Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPP

Spectacolul continuă! Deţinutul politic Nicolai Ţipovici rămâne în arest încă 20 de zile!

|versiune pentru tipar||
PPP / 30 ianuarie 2015
Partidul “Patria”

Din lipsă de probe procurorii au renunţat la învinuirea iniţială în privinţa susţinătorului lui Renato Usatîi şi i-au incriminat trei capete noi de acuzare.

“S-a întâmplat ceea ce era de aşteptat. Au renunţat la prima învinuire înaintată şi gata, înseamnă că am stat închis degeaba două luni. Au apărut trei articole noi aşa cum şi era vorba. Noi acuzaţii înaintate de procuror.” — a declarat Nicolai Ţipovici în sediul judecătoriei, arătând jurnaliştilor materialele dosarului în care se face referire la partidul pe care îl reprezintă.

“Uitaţi-vă în dosar, scrie negru pe alb: partidul politic «PATRIA», în frunte cu Renato Usatîi”, — a precizat Ţipovici.

“Instanţa a stabilit că noua învinuire este incompletă, fără o bază probatorie şi a decis să admită parţial demersul procurorului, adică i-a fost prelungit arestul cu 20 de zile şi nu cu 30 de zile. Începând cu 2 decembrie în afara de solicitarea de aplicare a arestului, alte măsuri procesual-penale nu au fost întreprinse, astfel în mod evident a fost încălcat termenul rezonabil de documentare a cauzei. Înaintarea unei noi învinuiri prin care i-au fost incriminate noi capete de acuzare lui Ţipovici a fost un pas de disperare, fiindcă procurorul şi-a dat bine seama că al treilea mandat de arest care a fost înaintat în baza aceluiaşi demers nu va mai merge. Astfel, a fost învinuit de coruperea alegătorilor, spălare de bani în proporţii deosebit de mari şi contrabandă, neprezentând la fel ca şi până acum nicio probă.” — a declarat avocatul Igor Şeremet.

Apărătorii au subliniat faptul că până în prezent judecătorii emiteau decizii doar în baza demersului procurorului privind prelungirea arestului fără a prezenta materialele dosarului. Astfel, avocaţii consideră că instanţa a fost dusă în eroare în acest mod şi au cerut recuzarea procurorului Ion Bunica. Judecătorul a respins cererea avocaţilor, în schimb a obligat procurorul să prezinte instanţei toate materialele dosarului lui Ţipovici.

“Cererea privind recuzarea procurorului Bunica de la instrumentarea acestui caz a fost respinsă, dar judecătorul a preferat să dea curs cerinţei noastre pentru intrarea în legalitate. Am invocat împotriva lui Bunica faptul că minte, că poate veni în instanţă şi poate spune ce vrea, iar judecătorul nu poate verifica acest lucru, astfel judecătorul de instrucţie l-a obligat pe Bunica să îi aducă dosarul. A mers astăzi în mod de urgenţă fugitiv la procuratură şi au adunat toate materialele pe care le aveau, invocând că sunt materiale ale dosarului. Vorbesc despre faptul că au venit cu o geantă mare plină cu nişte acte, au strâns toata maculatura pe care scria numele Ţipovici de pe mesele colegilor care se află în grupul de urmărire penală şi le-au pus pe masa judecătorului.” — a menţionat avocatul Ana Ursachi.

Activistul partidului “PATRIA” Nicolai Ţipovici a fost arestat neîntemeiat în urmă cu două luni după ce partidul a fost exclus ilegal din cursa electorală. Ulterior a fost arestat încă un activist al partidului lui Usatîi, Cornel Moraru, în privinţa căruia, le fel, nu există nicio probă care ar demonstra vinovăţia acestuia.

Sursa: ru1.md

Renato Usatîi: Visoţkii trăieşte în minţile şi sufletele noastre Victorie!!! Activistul “PATRIA” Cornel Moraru a fost eliberat din arest!