Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPPCD

Rezoluţia Congresului al VII-lea al PPCD cu privire la pericolele de suprimare a libertăţii presei în Republica Moldova

|versiune pentru tipar||
PPCD / 20 mai 2001
Partidul Popular Creştin Democrat

Odată cu instalarea Partidului Comuniştilor la putere, libertatea presei în Republica Moldova este ameninţată în mod îngrijorător. Noul partid de guvernământ a început să refacă întregul instrumentar sovietic de exercitare a controlului guvernamental asupra mijloacelor de informare în masă.

Posturile naţionale de Radio şi Televiziune au degenerat în ultima vreme în nişte organe de presă docile, subordonate Partidului comuniştilor. La Compania “TeleRadio Moldova” a început o adevărată epurare a jurnaliştilor incomozi. În posturile-cheie sunt promovate doar persoane devotate partidului de guvernământ.

O serie de publicaţii periodice sunt ameninţate cu dispariţia. La ceremonia de învestire a Preşedintelui Voronin, reporterilor de la ziarele “Flux”, “Ţara” şi “Trud” li s-a interzis accesul pe motiv că aceştia ar reprezenta nişte ziare “burgheze”. Preşedintele Vladimir Voronin, prin decretul semnat cu prilejul zilei de 9 mai, ordona presei “să oglindească pe larg manifestările prilejuite de sărbătoarea victoriei”, comiţând astfel un abuz grav de putere.

Având în vedere toate acestea, Congresul al VII-lea al PPCD atrage atenţia opiniei publice interne şi internaţionale asupra pericolelor la care este supusă libertatea presei în Republica Moldova.

Cerem partidului de guvernământ să înceteze aceste practici totalitariste şi să respecte normele democratice şi drepturile fundamentale ale omului.

Congresul al VII-lea al PPCD

Rezoluţia Congresului al VII-lea al PPCD cu privire la deţinuţii politici de la Tiraspol Marea Adunare Naţională din 31 martie 2002