Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPPCD

Proclamatia cu privire la strategia electorala

|versiune pentru tipar||
PPCD / 16 mai 2004
Partidul Popular Creştin DemocratCongresul VIII al Partidului Popular Crestin Democrat stabileste drept sarcina prioritara in perspectiva viitoarelor alegeri parlamentare inlaturarea de la putere a Partidului Comunist si obtinerea majoritatii mandatelor in Legislativ. Doar aceasta schimbare ii poate reda tarii cursul spre democratie, stat de drept si reforme economice, precum si orientarea ferma spre integrarea euroatlantica. Dictatura comunista a distrus institutiile democratice, a suprimat drepturile si libertatile fundamentale ale omului, a ruinat economia nationala, provocand reducerea catastrofala a locurilor de munca, a adus majoritatea populatiei sub pragul saraciei, a provocat un exod masiv al cetatenilor in strainatate, i-a descurajat pe intreprinzatorii autohtoni si pe investitorii straini, a instaurat in societate o atmosfera de teroare psihologica si frica. Coruptia a capatat proportii periculoase pentru securitatea statului.

Partidul Popular Crestin Democrat s-a pronuntat univoc pentru participarea pe liste comune, in cadrul unui singur bloc electoral, a tuturor partidelor democratice. Opinia publica a salutat oferta PPCD de constituire a unui organism al Opozitiei Unite. La 15 ianuarie 2004, PPCD si-a reconfirmat aceasta optiune prin Declaratia “Cu privire la necesitatea mentinerii unitatii Opozitiei”, pledand pentru participarea fortelor democratice la viitoarele alegeri parlamentare pe liste comune in cadrul unui singur bloc electoral. La 3 februarie 2004, PPCD a lansat “Principiile programatice de coalizare a formatiunilor democratice intr-un bloc electoral unic al Opozitiei din Republica Moldova”. In acest document, PPCD a optat pentru asumarea unui angajament public de neadmitere a alierii postelectorale cu comunistii in vederea alegerii conducerii statului si a exercitarii in comun a actului guvernarii. Insa partidele care se declara centriste s-au eschivat de la aceste oferte si au evitat sa se angajeze public ca nu vor admite formarea unei majoritati postelectorale de guvernamant cu comunistii. Cauzele acestor eschivari au devenit evidente in urma unor contacte tot mai frecvente ale reprezentantilor partidelor in cauza cu factori politici de la Moscova si Tiraspol.

Deoarece Republica Moldova nu-si poate realiza independenta si unitatea teritoriala in afara unui sistem de garantii internationale care sa-i asigure securitatea, PPCD a pledat pentru integrarea tarii in Alianta Nord-Atlantica. Atitudinea fata de probleme ca integrarea euroatlantica, incetarea starii ilegale de ocupatie si retragerea trupelor ruse de pe teritoriul national, asa-zisa federalizare, activitatea criminala a regimului separatist condus de Igor Smirnov, aflarea Republicii Moldova in CSI constituie un test care separa fortele politice atasate intereselor nationale de cele care servesc interese imperiale rusesti. Anume pozitia fata de aceste chestiuni vitale pentru tara noastra constituie linia de demarcatie dintre PPCD si gruparile afiliate intereselor Moscovei.

Astfel, a iesit in evidenta unitatea de vederi intre comunisti si pretinsii centristi. Atat unii, cat si altii afiseaza o retorica prooccidentala, dar sunt la fel de ostili integrarii Republicii Moldova in NATO. Sacrificarea intereselor strategice ale tarii este cauzata de rivalitatea dintre comunisti si gruparile de centru-stanga pentru atragerea gratiilor Moscovei. Evolutiile de ultima ora arata ca in urma intrigilor de culise, gruparea comunista a lui Voronin a ajuns in disgratia Kremlinului, iar gruparea care il are drept exponent pe Urechean a obtinut sprijinul direct al adminstratiei Putin.

Apreciind ca Partidul Comunist este principalul oponent al crestin-democratilor, Congresul PPCD constata ca partidele de centru-stanga reprezinta un concurent electoral care merita sa fie supus unor critici drastice, deoarece constituie un pericol la fel de grav pentru inteteresele nationale ale tarii. Ambele factiuni rivale orientate spre est sunt expresia vechii nomenclaturi sovietice si de partid, depasite de timp, corupte si profund mafiotizate, fiind o piedica in calea avansarii Republicii Moldova pe fagasul decomunizarii si europenizarii. Rivalitatea dintre cele doua grupari nu le-a impiedicat sa creeze aliante la nivelul consiliilor raionale dupa alegerile locale din 2003, situatie care arata ca alierea acestora dupa alegerile parlamentare din 2005 este mai mult decat probabila.

Din momentul declararii Independentei si pana in prezent puterea reala in stat a fost controlata de gruparile de stanga, incompetente, corupte si strans legate cu structurile criminale, guvernari care au compromis tranzitia la economia de piata si au adus tara in prag de faliment.

Depasirea acestei situatii catastrofale este posibila doar prin venirea la guvernare a Dreptei politice reprezentate de Partidul Popular Crestin Democrat, singura alternativa reala a actualei guvernari comuniste. Partidul Popular Crestin Democrat are o valoroasa experienta politica si o echipa de profesionisti redutabili, hotarati sa puna in aplicare un prorgam eficient de guvernare.

Pornind de la acest obiectiv strategic major de preluare a puterii in urma viitoarelor alegeri parlamentare, Partidul Popular Crestin Democrat proclama urmatoarele principii programatice de guvernare:

1. Restabilirea si consolidarea institutiilor democratice, respectarea drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului prin:

2. Aplicarea unui program de refacere economica a tarii prin:

3. Asigurarea unui nivel de viata decent tuturor categoriilor sociale ale populatiei prin:

4. Combaterea coruptiei, a crimei organizate si trimiterea in judecata a fostilor guvernanti care se fac vinovati de comiterea abuzurilor, deturnarea banilor publici si savarsirea altor faradelegi.

5. Asigurarea libertatii de exprimare si a independentei mass-media prin:

6. Restabilirea unitatii teritoriale a tarii prin incetarea starii de ocupatie si evacuarea trupelor si arsenalului militar al Federatiei Ruse de pe teritoriul Republicii Moldova, in deplin acord cu Declaratia de Independenta si Constitutia. Pentru realizarea acestui deziderat este necesara cooperarea cu SUA, Uniunea Europeana, Ucraina si Romania in vederea implicarii lor directe in procesul de reglementare a diferendului din Transnistria.

7. Denuntarea acordurilor de constituire si a statutului CSI si aplicarea unui plan de actiuni care va urgenta integrarea Republicii Moldova in structurile euroatlantice.

Ne asumam angajamentul public ca in viitorul for legislativ nu vom admite alierea cu comunistii in vederea alegerii organelor de conducere ale Parlamentului, a Presedintelui republicii, a Guvernului sau a oricaror altor autoritati ale statului si nici in vederea exercitarii actului guvernarii.

Partidul Popular Crestin Democrat face apel catre toti cetatenii tarii sa se solidarizeze in lupta pentru SCHIMBARE. Avem cu totii datoria morala sa facem un efort colectiv pentru a pune capat guvernarii comuniste, saraciei si mizeriei, pentru a ne recapata libertatea, demnitatea si dreptul la o viata mai buna.

Rezoluţia cu privire la integrarea Republicii Moldova în structurile europene şi euroatlantice Apel al Partidului Popular Creştin Democrat către Summitul NATO de la Istanbul din 28–29 iunie 2004