Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPPCD

Declaraţia cu prilejul aniversării a 16-a de la proclamarea Independenţei Lituaniei

|versiune pentru tipar||
PPCD / 26 februarie 2006
Partidul Popular Creştin DemocratPartidul Popular Creştin Democrat din Republica Moldova adresează cele mai calde şi fraterne felicitări poporului lituanian cu prilejul aniversării a 16-a de la redobîndirea Independenţei ţării faţă de URSS, care se va sărbători la 11 martie anul curent.

Evenimentele din acea perioadă constituie o pagină de aur nu doar în istoria curajosului popor lituanian, ci şi în istoria tuturor popoarelor fostului imperiul sovietic, care s-au angajat odată cu PERESTROIKA în lupta pentru libertate şi pentru valorile democratice. În acea perioadă anume Vilniusul devenise capitala mişcării de emancipare naţională care cuprinsese întregul spaţiu al URSS.

Poporul lituanian a manifestat demnitate, spirit de sacrificiu şi înţelepciune politică atunci cînd a decis, prin actul adoptat de Seimul de la Vilnius, să-şi restabilească independenţa pierdută în urma ocupaţiei sovietice din anul 1940. Curajul lituanienilor a trezit admiraţia întregii lumi. Declaraţiţa de Independenţă a Lituaniei a anticipat destrămarea URSS cu un an şi jumătate. În acel moment nimeni nu putea şti cum se vor întoarce lucrurile şi care va fi şansa de afirmare a Independenţei declarate. Elita politică a poporului lituanian care şi-a asumat toate riscurile în numele libertăţii naţiunii merită recunoştinţa fiecăruia dintre noi, fiii popoarelor captive ale “Imperilului Răului”. Primul pas a fost cel mai greu. Lituania l-a făcut. Şi a reuşit să determine reacţia în lanţ a celorlalte naţiuni, care şi-au redobîndit independenţa în 1991.

Partidul Popular Creştin Democrat din Republica Moldova este mîndru de faptul că, în acele momente istorice cruciale pentru soarta Lituaniei, dar în egală măsură pentru fiecare popor aflat sub dominaţie străină, anume Republica Moldova a fost prima ţară din lume care a recunoscut, prin votul Parlamentului, Independenţa Lituaniei. Ţara noastră, care deja îşi declarase Suveranitatea faţă de URSS, şi care aspira spre Independenţă, şi-a manifestat solidaritatea cu Lituania în mod exemplar. Ca victime ale aceluiaşi Pact criminal Ribbentrop-Molotov, care a determinat invazia sovietică în ţările noastre, noi am simţit nevoia de a fi la înălţimea acelui moment istoric unic şi de a-l valorifica cu maximă eficienţă. Sunem mîndri de faptul că recunoaşterea Independenţei Lituaniei de către ţara noastră a fost făcută datorită contribuţiei directe a membrilor partidului nostru.

Astăzi Lituania este membru NATO şi UE. Astfel, ţintele strategice ale poporului frate lituanian au fost atinse.

Republica Moldova are nevoie de solidaritatea Lituaniei pentru a-şi realiza propriul proiect european. Contăm pe ajutorul poporului lituanian şi ne bucurăm pentru susţinerea pe care o simţim din partea lui.

Împreună, pentru Libertatea voastră şi a noastră!

Dumnezeu să binecuvînteze Lituania şi Moldova!

Consiliul Naţional al PPCD
Preşedinte Iurie Roşca

Biroul de presă al PPCD
Discursul preşedintelui PPCD, Iurie Roşca, în cadrul şedinţei plenare a Parlamentului, din 4 aprilie 2005 Declaraţia cu privire la situaţia politică din Belarus în preajma alegerilor prezidenţiale