Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPNL

Apelul Consiliului Unirii către structurile de ordine în legătură cu Marşul de la 28 iunie

|versiune pentru tipar||
PNL / 24 iunie 2014 | 
Partidul Naţional Liberal

Consiliul Unirii a iniţiat sau participat, în aceşti ani, împreună cu alte entităţi unioniste, la desfăşurarea mai multor acţiuni menite să dea Demnitate Naţională românilor de pe ambele maluri ale Prutului.

Începând cu anul 2012, când s-au împlinit 200 de ani de ocupaţie ruso-sovietică, noi, unioniştii, am organizat, respectând legea, diverse manifesări paşnice. Din păcate, însă, ne-am lovit uneori de rezistenţe şi încercări provocatoare din partea forţelor proruse antiromâneşti făţişe ori conjuncturiste, provenind din zona civilă sau din cea a Puterii — care au denigrat, calomniat şi răspândit minciuni despre scopul şi metodele prin care unioniştii vor să convingă populaţia oprimată şi manipulată că cea mai scurtă cale de integrare în NATO şi UE este Unirea Republicii Moldova cu România.

Comportamentul forţelor de ordine, care, în ansamblu, a fost în cadrul legii, a lăsat loc pentru suspiciunea unor influenţe politice, menite să le abată uneori de la exercitarea datoriei profesionale. Fapt conjugat cu unele declaraţii abuzive ale guvernanţilor, parlamentarilor, cu îngrădirea agresivă şi violentă a dreptului la întruniri publice al unioniştilor la Bălţi, precum şi cu reportajele televiziunilor controlate, ce au comentat eronat comportamentul legal al manifestanţilor unionişti, agresaţi de coloana a cincea prorusă, ce s-a dedat şi la acţiuni de ultraj contra poliţiei.

Consiliul Unirii a adresat scrisori la MAI, şi SIS legat de unele declaraţii incorecte ale acestor instituţii, sesizîndu-le şi acum, pe această cale, cu ocazia Marşului de la 28 iunie 2014, asupra necesităţii desfăşurării în condiţii de securitate a acestei acţiuni publice.

Asta şi pentru că suntem, în prezent, într-o zonă vecină crizei ucrainene, provocate de agresiunea Rusiei, dar şi pentru că avem declaraţii publice periculoase, făcute de reprezentanţi ai unor forţe extremiste ce s-au comportat violent şi agresiv la Cahul şi la Bălţi contra unioniştilor în 2012, împiedicând defilările paşnice, şi pentru că ziua de 28 iunie va fi a doua zi după semnarea acordurilor asociative ale Republicii Moldova cu UE şi există, din păcate, grupări ce răspund comandamentelor Moscovei care se opune traseului european al celui de-al doilea stat românesc.

Consiliul Unirii îndeamnă guvernanţii să nu dispună abaterea de la lege a structurilor competente cu ocazia Marşului de la 28 iunie, precum ar trebuie să fie în cazul oricăror manifestaţii publice paşnice; să renunţe la reflexul, în special, din anul 2012, de a confrunta forţele unioniste cu forţele proruse, doar pentru ca să apară guvernanţii albiţi şi nobili în raport cu cei pe care îi vor plasaţi la extreme din interesul egoist de perpetuare la Putere cu orice preţ, prin denigrarea concurenţilor politici.

În concluzie, aducem mulţumiri Inspectoratului general de poliţie Chişinău pentru conlucrarea bună şi ajutorul acordat în menţinerea ordinii de drept în timpul manifestaţiilor de comemorare a victimelor ocupaţiei ruso-sovietice de 200 de ani de la 13 mai 2012. Sperăm că şi de data aceasta, în pofida situaţiei complexe, Poliţia îşi va face datoria.

Sursa: www.pnl.md

Mesajul Consiliului Unirii cu ocazia Congresului Extraordinar de la 28 iunie 2014 al PNL din România Declaraţie-apel a Consiliului Unirii privind solidarizarea societăţii pentru obţinerea lichidării consecinţelor Pactului criminal Molotov-Ribbentrop