Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPPCD

Rezoluţia cu privire la corupţie

|versiune pentru tipar||
PPCD / 16 mai 2004
Partidul Popular Creştin DemocratCongresul VIII al PPCD apreciază că Partidul Comunist aflat la guvernare a ajuns la putere speculând nostalgiile oamenilor vârstnici dezamăgiţi de dificultăţile tranziţiei şi simulând un discurs justiţiar, de condamnare a corupţiei şi a delapidării banilor publici. Fostul ministru de Interne Voronin a criticat dur abuzurile foştilor guvernanţi, angajându-se să-i tragă la răspundere, atunci când va veni la putere, pe toţi demnitarii din garniturile guvernamentale anterioare care se fac vinovaţi de comiterea furturilor şi fărădelegilor. Au trecut peste trei ani de guvernare comunistă şi nici un corupt dintre foştii conducători n-a fost tras la răspundere şi pedepsit. Dimpotrivă.

Ajuns la putere, preşedintele comunist Voronin s-a dedat unor activităţi de tip mafiot, utilizând întregul aparat de stat pentru consolidarea propriului clan şi înavuţirea familiei sale. Cu sprijinul abuziv al tatălui său, fiul preşedintelui, Oleg Voronin, a devenit cel mai prosper om de afaceri din ţară, el concentrând în mâinile sale cele mai mari afaceri din industria zahărului, din cea a importului de cereale şi de panificaţie, din domeniul bancar, al asigurărilor, construcţiilor, prestării serviciilor pe Internet şi altele. Afacerile familiei prezidenţiale beneficiază de un regim preferenţial, ocolind legea şi călcând în picioare principiul liberei concurenţe în economia de piaţă. Aceeaşi familie prezidenţială urmăreşte însuşirea întreprinderii de băuturi alcoolice “Aroma” şi a Băncii de Economii. Estorcarea a zeci de milioane de lei de la cetăţeni şi de la agenţii economici sub pretextul restaurării mănăstirii Căpriana a devenit o nouă afacere financiară şi propagandistică a clanului Voronin.

Relaţiile de tip mafiot între preşedintele Voronin şi omul de afaceri stabilit în Canada Boris Birştein şi cu reprezentanţii intereselor acestuia la Chişinău Vădim Mişin, vicepreşedinte comunist al Parlamentului, Vladimir Molojen, şeful Departamentului Tehnologii Informaţionale (DTI), Vladimir Colesnicenco, şeful complexului hotelier “Jolly Allon”, şi alţii aduc câştiguri fabuloase acestei grupări în urma estorcării nemiloase a unor taxe exagerate prin intermediul unei structuri guvernamentale controlate de ea, care cumulează atribuţii aducătoare de supraprofituri, Departamentul Tehnologii Informaţionale. Scandalul paşapoartelor şi actelor de identitate durează de ani de zile. Deputaţii creştin-democraţi au reuşit să demonstreze că anume Birştein este cel care controlează prin pârghii mafiotice puterea de stat în ţară. Trecerea Camerei Înregistrării de Stat şi a Oficiilor Stării Civile din subordinea Ministerului Justiţiei în subordinea DTI, atribuirea unor funcţii improprii, care ţin de Ministerul de Interne, Departamentul Controlului Vamal şi organele fiscale, către această suprastructură s-a produs exclusiv cu scopul obţinerii de supraprofituri. Introducerea, după anularea procurilor, a aşa-numitelor certificate de înmatriculare pentru toţi posesorii de autovehicule, stabilirea procedurii de reînregistrare a întreprinderilor şi a SRL-uirlor sunt doar câteva exemple recente ale funcţionării acestei caracatiţe criminale.

