Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPPCD

Declaratia Partidului Popular Crestin Democrat “Cu privire la situatia politica din Republica Belarus”

|versiune pentru tipar||
PPCD / 27 aprilie 2004
Partidul Popular Creştin DemocratParticipantii la actiunea de protest din fata Ambasadei Republicii Belarus, organizata la Chisinau de Partidul Popular Crestin Democrat isi exprima solidaritatea deplina cu Opozitia politica si organizatiile neguvernamentale democratice din Belarus in lupta lor impotriva regimului dictatorial Lukasenko.

Pe parcursul aflarii la putere a lui Lukasenko, in aceasta tara s-a instalat o teroare de inspiratie bolsevica. Institutiile democratice au fost distruse, drepturile omului sunt violate cu brutalitate, opozitia politica si presa independenta sunt persecutate cu bestialitate, figuri proeminente din aceasta tara au disparut fara urma din motive politice.

Regimul Lukasenko a fost supus unor critici drastice si chemat sa respecte angajamentele internationale ale tarii in materie de norme democratice si legalitate de catre Organizatia Natiunilor Unite, Uniunea Europeana, Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa, Consiliul Europei.

In pofida pozitiei comunitatii internationale, asasinatele politice au devenit o practica curenta in aceasta tara. Regimul Lukasenko impiedica desfasurarea unei anchete transparente si o documentare completa asupra cazurilor de disparitie a lui Iuri Zaharenko, ex-ministru de Interne (disparut la 7 mai 1999), Victor Gonciar, ex-vicepresedinte al Parlamentului (disparut la 16 septembrie 1999), Anatoli Krasovski, om de afaceri, disparut odata cu Victor Gonciar, Dmitri Zavadski, cameraman al postului de televiziune ORT (disparut la 7 iulie 2000).

Autoritatile au redus la zero principiile pluripartidismului, parlamentarismului, independentei justitiei, libertatii de exprimare si independentei presei.

Demonstratiile antiguvernamentale sunt reprimate cu brutalitate, militantii pentru democratie fiind molestati, arestati si incarcerati in mod arbitrar, fara nici un temei legal si fara a beneficia de dreptul la aparare.

Organizatiile neguvernamentale, cele ale minoritatilor nationale si religioase, institutiile mass-media independente, partidele politice de opozitie, sindicatele independente si institutiile de invatamant de orientare europeana sunt prigonite si interzise.

In aceste conditii de teroare generalizata devine imposibila orice schimbare pozitiva in societate, inclusiv alegeri libere.

Prietenia afisata si colaborarea stransa intre regimul comunist din Republica Moldova si regimul criminal din Republica Belarus tradeaza in fata intregii lumi complicitatea politica intre cei doi dictatori, Lukasenko si Voronin. Fiind continuatori fideli ai totalitarismului sovietic, dictatorii care au uzurpat puterea in cele doua tari cauta sa ingenuncheze popoarele lor, sa reduca la tacere vocea societatii, sa scoata din circuitul international cele doua state.

Participantii la actiunea de protest se adreseaza comunitatii internationale cu apelul ca aceasta sa isi intensifice eforturile in vederea readucerii Republicii Belarus in albia democratiei si a legalitatii.

Cerem puterii de la Minsk sa puna capat violentelor politice si practicilor abuzive.

Facem apel catre democratii din intreaga lume sa-si exprime solidaritatea si sa ajute pe toate caile militantii pentru libertate si drepturile omului din aceasta tara.

/Flux, nr. 56 (1189), 28 aprilie 2004/
Declaratia Grupului Parlamentar al PPCD “Cu privire la conditiile de deblocare a crizei parlamentare” Congresul al VIII-lea al Partidului Popular Creştin Democrat