organizat, tot din sapte raioane, la Marsul de la Balti, unde au fost derulate scenarii ale Puterii, Opoziitiei si fortelor proruse agresive. O membra a PNL de la Ungheni a fost secerata de o piatra, a facut declaratii pt presa care nu au spus nimic, deoarece Puterea pare incurcata rau cu provocatorii. E la mijloc concurenta de partid si tendinta de a ne face pe noi, manifestanti pasnici, niste marginali si extremisti. In R.Moldova a fi roman si a vrea reintregirea natiunii romane inseamna a fi “extremist”. Rusine presei vindute.

Romanii se trezesc. In Romania, conform sondajului, peste 87 la suta doresc Unirea. Va fi un sondaj necontrolat si aici. Conducerea PNL a fost invitata la conferinta despre modelul german de unificare pentru nationea romana, din august. A fost in preajma vizitei Cancelarului Angela Merkel si a fost organizata de Platforma civica “Actiunea-2012”.

Dupa o iarna extrem de geroasa, prima data fara incalzire la staf, lucrind cu totii intr-un birou, incalzindu-ne cu energie electrica si imbracati in paltoane, dupa o primavara foarte activa si zbuciumata, staful a mers in concediu, dar tinerii au avut si invitatia de a participa la o actiune a PNL din Romania, la Iasi, pe tema activitatilor cu participarea studentilor.

Ne bucuram ca putem coopera cu echipa de la Actiunea-2012, cu tineri energici, hotariti, care ne molipsesc de entuziasmul lor. Nici noi nu raminem in urma, dar imbinarea pare reusita. Si cum sa nu participi la actiunile intreprinse de tineri temerari, cum sa ii lasam fara sprijinul nostru, sa fie loviti de pietre?

As spune — mai ales acum, cind, dupa trei ani, s-a vazut fata prorusa a guvernantilor, nu avem dreptul sa mai asteptam pomeni de la Tarul Rus, la care a mers Filat cu inchinaciune, la Moscova, unde ba inchide arhivele securitatii, ba accepta sa ne scrie ocupantii istoria, sa nu plateasca Rusia niciodata despagubiri deportatilor si altora ce au suportat consecintele regimului bolsevic, asa cum au obtinut balticii, care au demnitate.

Marsurile noastre de trezire a romanilor si de determinare a fiecarui oscilant sa decida cine este e nemaipomenit de important dupa anii de ocupatie si 21 de ani de patinare, de batere a pasului pe loc din cauza fortelor lucinskiste, care nu ne mai lasa in pace. Iar Filat e copilul sau.

Tot mai multi intelectuali de marca isi dau seama ca fara aspiratia de Unire, pe care sa o transformam zilnic in realitate, nu va iesi nimic. Daca altii au devenit pragmatici, cum isi zic, noi vrem sa spunem sus si tare — nu exista nimic mai pragmatic si nici o dreptate istorica decit Unirea, care ne va reda demnitatea de neam si viitorul ca natiune romana europeana. Sa fim curajosi, activi si uniti!

Va multumesc.

Sursa: www.pnl.md

Consiliul Unirii cere informaţii oficiale despre presupusele destabilizări pe 16 septembrie Declaraţia Partidului Naţional Liberal în legatură cu manifestările antiunioniste ale Puterii