Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPPCD

Congresul al VIII-lea al Partidului Popular Creştin Democrat

|versiune pentru tipar||
PPCD / 16 mai 2004
Partidul Popular Creştin Democrat

La 16 mai 2004, în Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău, şi-a desfăşurat lucrările cel de-al VIII-lea Congres al Partidului Popular Creştin Democrat, la care au participat 2.453 de delegaţi reprezentând toate structurile teritoriale şi autonome ale partidului, inclusiv cele din Transnistria şi UTA Găgăuză.

Delegaţii la Congres au fost salutaţi de vicepreşedintele Partidului Popular European, Nadejda Mihailova, preşedinte al Uniunii Forţelor de Dreapta din Bulgaria, fost ministru de Externe al acestei ţări, Norbert Neuhaus, membru al Uniunii Creştin-Democrate din Germania, doctor în economia internaţională, consilier al Fundaţiei Robert Schuman, şi Mihaela Vincze, vicepreşedinte al Uniunii pentru Reconstrucţia României.

Telegrame de salut adresate forului suprem al PPCD au fost transmise de Preşedintele Partidului Popular European, Wilfried Martens, şi de Alexandru Herlea, membru al Comitetului Executiv al Internaţionalei Creştin-Democrate, responsabil de ţările din Europa Centrală şi de Est. În calitate de invitaţi la Congres au participat reprezentantul Secretarului General al Consiliului Europei, Vladimir Phillipov, reprezentanţi ai partidelor politice şi ai organizaţiilor neguvernamentale.

Congresul a ascultat un Raport prezentat de preşedintele PPCD, Iurie Roşca. În cadrul deliberărilor au luat cuvântul: deputaţi, preşedinţi ai filialelor raionale ale PPCD, lideri ai organizaţiilor autonome ale partidului — Societatea Doamnelor Creştin-Democrate, Organizaţia Profesorilor Creştin-Democraţi, Organizaţia Medicilor şi Farmaciştilor Creştin-Democraţi, Organizaţia de Tineret a PPCD “Noua Generaţie” ş.a. Un impresionant discurs a ţinut dl Ion Moraru din satul Mândâc, raionul Donduşeni, fost deţinut politic.

Congresul a adoptat PROCLAMAŢIA “Cu privire la strategia electorală”, în care a fost stabilită drept sarcină prioritară a PPCD în perspectiva alegerilor parlamentare din 2005 înlăturarea de la putere a Partidului Comunist, care este principalul oponent al creştin-democraţilor, şi obţinerea majorităţii mandatelor în Legislativ. Congresul a constatat, de asemenea, că un alt concurent electoral al PPCD sunt partidele de centru-stânga, care îl au drept exponent pe Serafim Urechean, apreciindu-se că această grupare constituie un pericol grav pentru interesele naţionale ale ţării, deoarece, ca şi comuniştii, este orientată spre est, fiind expresia vechii nomenclaturi sovietice şi de partid, depăşite de timp, coruptă şi profund mafiotizată care împiedică înaintarea Republicii Moldova pe făgaşul decomunizării şi europenizării.

În acelaşi document, Congresul a formulat principiile programatice de guvernare a Partidului Popular Creştin Democrat. Congresul a adoptat, de asemenea, REZOLUŢIILE “Cu privire la condamnarea totalitarismului comunist”, “Cu privire la corupţie”, “Cu privire la criza economică din Republica Moldova”, “Cu privire la integrarea Republicii Moldova în structurile europene şi euroatlantice”, “Cu privire la necesitatea restabilirii unităţii teritoriale a ţării” şi “Cu privire la promovarea femeii în politică”.

Congresul a operat un şir de modificări şi completări la Statutul PPCD.

Prin vot secret, cu 2.310 voturi pro, Congresul l-a reales pe Iurie Roşca în funcţia de preşedinte al PPCD. Ştefan Secăreanu şi Vlad Cubreacov au fost aleşi în calitate de vicepreşedinţi ai partidului.

Declaratia Partidului Popular Crestin Democrat “Cu privire la situatia politica din Republica Belarus” Raportul preşedintelui PPCD Iurie ROŞCA, prezentat la Congresul VIII