Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPPCD

Rezoluţia Conferinţei municipale Chişinău a Partidului Popular Creştin Democrat “Cu privire la instituţiile democratice şi politica de rusificare”

|versiune pentru tipar||
PPCD / 21 septembrie 2003
Partidul Popular Creştin DemocratLuînd în discuţie evoluţiile politice din ultimul an, Conferinţa Municipală Chişinău a PPCD constată că Partidul Comunist aflat la guvernare continuă să promoveze o politică revanşardă de restabilire a unui regim de factură totalitară şi de rusificare, inspirată din practica sovietică de guvernare prin constrîngere, represiuni şi teroare psihologică.

Manifestaţiile de protest din perioada 9 ianuarie-29 aprilie 2002 ale PPCD, provocate de modul de guvernare dictatorial practicat de regimul Voronin, de distrugerea metodică a legislaţiei care asigură supremaţia legii şi respectul pentru drepturile omului, de încercările de a suprima Istoria Românilor şi de a ridica limba rusă la rang de limbă de stat, au găsit înţelegere la nivel internaţional, Parlamentul European şi Consiliul Europei adoptînd un şir de rezoluţii vizînd situaţia din Republica Moldova. Autorităţile s-au angajat să îndeplinească o serie de recomandări ale APCE, iar Opoziţia a suspendat acţiunile de protest.

Însă după suspendarea mitingurilor contra dictaturii nu s-a produs nici o ameliorare a situaţiei politice. Guvernanţii au continuat distrugerea instituţiilor democratice prin adoptarea unei legislaţii care reduce la zero statul de drept şi încalcă grav drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului.

Fiind folosit ca instrument al intereselor imperiale ruseşti, Partidul Comunist promovează cu agresivitate politica de rusificare a majorităţii româneşti a populaţiei, precum şi a tuturor minorităţilor neruse.

Intenţiile declarate de a încălca moratoriul stabilit prin rezoluţiile APCE din 24 aprilie şi 26 septembrie 2002 asupra statutului limbii ruse în societate şi asupra predării istoriei în instituţiile de învăţămînt, iniţierea unui proiect de lege aparţinînd preşedintelui Voronin, numit “Concepţia politicii naţionale de stat a Republicii Moldova”, prin intermediul căruia se încearcă impunerea teoriei de factură stalinistă a moldovenismului agresiv ca ideologie oficială a statului, reprezintă o ameninţare gravă la adresa valorilor naţionale.

Prigonind adevărul ştiinţific evident pentru orice om cu o minimă cultură generală, dogmaticii comunişti poartă un adevărat război împotriva culturii şi spiritualităţii poporului. Tabuizarea caracterului profund românesc al majorităţii populaţiei, interzicerea prin legi şi măsuri de constrîngere a identităţii româneşti prin manipularea “moldovenismului primitiv” a devenit o preocupare obsesivă a actualei puteri, care îşi dovedeşte astfel caracterul antinaţional şi statutul de partid de ocupaţie care serveşte interesele expansioniste ale Rusiei.

Atacurile perfide împotriva simbolurilor identitare ale neamului, Biserica, tradiţia, Istoria, cultura, drapelul, stema reprezintă elemente ale unui război imagologic, ţinta căruia este deznaţionalizarea pentru menţinerea dominaţiei străine.

Avînd în vedere această situaţie, Conferinţa Municipală a PPCD consideră oportună reluarea manifestaţiilor de protest antiguvernamentale, anticomuniste şi proeuropene şi face apel către toţi cetăţenii să manifeste solidaritate şi ataşament pentru valorile democratice, participînd energic la mitingul din 28 septembrie în Piaţa Marii Adunări Naţionale, ca şi la acţiunile care vor urma.

Dictatura şi valul de rusificare trebuie oprite.

Aşa să ne ajute Dumnezeu!

/Flux, an. VII, nr. 104 (1092), 24 septembrie 2003/
Rezolutia Conferintei Municipale Chisinau a Partidului Popular Crestin Democrat “Cu privire la situatia social-economica din tara” Rezolutia mitingului de protest al PPCD despre situatia institutiilor democratice si a drepturilor omului in R. Moldova