Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPPCD

Rezoluţia cu privire la criza economică din Republica Moldova

|versiune pentru tipar||
PPCD / 16 mai 2004
Partidul Popular Creştin DemocratAnii de guvernare comunistă au adus economia Republicii Moldova într-o stare de criză profundă. Corupţia a luat proporţii îngrijorătoare, investitorii străini sunt terorizaţi şi eliminaţi de pe piaţă. Oamenii de afaceri autohtoni sunt persecutaţi de organele de control şi de anchetă. Dreptul la proprietatea privată este călcat în picioare, întreprinderile private sunt naţionalizate, are loc recolectivizarea agriculturii. Numărul locurilor de muncă s-a micşorat alarmant, şomajul a atins cote periculoase, exodul populaţiei a devenit un fenomen generalizat. Ţăranii sunt reduşi la sărăcie printr-un sistem dur de impozitare, fiind lipsiţi de posibilitatea de a-şi desface producţia agricolă.

Problema asigurării cu grâu s-a transformat în una de securitate naţională. Implicarea statului în formarea preţurilor la pâine, exportul excesiv de produse cerealiere din rezervele de stat, corupţia, monopolismul şi birocratismul au condus la dublarea preţului la grâul de import, la neînsămânţarea a mii de hectare de terenuri agricole şi la falimentarea a zeci de brutării private.

Guvernarea comunistă speculează creşterea statistică a indicatorilor economici, în timp ce situaţia macroeconomică s-a agravat simţitor, în anul 2003 inflaţia a crescut considerabil, datoria externă s-a majorat, investiţiile directe s-au redus, importurile au explodat, iar deficitul balanţei comerciale a atins cel mai înalt nivel după proclamarea Independenţei. Creşterea considerabilă a importurilor face economia naţională vulnerabilă şi o expune serios riscurilor din exterior.

Incompetenţa guvernării comuniste se manifestă şi prin politica de apreciere a monedei naţionale care a intensificat speculaţiile pe piaţa valutară, a descurajat exporturile şi le-a cauzat întreprinderilor autohtone pierderi substanţiale în valoare de sute de milioane de lei. Totodată, în condiţiile creşterii permanente a inflaţiei, devalorizarea artificială a valutelor străine a diminuat valoarea transferurilor efectuate către familiile lor de către cetăţenii Republicii Moldova aflaţi la munci peste hotare.

Revenirea la modelul sovietic de organizare administrativ-teritorială, majorarea nejustificată a numărului de ministere şi departamente au provocat creşterea aparatului birocratic şi a cheltuielilor bugetare pentru întreţinerea acestuia. Gestionarea netransparentă a finanţelor publice, sustragerea în interes personal şi de partid a unor importante fonduri financiare au determinat subminarea programelor sociale şi au făcut imposibilă majorarea cuvenită a pensiilor şi a salariilor pentru angajaţii din sfera bugetară.

Criza pâinii, blocajul financiar, majorarea preţurilor la produse şi servicii ca urmare a creşterii preţurilor la carburanţi, energie electrică, gaze şi telecomunicaţii, precum şi situaţia dezastruoasă din sectorul locativ sunt consecinţe directe ale unei politici mioape şi iresponsabile a regimului Voronin.

Dat fiind faptul că menţinerea comuniştilor la putere amână reluarea finanţării externe a Republicii Moldova, integrarea ei în circuitul economic european şi mondial, intensificarea şi aprofundarea relaţiilor comerciale cu România, asigurarea pentru tineri a unor perspective clare de dezvoltare, precum şi refacerea economică de ansamblu a ţării, singura soluţie pentru depăşirea acestui impas este SCHIMBAREA.

Adevărata schimbare poate surveni doar după înlăturarea comuniştilor de la putere şi accederea la guvernare a Partidului Popular Creştin Democrat în urma alegerilor parlamentare din 2005.

Rezoluţia cu privire la corupţie Rezoluţia cu privire la necesitatea restabilirii unităţii teritoriale a ţării