Primul ministru Tarlev este cunoscut ca fiind direct responsabil de prejudicierea cu 2,5 mln de dolari a fabricii de bomboane “Bucuria”, tot el fiind principalul responsabil pentru criza pâinii şi situaţia critică de la SA “Franzeluţa”. Speculaţiile la importul grâului şi la achiziţia făinei pentru “Franzeluţa”, ca şi oscilaţiile la preţul produselor de panificaţiei sunt rodul activităţii abuzive a premierului Tarlev şi a rudei apropiate a acestuia, Petru Tarlev. Premierul Tarlev se mai face vinovat de gestionarea frauduloasă a mijloacelor financiare din Fondul de rezervă al Guvernului.

Victor Stepaniuc, preşedintele fracţiunii parlamentare a comuniştilor, a obţinut, prin trafic de influenţă şi prin eliminarea de pe piaţă a altor agenţi economici, peste douăzeci de rute interurbane de maxi-taxi, care îi aduc venituri zilnice nedeclarate de circa douăzeci de mii de lei. Protejarea favoriţilor şi persecutarea agenţilor economici care refuză să contribuie la îmbogăţirea vârfurilor puterii comuniste, revizuirea permanentă a legislaţiei fiscale şi a Legii bugetului în vederea creării unor condiţii preferenţiale de activitate clientelei Partidului Comuniştilor rămân a fi preocupările de bază ale liderilor actualului regim.

Eugenia Ostapciuc, preşedintele Parlamentului, şi-a însuşit prin abuz de serviciu şi prin încălcarea legii o locuinţă în centrul capitalei, pentru care au fost alocate ilegal din Fondul de rezervă al Guvernului 361 mii de lei. Sub directa influenţă a Eugeniei Ostapciuc, Curtea de Conturi, condusă de comunistul Vasile Pentelei, a secretizat contrar Legii privind secretul de stat, rezultatele reviziilor financiare efectuate la Parlament, Preşedinţie şi Serviciul de Informaţii şi Securitate, ceea ce reprezintă un caz fără precedent. Zeci de milioane de lei sunt manevraţi de guvernanţii comunişti fără nici un fel de control din partea organelor abilitate, a Parlamentului şi a societăţii. Centrul de Combatere a Crimelor Economice şi Corupţiei a devenit un instrument de terorizare a agenţilor economici şi de estorcare a “taxelor de protecţie” de la oamenii de afaceri în folosul capilor regimului comunist.

Drept răsplată pentru acesta activitate, Guvernul Tarlev a emis o hotărâre prin care a secretizat în mod ilegal salarizarea angajaţilor acestei instituţii bugetare. Pentru întreţinerea acestei structuri de forţă inutile, care dublează funcţiile MAI, SIS, ale Procuraturii şi organelor de control financiar, comuniştii au atribuit 38 milioane de lei.

Sub guvernarea comunistă contrabanda cu ţigări, alcool şi produse petroliere, traficul de fiinţe umane şi de organe au căpătat proporţii care ameninţă securitatea statului, economia naţională, nivelul de viaţă şi siguranţa fiecărui cetăţean.

Criticile drastice la capitolul corupţie din partea unor organizaţii internaţionale cum sunt Consiliul Europei, Uniunea Europeană, Transparency International şi altele au determinat mimarea unor măsuri de combatere a corupţiei din partea comuniştilor.

Republica Moldova a ajuns a fi cea mai săracă ţară din Europa fiindcă este cea mai coruptă ţară din Europa. Vina pentru această situaţie dezastruoasă îi revine în totalitate preşedintelui comunist Voronin şi regimului instalat de el.

Congresul VIII al PPCD consideră că, după debarcarea actualei puteri, decomunizarea societăţii trebuie să presupună nu doar reajustarea legislaţiei la normele democratice şi deideologizarea instituţiilor culturale şi de învăţământ, ci şi eradicarea structurilor mafiotice create de regimul Voronin şi celelalte grupări nomenclaturiste care s-au succedat la guvernare de la 1991 încoace.

Rezoluţia cu privire la promovarea femeii în politică Rezoluţia cu privire la criza economică din Republica Moldova