Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPP

Dreptatea a triumfat — Nicolai Ţipovici e la libertate!

|versiune pentru tipar||
PPP / 26 februarie 2015
Partidul “Patria”

În Republica Moldova există judecători care nu au frică să se împotrivească fărădelegilor guvernării în privinţa susţinătorilor lui Renato Usatîi

Curtea de Apel Chişinău a admis recursul avocaţilor deţinutului politic Nicolai Ţipovici şi a anulat decizia Judecătoriei Centru din 20 februarie prin care i-a fost prelungit arestul la domiciliu cu încă 30 de zile. Astfel susţinătorul lui Renato Usatîi a fost eliberat provizoriu sub control judiciar, ceea ce înseamnă că se află la libertate. Justiţia moldovenească a avut nevoie de mai mult de trei luni de zile şi opt şedinţe de judecată pentru a recunoaşte faptul că Nicolai Ţipovici a fost arestat ilegal.

“Încă nu am fost scos de sub învinuire, dar sperăm că în curând se va întâmpla şi asta cu ajutorul avocaţilor, deoarece nu există nicio probă care ar demonstra implicarea şi vinovăţia mea în acest caz.” — a declarat Ţipovici imediat după eliberare

În opinia avocaţilor, în cadrul şedinţei anterioare de la Judecătoria Centru judecătorul de instrucţie a comis grave încălcări de procedură. Îndeplinind o comandă politică, Elena Carpenco a emis conştient o decizie ce contravine Codului de procedură penală, prelungindu-i arestul la domiciliu peste două ore şi 25 de minute după expirarea mandatului anterior.

“Acea hotărâre a fost luată în afara prevederilor art.230, care stipulează termeni în Codul de procedură penală şi dacă termenul este încălcat, legea spune că orice act emis după expirarea unui termen este nul. Astfel judecătorul nu doar a încălcat drepturile lui Ţipovici, ci şi a emis o decizie ilegală, care prevede o răspundere penală, ceea ce vom cere procuraturii.” — a precizat avocatul Ana Ursachi.

Avocatul Igor Şeremet a subliniat că “se observă un anumit progres în examinarea dosarelor deţinuţilor politici”.

“Decizia Curţii de Apel Chişinău de astăzi a demonstrat încă o dată că nu toţi judecătorii vor să îndeplinească comenzi politice, iar faptul că unii judecători sunt mai curajoşi şi emit decizii în strictă conformitate cu legislaţia în vigoare, înseamnă că începe să se diminueze influenţa procurorilor şi oligarhilor asupra sistemului judecătoresc” — a declarat Şeremet.

Amintim că Nicolai Ţipovici a fost arestat pe data de 2 decembrie 2014 în baza unei discuţii fabricate apărute pe un site cu reputaţie dubioasă bumerang.cc.

Anterior şi Cornel Moraru, un alt activist al formaţiunii lui Renato Usatîi a fost eliberat din arest, iar toate învinuirile împotriva lui au fost retrase.

Cei doi au devenit victimile represiunilor politice de sorginte stalinistă, orchestrate de actuala guvernare, care, simţind ameninţarea reală a pierderii puterii, în mod abuziv şi fabricând probe, au scos din cursă Partidul Politic “PATRIA” şi au interzis anterior înregistrarea Partidului Nostru şi partidului “PaRUs”, create de Renato Usatîi.

Sursa: ru1.md

Puterea e în adevăr! Nicolai Ţipovici a fost eliberat din arest! Judecătoria Centru a decis: “PATRIA” nu a utilizat bani din străinătate în campania electorală