Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPPCD

Scrisoare deschisă către primarul general al mun. Chişinău, Serafim Urechean

|versiune pentru tipar||
PPCD / 26 ianuarie 2004
Partidul Popular Creştin DemocratDomnule primar general,

Mă adresez Dumneavoastră cu acest mesaj public într-un moment critic pentru ţară. În situaţia cînd dictatorul comunist Voronin a lichidat instituţiile democratice şi a suprimat drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului, Dumneavoastră nu mai puteţi sta deoparte.

Evenimentele de duminică, 25 ianuarie, sînt de o gravitate deosebită, fără precedent pentru R. Moldova. Regimul Voronin, care a înăbuşit libertatea întrunirilor garantate de Constituţie, a mobilizat întregul aparat represiv, mii de poliţişti însoţiţi de cîini, cu bastoane, scuturi şi grenade cu gaze lacrimogene, contra celor care intenţionau să participe la un miting paşnic de protest. După ce au blocat căile de acces către capitală, forţele de represiune au încercuit şi Piaţa Marii Adunări Naţionale, au împînzit Grădina Publică “Ştefan cel Mare şi Sfînt” şi s-au năpustit asupra celor cîteva sute de persoane care se deplasau pe Aleea Clasicilor, asmuţînd cîinii contra mulţimii. Am fost la un pas de o confruntare de proporţii care putea să se soldeze cu consecinţe grave.

Aşa cum lucrurile iau o întorsătură periculoasă, iar tensiunile din societate vor creşte ca urmare a politicii agresive promovate de guvernarea comunistă, consider de datoria mea să Vă adresez public această scrisoare pentru a încerca să limpezesc cîteva aspecte de ordin juridic legate de atribuţiile Dumneavoastră de serviciu, dar şi de ordin politic şi moral. Pentru că pe lîngă calitatea de conducător al administraţiei publice locale a capitalei, mai deţineţi şi funcţia de copreşedinte al unei formaţiuni politice importante, cum este Alianţa “Moldova Noastră”.

Legislaţia în vigoare stabileşte printre atribuţiile de bază ale primarului general şi pe cea care ţine de desfăşurarea mitingurilor şi demonstraţiilor. Am avut cîteva discuţii pe marginea acestui subiect la începutul anului 2002, dar n-am putut să Vă conving să nu interziceţi manifestaţiile de protest ale PPCD. Ca urmare a refuzului Dumneavoastră de a autoriza întrunirile publice organizate de deputaţii creştin-democraţi, între 9 ianuarie şi 29 aprilie 2002, sute de participanţi la acele acţiuni de protest, printre care foarte mulţi studenţi şi elevi, au fost terorizaţi de comunişti prin intermediul Procuraturii, Poliţiei, Serviciului de Informaţii şi Securitate, judecaţi şi amendaţi în mod arbitrar, daţi afară de la serviciu.

Tot în acea perioadă, cîţiva deputaţi creştin-democraţi urmau să fie condamnaţi penal, iar PPCD — să fie scos în afara legii. De dragul adevărului, trebuie spus că întregul lanţ al represiunilor comuniste din 2002 este nu doar pe conştiinţa lui Voronin, care a ordonat executarea lor, ci şi pe a Dumneavoastră, care, prin interzicerea acelor întruniri, i-aţi servit pretextul formal-juridic pentru declanşarea acţiunilor de reprimare a Opoziţiei. După alegerile locale de anul trecut, Dumneavoastră, domnule Urechean, aţi propus alegerea viceprimarilor comunişti Mironik şi Bannikov. Tot Dumneavoastră aţi emis cîteva dispoziţii prin care aţi delegat o serie de atribuţii viceprimarilor. Deloc întîmplător, atribuţia de autorizare sau mai bine zis de interzicere a întrunirilor aţi găsit potrivit să i-o acordaţi comunistei Ala Mironik. În felul acesta, aţi depăşit norma legală, delegîndu-Vă în mod arbitrar una din atribuţiile Dumneavoastră de bază şi concomitent V-aţi sustras de la luarea unor decizii care V-ar fi cauzat tensionarea relaţiilor cu Puterea comunistă. Aşa stînd lucrurile, aş putea presupune că ori aveţi anumite puncte vulnerabile de care profită comuniştii pentru a Vă presa, ori este vorba de nişte angajamente discrete, ori pur şi simplu aveţi o atitudine ostilă faţă de PPCD.

După ce aţi dat mînă liberă comuniştilor să anuleze libertatea întrunirilor, viceprimarul Mironik a interzis zeci de acţiuni paşnice şi legale de protest. Descinderile nocturne ale poliţiei pe la casele celor care au avut curajul să protesteze în faţa Televiziunii contra minciunii şi a cenzurii comuniste, ca şi în faţa Ambasadei Federaţiei Ruse contra ocupaţiei militare străine, intentarea unor dosare administrative şi penale, amendarea militanţilor pentru drepturile omului sînt nu doar consecinţa abuzurilor regimului Voronin, ci şi a eschivării Dumneavoastră de la funcţiile care Vă incumbă prin lege.

Să revenim la mitingul din 25 ianuarie. Am depus demersul din partea PPCD pe numele Dumneavoastră cu mai bine de o lună de zile înainte. De această dată, am renunţat la demonstraţie pentru a nu oferi pretexte de interzicere a manifestaţiei. Ce a urmat, se ştie: interzicerea din motive evident politice, un simulacru de proces judiciar şi blocarea mitingului de către forţele de poliţie care au demonstrat o agresivitate de cîine turbat. Presupunem că vor urma şi alte acţiuni de strangulare a Opoziţiei.

În legătură cu cele expuse, Vă rog, domnule Primar General, să Vă anulaţi dispoziţia dată după alegerile locale din 2003, prin care i-aţi delegat unuia dintre viceprimarii comunişti atribuţii improprii care Vă aparţin în mod legal şi să asiguraţi libertatea întrunirilor care ne este garantată de Convenţia Europeană a Drepturilor Omului şi de Constituţie. Vă solicit, de asemenea, să Vă precizaţi punctul de vedere în legătură cu obiecţiile pe care Vi le-am adus.

Vă rog să consideraţi textul de faţă ca pe o interpelare oficială din partea unui deputat şi să îmi daţi un răspuns în scris, dar şi public cît se poate de complet.

Iurie Roşca, preşedinte PPCD, deputat

/Timpul, nr. 5 (113), 6 februarie 2004/
Rezolutia mitingului de protest al PPCD Principii programatice de coalizare a formatiunilor democratice intr-n bloc electoral unic al Opozitiei din Republica Moldova