Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPPCD

Rezoluţia cu privire la necesitatea restabilirii unităţii teritoriale a ţării

|versiune pentru tipar||
PPCD / 16 mai 2004
Partidul Popular Creştin DemocratCongresul VIII al PPCD constată că din momentul declarării independenţei sale şi până în prezent Republica Moldova s-a aflat într-o continuă stare de ocupaţie militară a URSS şi a succesoarei acesteia, Federaţia Rusă. Rusia a organizat activităţile armate subversive cu scopul scindării teritoriale a ţării şi consolidării în zona ocupată a unui regim marionetă separatist menit să menţină ţara sub controlul Moscovei.

Prezenţa militară străină constituie o sfidare a normelor de drept internaţional, a Declaraţiei de Independenţă şi a Constituţiei Republicii Moldova şi încalcă prevederile reuniunii OSCE de la Istanbul din 1999.

Partidul Popular Creştin Democrat consideră că restabilirea unităţii teritoriale a ţării poate fi realizată doar după încetarea stării de ocupaţie prin retragerea completă şi necondiţionată a trupelor şi a arsenalului militar rus din Moldova. Se impune dizolvarea formaţiunilor paramilitare şi a structurilor de securitate ale regimului separatist şi restabilirea ordinii constituţionale în Transnistria.

Federaţia Rusă ca stat-agresor şi putere ocupantă nu poate rămâne în continuare mediator şi garant al depăşirii diferendului transnistrean pe care l-a provocat şi îl întreţine. Implicarea directă a Statelor Unite ale Americii şi a Uniunii Europene, precum şi a României alături de cealaltă ţară vecină, Ucraina, ar permite deblocarea procesului de reglementare a acestui conflict şi soluţionarea lui definitivă. O abordare de acest fel este cu atât mai necesară, cu cât actualul mecanism numit pentagonal este dominat categoric de Rusia, ceea ce pune OSCE în imposibilitatea de a determina evoluţii pozitive în procesul de reglementare a conflictului.

Scenariul de aşa-numită federalizare nu poate fi acceptat, deoarece contravine normelor de drept internaţional şi reprezintă un plan străin de distrugere a independenţei, unităţii teritoriale şi a regimului constituţional în scopul transformării Republicii Moldova într-o anexă geopolitică a Rusiei. Acest scenariu este inaplicabil şi imoral si pentru că în zona ocupată regimul separatist a suprimat drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului, orice manifestare a dezacordului cu gruparea criminală a lui Smirnov fiind imposibilă.

Victime ale regimului de ocupaţie rămân a fi deţinuţii politici de la Tiraspol Alexandru Leşcu, Tudor Petrov-Popa şi Andrei Ivanţoc. Congresul PPCD cere autorităţilor şi reprezentanţilor OSCE să întreprindă măsuri energice pentru punerea lor în libertate.

Rezoluţia cu privire la criza economică din Republica Moldova Rezolutia cu privire la condamnarea totalitarismului comunist