Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPPCD

Declaraţia cu privire la situaţia politică din Belarus în preajma alegerilor prezidenţiale

|versiune pentru tipar||
PPCD / 26 februarie 2006
Partidul Popular Creştin DemocratPartidul Popular Creştin Democrat urmăreşte îndeaproape evenimentele din Belarus, marcate de înăsprirea represiunilor şi a teroarei politice a regimului Alexandr Lukaşenko. Cei zece ani de aflare la putere a dictatorului de la Minsk au fost însoţiţi de distrugerea instutiţiilor democratice, de violarea gravă a drepturilor omului, de asasinarea liderilor poilitici şi a militanţilor pentru libertate, de arestări şi condamnări în masă a opozanţilor regimului, de lichidarea libertăţii de expresie şi a libertăţii întrunirilor. Competiţia politică pluralistă şi procesul electoral corect şi transparent au fost înlocuite cu violenţa aparatului represiv, cu eliminarea şi constrîngerea oponenţilor dictatorului.

Toate îndemnurile comunităţii internaţionale, adresate preşedintelui Lukaşenko, de a renunţa la maniera antidemocratică de exercitare a puterii şi de a reda libertăţile cetăţeneşti poporului belarus au fost ignorate. În preajma alegerilor prezidenţiale, care urmează să aibă loc la 19 martie curent, persecuţiile celor incomozi regimului s-au intensificat. Riscurile ca şi acest scrutin să fie falsificat, la fel ca referendumul din anul trecut, sunt enorme. Ultima dictatură din Europa refuză să se conformeze uzanţelor ţărilor civilizate de pe continent.

În aceste condiţii deosebit de dificile, cînd a fi în opoziţie în Belarus înseamnă a-ţi risca viaţa şi libertatea, forţele democratice din această ţară au reuşit să se unească într-un singur bloc şi să lanseze un singur candidat pentru alegerile prezidenţiale, Alexandr Milinchevici. Prietenii noştri beraruşi, pe care îi preţuim în mod deosebit încă din perioada începutului luptei noastre comune pentru libertate şi democraţie în fostul imperiu sovietic, merită toată admiraţia. Suntem solidari cu lupta lor pentru demnitate şi pentru readucerea ţării lor în familia naţiunilor civilizate din Europa. Aceşti bărbaţi politici trăiesc la cota maximă răspunderea faţă de societate. Patriotismul lor luminat şi angajamentul moral exemplar vor învinge dictatura.

Consiliul Naţional al PPCD
Preşedinte Iurie Roşca

Biroul de presă al PPCD
Declaraţia cu prilejul aniversării a 16-a de la proclamarea Independenţei Lituaniei Declaratia cu privire la recentele evoluţii politice din Georgia