Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPNL

PNL din RM salută victoria PNL din România şi sugerează prevederi constituţionale pentru reintregire

|versiune pentru tipar||
PNL / 10 decembrie 2012
Partidul Naţional Liberal

PNL din Republica Moldova felicita PNL din Romania, care — in cadrul Uniunii Social-Liberale — a cistigat, detasat, alegerile parlamentare din Romania.

PNL a sprijinit consecvent PNL din Romania, indiferent daca sunt ori nu sunt institutionalizate relatiile dintre cele doua formatiuni. PNL a exprimat recunostinta pentru mesajele de sprijin primite de la presedintele Crin Antonescu in alegerile parlamentare din 2010 si cu ocazia congresului unionist al PNL de la 3 decembrie 2011.

National-liberalii au dorit intotdeauna, sugerand si acum conducerii PNL din Romania, sa aiba o prezenta mai mare, mesaje mai clare si mai vizibile pentru Basarabia, recunoasterea automata a cetateniei romane pentru populatia romaneasca din stinga Prutului, care ramine, din pacate, in captivitatea populismului nationalist si a propagandei pedeliste (din Romania) si peliste (din R.Moldova) ale unor lideri politici, pentru care democratia si Constitutia nu sunt valori absolute.

PNL din Republica Moldova este un partid extraparlamentar, care activeaza intens de sase ani, taxat — de analistii obiectivi — cu perspectiva de a devein formatiune parlamentara in viitoarele alegeri.

In declaratiile sale, Partidul National Liberal, care este exemplul vadit al imbinarii valorilor liberale cu cele romanesti, si-a exprimat, inca de la infiintare, dezideratul de omogenizare a spatiului politic romanesc, ramanand consecvent in aceste pozitii. In anul 2012, PNL a mobilizat romanii la actiuni stradale proUnire a Republici Moldova cu Romania, actiuni ce au consemnat si cele doua secole dramatice de ocupatie ruso-sovietica a teritoriului romanesc din stinga Prutului.

National-liberalii saluta semnarea, de catre multi candidati PNL pentru Parlament a “Pactului pentru Basarabia”, in care se angajeaza sa promoveze platforma de reunificare a celor doua state romanesti si ii incurajeaza pe semnatari sa constituie, in Parlamentul Romaniei, grupul informal “Pentru Basarabia”, care va pleda, prin initiative legislative si actiuni practice, la apropierea momentului reintregirii neamului romanesc.

Din aceasta perspectiva, avandu-se in vedere necesitatea modificarii Constitutiei, PNL reitereaza sugestia, expusa anterior, de a prevedea — in mod expres — dupa spiritul Constitutiei Germaniei, un articol de dreptate istorica, in care sa fie inclusa posibilitatea “redobindirii suveranitatii politice si teritoriale asupra provinciilor/ paminturilor rupte de la Statul Roman de catre Puteri straine”, cu prevederea obligatorie ca “schimbarea compozitiei unor teritorii romanesti, prin deportarea bastinasilor si colonizarea acestuia de catre reprezentantii statului strain, care le-a ocupat, constituie crima de genocid si se pedepseste ca si crimele comise impotriva umanitatii”.

PNL spera ca aceste prevederi vor fi promovate de componentele Uniunii Social-Liberale, de Partidul Poporului “Dan Diaconescu” (partid-membru al Consiliului Unirii), si de parlamentarii unionisti din ARD.

Sursa: www.pnl.md

Declaraţia PNL cu privire la împlinirea a doi ani de guvernare pretins necomunistă PNL vă urează “Crăciun Fericit” şi “La Mulţi Ani!”