Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPPCD

Declaraţia PPCD cu privire la reglementarea paşnică şi echitabilă a conflictului moldo-rus

|versiune pentru tipar||
PPCD / 21 februarie 2003
Partidul Popular Creştin DemocratPartidul Popular Creştin Democrat apreciază că la baza reglementării paşnice şi echitabile a conflictului moldo-rus trebuie să stea următoarele principii:
  1. Mecanismul de reglementare a diferendului moldo-rus din Transnistria trebuie să se întemeieze pe Declaraţia de Independenţă a Republicii Moldova şi pe prevederile constituţionale privind caracterul independent şi suveran, unitar şi indivizibil al statului şi să nu admită sacrificarea intereselor naţionale ale ţării.
  2. Retragerea necondiţionată, completă şi ordonată a efectivului militar şi arsenalului Federaţiei Ruse din Republica Moldova ca precondiţie şi factor esenţial pentru restabilirea unităţii teritoriale a ţării.
  3. Dezarmarea şi dizolvarea formaţiunilor armate nelegitime ale regimului instalat de Federaţia Rusă în Teritoriile Ocupate.
  4. Ca stat-agresor şi ţară ocupantă, Rusia nu poate fi în continuare mediator şi garant al depăşirii unui conflict pe care ea însăşi l-a creat şi îl întreţine.
  5. Este necesar ca Statele Unite ale Americii şi Uniunea Europeană să participe direct la negocieri şi să-şi asume responsabilităţi în problema reglementării diferendului moldo-rus din Transnistria. Angajarea directă a acestor factori de importanţă majora în politica internaţională trebuie să acopere lipsa de eficienţă a OSCE.
  6. Eliberarea imediată şi necondiţionată a deţinuţilor politici Alexandru Leşco, Tudor Petrov-Popa şi Andrei Ivanţoc.
  7. Crearea condiţiilor pentru revenirea la casele lor a tuturor refugiaţilor, victime ale agresiunii militare ruseşti.
  8. Orice discuţie despre un eventual referendum în Teritoriile Ocupate reprezintă o sfidare a normelor de drept internaţional în materie şi a legislaţiei naţionale care prevăd în mod expres existenţa unei libertăţi depline a cetăţenilor care urmează a fi consultaţi. În condiţiile stării de ocupaţie armată propunerea lui Vladimir Voronin este o diversiune şi ignorează în mod ipocrit lipsa oricăror condiţii de exercitare liberă a drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti şi de exprimare nestingherită a opiniilor.
  9. Iniţierea unei anchete internaţionale privind uzurparea puterii de stat prin rebeliune armată, privind crimele de război, asasinarea în masă a populaţiei paşnice, suprimarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului de către regimul terorist de la Tiraspol.
  10. Orice abordare superficială, pripită, inechitabilă sau de conjunctură a diferendului moldo-rus din Transnistria poate genera noi factori de instabilitate şi comporta riscuri serioase pentru pacea în regiune.
/Flux, an. IX, nr. 5 (385), 21 februarie 2003/
Apel al participanţilor la reuniunea populară către instituţiile internaţionale şi opinia publică Declaraţia PPCD privind evitarea degradării progresive a climatului politic din ţară şi acutizării conflictului între puterea comunistă şi societatea civilă