Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPP

Victorie!!! Activistul “PATRIA” Cornel Moraru a fost eliberat din arest!

|versiune pentru tipar||
PPP / 31 ianuarie 2015
Partidul “Patria”

Fiind arestat din motive neîntemeiate, susţinătorul lui Renato Usatîi a fost ţinut în arest o lună şi jumătate, iar astăzi a fost eliberat din izolator şi va sta în arest la domiciliu. Avocaţii activistului au cerut încetarea urmării penale în privinţa lui Cornel Moraru.

Activistul partidului “PATRIA” din satul Terebna, raionul Edineţ, care a fost reţinut pe 13 decembrie în baza unei convorbiri telefonice, a fost eliberat aastăzi prin decizia Judecătoriei Centru. Cornel Moraru se va afla în arest la domiciliu până pe 11 februarie, ziua în care expiră ultimul mandat de arest pe numele lui.

“După sedinţa de judecată de ieri a lui Ţipovici nu eram sigur că voi eliberat. Nu m-am aşteptat chiar dacă nu există nicio probă şi nu au mai avut ce născoci pentru a-mi prelungi arestul. Mă bucur nespus de mult că totuşi justiţia în Republica Moldova nu a «murit», mai există o fereastră prin care bate o rază de soare în sistemul judiciar. Totul ce s-a întâmplat cu mine face mai puternic,acum mai mult ca niciodată cred că puterea e în adevăr şi vom obţine victoria. În primul rând îmi doresc cât mai curând să ajung acasă să îmi revăd familia, de care mi-e foarte dor.” — a declarat Cornel Moraru imediat după eliberare.

Avocaţii activistului consideră că eliberarea lui Cornel Moraru este doar un prim pas spre a restabili dreptatea, după ce ieri au reuşit să obţină recuzarea judecătorului de instrucţie Elena Carpenco din procesul lui Moraru. Anterior magistratul a admis mai multe încălcări de procedură.

“De ieri am facut un apel către întreg sistemul nostru judiciar pentru a intra în legalitate. Ieri a fost primul pas şi a fost admisă cererea noastră de recuzare a judecătorului precedent. Cazul a fost judecat de către un alt magistrat şi ne bucurăm să constatăm că sunt judecători care nu pleacă urechea la comenzile politice îşi fac onest munca. Cornel Moraru este nevinovat, toată învinuirea fiind absurdă şi generată de cu totul alte motive decât cele juridic şi foarte apropiată de natura politică. Am inaintat o cerere să fie scos de sub urmărire penală şi aşteptăm la începutul săptămânii viitoare să fie examinată.” — a declarat avocatul Ana Ursachi.

“Astăzi s-a demonstrat faptul că învinuirea adusă lui Cornel Moraru este absurdă. Judecătorul a ajuns la concluzia că nu există niciun temei de a-l ţine în arrest pe acest om, învinuirea nu a fost probată printr-o bază concludentă de dovezi, tot acest dosar penal a fost o adunătură de maculatură, iar procurorul a dat dovadă de neprofesionalism.” — a declarat avocatul Igor Şeremet.

Membrii echipei lui Renato Usatîi consideră că eliberarea lui Cornel Moraru din izolator este o victorie, ân pofida faptului că activistul se va afla în arest la domiciliu.

“Vreau să le adresez felicitări tuturor activiştilor partidului lui Renato Usatî, care şi-au susţinut permanent colegii şi au dat dovadă de curaj. Le mulţumim şi reprezentanţilor misiunilor diplomatice acreditate la Chişinău, în special OSCE, care menţin legătura cu noi în permanenţă. Este o victorie mică, dar adevărată a partidului nostru!” — a declarat reprezentantul “PATRIA”, fostul deputat Alexandr Petkov, precizând că arestul i-a produs lui Cornel Moraru multă suferinţă după ce soţia lui a pierdut sarcina în urma stresului cauzat de reţinerea lui şi percheziţiile efectuate în locuinţa acestora: “copilul nenăscut al acestui om a fost pur şi simplu omorât”.

“În curţnd vom obţine o altă victorie asupra acestui regim, mai exact la alegerile locale. Şi mai departe când Moldova va porni pe calea democratică, fără Plahotniuc. Moldova trebuia să fie fără Plahotniuc!” — a conchis Petkov.

Cornel Moraru a fost arestat în urmă cu o lună şi jumătate, fiind învinuit de faptul că ar fi planificat dezordini în masă cu referire doar la un fragment dintr-o discuţie telefonică. Ulterior procurorul Viorel Morari, care supervizează dosarele deţinuţilor politici, a declarat că nu există nicio probă în acest caz. Potrivit deciziei Judecătoriei Centru, Nicolai Ţipovici rămâne în arest încă 20 de zile.

Sursa: ru1.md

Spectacolul continuă! Deţinutul politic Nicolai Ţipovici rămâne în arest încă 20 de zile! Puterea e în adevăr! Nicolai Ţipovici a fost eliberat din arest!