Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPNL

Declaraţia Partidului Naţional Liberal în legatură cu manifestările antiunioniste ale Puterii

|versiune pentru tipar||
PNL / 16 septembrie 2012
Partidul Naţional Liberal

Partidul Naţional Liberal, după desfăşurarea Congresului al III-lea pe 3 decembrie, când şi-a fixat obiectivul politic de Unire a Republicii Moldova cu România, a iniţiat discuţii în societate în contextul comemorării, în 2012, a 200 de ani de ocupaţie ruso-sovietică.

PNL a contribuit decisiv la formarea Platformei unioniste “Consiliului Unirii”, care şi-a asumat, împreună cu toate componentele sale din cele două state româneşti şi din comunităţile româneşti de peste hotare, alături de toţi românii curajoşi şi demni, tot greul marcării acestui an printr-o serie de acţiuni, desfăşurate împreună cu Platforma Civică “Acţiunea-2012”. Aceste două platforme au impus în spaţiul public dezbateri despre Unire, românism, impun cu greu şi dreptul la libertatea civică şi politică de a solicita Unirea, pentru că adversarii încearcă — în fel şi chip — să oprească procesul de conştientizare a imperativului salvării neamului nostru şi al restabilirii adevărului istoric prin realizarea unităţii naţionale româneşti.

Datorită poziţiei PNL, a început coagularea forţelor unioniste înainte de campania electorală din noiembrie 2010. Intelectualitatea verticală şi oamenii simpli sinceri au tot mai multă încredere în forţele unioniste, fapt demonstrat prin sprijinul crescând al acţiunilor solicitând Unirea cu România, refacerea Statului Unitar Românesc în spaţiul euratlantic.

Consiliul Unirii are un nomenclator bogat de acţiuni, desfăşurate în cele două state şi în comunităţile româneşti, lucru ce a reaprins speranţa reîntregirii, prin efortul temerar al unioniştilor, care nu au dreptul, încă, — nici după căderea comuniştilor, — să îşi înregistreze obiectivul de Unire în actul statutar. Pentru acest lucru, luptă în instanţele naţionale ale justiţiei moldoveneşti Partidul Naţional Liberal, care a câştigat procesul în Curtea de Apel, dar care aşteaptă şi verdictul Curţii Supreme de Justiţie.

Din acelaşi motiv nu se poate înregistra oficial nici Consiliul Unirii, pentru că şi Puterea, venită după căderea comuniştilor, împiedică libertatea de exprimare şi pluralismul politic şi de opinie autentic. În legătură cu situaţia respectivă, PNL cere, încă o dată, Alianţei pentru Integrarea Europeană să nu calce în picioare Declaraţia de Independenţă, care include oportunitatea ca populaţia noastră, care a suferit 200 de ani sub jugul colonial rusesc şi sovietic, să îşi realizeze aspiraţia seculară de unificare românească într-un stat unitar, puternic, european.

PNL este sigur că poziţia sa activă, manifestată prin luări de poziţie, marşuri ale Unirii, explicarea obiectivului şi a oportunităţii de reunire va schimba mentalitatea românilor şi cheamă forţele politice ce împărtăşesc valorile naţionale să sprijine manifestările unioniste.

PNL condamnă forţele proruseşti care împiedică libertatea de exprimare şi pluralismul de opinii în acest teritoriu românesc şi cere guvernanţilor să asigure drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului, să oprească fărădelegile grupărilor agresive intolerante şi violente şi să decidă cu cine sunt — cu şelinii, formuzalii, tkaciucii, dodonii, garbujii, ca exponenţi ai intereselor imperiale ruseşti, sau cu Libertatea, cu România, cu Europa.

Sursa: www.pnl.md

PNL şi-a ţinut şedinţa Delegaţiei Politice Naţionale Preşedintele PNL va avea, la Bruxelles, întrevederi cu factori europeni