Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPPCD

Declaratia cu privire la recentele evoluţii politice din Georgia

|versiune pentru tipar||
PPCD / 26 februarie 2006
Partidul Popular Creştin DemocratPartidul Popular Creştin Democrat urmăreşte cu atenţie şi îngrijorare ultimele evoluţii politice din Georgia, marcate de creşterea tensiunilor în relaţiile dintre această ţară şi Federaţia Rusă. Eforturile legitime ale autorităţilor de la Tbilisi de a restabili integritatea teritorială a ţării şi de a pune capăt stării de ocupaţie militară străină sunt întîmpinate cu agresivitate la Moscova. Angajamentele Federaţiei Ruse, asumate la nivel internaţional, de a-şi retrage prezenţa militară din Georgia sunt violate în mod sfidător, iar regimurile separatiste sunt instalate şi se bucură de protecţia politică şi armată a Moscovei, care nu doreşte să depăşească ambiţiile imperiale moştenite de la fosta URSS.

Refuzul Rusiei de a da curs înţelegerilor convenite în cadrul OSCE de rezolvare paşnică a conflictului din Osetia de Sud, actele teroriste menite să distrugă securitatea energetică a Georgiei, întreruperea procesului de acordare a vizelor pentru cetăţenii Georgiei, violarea spaţiului aerian al al acestei ţări, campania de propagandă ostilă faţă de autorităţile de la Tbilisi sunt nişte reacţii inadecvate în raport cu un stat suveran, care caută şă-şi reglementeze un conflict de ordin intern.

Aşa-numitele forţe de pacificate sub egida CSI, controlate în totalitate de Rusia, care sunt dislocate în Abhazia şi Osetia de Sud, reprezintă, de fapt, instrumentele care determină anexarea unei părţi a teritoriului naţional al Georgiei. Decizia Parlamentului de la Tbilisi de a înlocui forţele armate ruse cu forţe internaţionale de menţinere a păcii sunt pe deplin întemeiate şi conforme normelor internaţionale.

Ca ţară care se confruntă cu un regim separatist instalat din exterior şi cu starea de ocupaţie militară, prin intermediul căreia Rusia a anexat zona Transnistriei, Republica Moldova înţelege profund dificultăţile şi tensiunile prin care trece acum Georgia.

Partidul Popular Creştin Democrat face apel către conducerea Federaţiei Ruse să pună capăt politicii de forţă în raport cu Georgia şi Republica Moldova, să-şi onoreze angajamentele asumate la Summitul OSCE de la Istanbul din 1999 privind retragerea necondiţionată a armatelor şi a armamentului de pe teritoriile ţărilor noastre.

Partidul Popular Creştin Democrat îşi exprimă deplina solidaritate cu autorităţile de la Tbilisi, orientate spre depăşirea stării de divizare teritorială a ţării şi îşi exprimă speranţa că întreaga comunitate internaţională şi, în primul rînd, ţările democratice vor întreprinde toate măsurile pentru a sprijini Georgia în disputa ei cu Rusia.

Consiliul Naţional al PPCD
Preşedinte Iurie Roşca

Biroul de presă al PPCD
Declaraţia cu privire la situaţia politică din Belarus în preajma alegerilor prezidenţiale Comunicat de presă al Partidului Popular Creştin Democrat