Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPNL

Preşedintele PNL va avea, la Bruxelles, întrevederi cu factori europeni

|versiune pentru tipar||
PNL / 23 septembrie 2012
Partidul Naţional Liberal

In zilele de 25–26 septembrie, Vitalia Pavlicenco, presedintele Partidului National Liberal, se va afla la Bruxelles, unde va avea intrevederi cu factori europeni ce urmaresc indeaproape procesul politic din Republica Moldova si pe care ii intereseaza opinii din primele surse despre evolutiile de aici.

Astfel, vor avea loc intilniri cu dna Alena Obrusnikova, asistenta responsabila pentru Republica Moldova (precum si Azerbaigean, Armenia, Georgia) in cabinetul dlui Stefan Fule, care este Comisarul responsabil pentru extindere si politici europene de vecinatate, precum si cu dl John Kjaer, şef Divizie Serviciul european pentru acţiune externă, responsabil pentru Parteneriatul estic.

De asemenea, urmeaza intilniri cu membri ai Consiliului Unirii de la Bruxelles, romani de pe ambele maluri ale Prutului, interesaţi de mersul european al celui de-al doilea stat romanesc si de demersurile platformelor civica si unionista ce pledeaza pentru Unirea cu Romania.

La Bruxelles, preşedintele PNL va vorbi despre starea democraţiei in Republica Moldova si procesul intirziat al reformelor, despre conditiile si dificultatile din activitatea partidelor extraparlamentare, in special a PNL, legat de spoturile electorale, de lipsa timpilor gratuiti de antena la televiziunea de stat si de inregistrarea Statutului cu obiectiv unionist la Ministerul Justitiei, despre conditiile improprii, create de guvernanti, pentru concurentii electorali, in special pentru partidele din afara Parlamentului in scrutinele legislativ si local, despre starea presei, imperativul integrarii in societate a grupurilor entice, inoportunitatea federalizarii, conditiile in care se desfasoara Marsurile unionistilor ce pledeaza pentru Unirea cu Romania, ca drept istoric al locuitorilor acestui teritoriu, obiectiv spre care trebuie avansat in paralel cu democratizarea si modernizarea societatii celui de-al doilea stat romanesc.

Presedintele PNL, partid membru al Consiliului Unirii, va remite factorilor europeni si

Declaraţia Consiliului Unirii, adresată Guvernelor Europene şi Comunităţii internaţionale (al carei text urmeaza)

Pe data de 29 februarie 2012 a avut loc la Chisinau sedinta de constituire a Consiliului Unirii — o miscare populara a romanilor din intreaga lume, avand ca scop reafirmarea si refacerea integritatii statului si poporului roman intre aceleasi granite.

Consiliul Unirii isi propune sa readuca in memoria comunitatii internationale, tragedia poporului roman, obligat sa traiasca separat ca urmare a Pactului Ribbentrop-Molotov, condamnat de intreaga lume, inclusiv de Guvernul Rusiei.

La 72 de ani de la ocuparea partii de Est a Romaniei, prin invazia sovietica din 1940, consideram ca romanii au platit si au suferit mult prea mult, fiind supusi genocidului provocat de trupele invadatoare, in urma caruia au pierit peste 1 milion de romani, si a unei politici de schimbare programata a structurii populatiei — actiuni care pot fi calificate drept crime impotriva umanitatii.

Romanii se gasesc si astazi in situatia in care s-a aflat poporul german, nevoit sa traiasca separat prin niste granite artificiale.

Consiliul Unirii doreste vindecarea ranilor lasate de ocuparea teritoriului dintre Prut si Nistru, dar considera ca poporul roman are dreptul sa revina intre granitele aceleiasi tari, granite care astazi nu mai corespond nici realitatilor istorice, ce decurg din destramarea URSS, nici intereselor comunitatii internationale.

La granita de Est a Europei, Republica Moldova, lipsita de orice fel de resurse, cu o populatie debusolata, cu ramasitele unei armate de ocupatie pe o parte a teritoriului sau, nu este capabila sa-si stabilizeze situatia interna, nu-i capabila sa-si asigure si sa-si restabileasca integritatea teritoriala, iar, din punct de vedere economic, a devenit una dintre cele mai sarace tari de pe continent.

De aceea, Consiliul Unirii face apel la guvernele dumneavoastra sa sprijine procesul de unificare a poporului roman, sa inteleaga faptul ca numai o Romanie reunificata poate asigura lichidarea unuia dintre focarele de instabilitate regionala si poate asigura dezvoltarea economica omogena a regiunii de Est a Europei, in acelasi mod in care intregirea Germaniei a condus la crearea unui adevarat motor economic in Europa Centrala.

Consiliul Unirii,
2 Martie 2011

SP al PNL
Sursa: www.pnl.md

Declaraţia Partidului Naţional Liberal în legatură cu manifestările antiunioniste ale Puterii Puterea hărţuieşte în continuare PNL