Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPPCD

Rezoluţia Congresului al III-lea al FPCD cu privire la cetăţenia română

|versiune pentru tipar||
FPCD (astăzi PPCD) / 16 februarie 1992
Partidul Popular Creştin Democrat

Una din cele mai grave consecinţe ale raptului teritorial suportat de România în vara anului 1940, ca urmare a ocupării şi anexării de către URSS a Basarabiei, nordului Bucovinei şi ţinutului Herţa, a fost privarea forţată a populaţiei acestor teritorii de cetăţenia română, fapt ce a permis regimului sovietic de ocupaţie să aplice asupra ei un adevărat genocid.

Astăzi, când URSS nu mai există, iar în România a fost înlăturată dictatura comunistă, când şi fosta URSS şi actuala Românie au declarat pactul Molotov-Ribbentrop drept nul şi neavenit ab initio, considerăm că nu există nici o raţiune politică, juridică sau de altă natură care să împiedice restabilirea cetăţeniei române pentru cei care au avut-o şi au pierdut-o ca urmare a faptului că URSS a ocupat o parte din teritoriul Statului Român.

Congresul Frontului Popular Creştin Democrat cere Parlamentului României să dea curs Apelului Alianţei Naţionale “16 Decembrie” şi să restabilească prin lege cetăţenia română pentru cei ce au fost privaţi de aceasta în urma expansiunii sovietice din 1940, precum şi pentru urmaşii lor.

Congresul FPCD afirmă cu hotărâre dreptul cetăţenilor Republicii Moldova din localităţile de peste Nistru de a dobândi şi ei cetăţenia română. Faptul că nu au avut-o până la 1940 nu poate servi drept temei pentru a-i lipsi de acest drept tocmai pe acei care au fost supuşi cel mai mult deznaţionalizării şi represiunilor ţariste şi comuniste.

Congresul al III-lea al PPCD

Rezoluţia Congresului al III-lea al FPCD cu privire la situaţia din Tighina şi din localităţile de peste Nistru Rezoluţia Congresului al III-lea al FPCD cu privire la participarea la alegerile generale din România