Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPPCD

Mesaje de salut din străinatate

|versiune pentru tipar||
PPCD / 1 iunie 2008
Partidul Popular Creştin Democrat

Mai mulţi reprezentanţi ai partidelor populare, creştin-democrate şi conservatoare au adresat mesaje de felicitare colegilor din PPCD, manifestându-şi solidaritatea cu creştin-democraţii moldoveni dar şi pentru Republica Moldova în general.

Noi apreciem înalt poziţia voastră constructivă în politica internăşi lăudăm obiectivele voastre europene.

Mesaj către Congresul PPCD din Moldova, Bruxelles, 19 mai 2008

Dragi prieteni,

Îmi face plăcere să vă adresez felicitări cu ocazia celei de-a XX-a aniversări a partidului Dumneavoastră, regretând enorm că nu voi putea împărtăşi bucuria acestui eveniment alături de voi, la Congresul Extraordinar al Partidului Popular Creştin Democrat ţinut la Chişinău în data de 1 iunie 2008.

Îmi face, de asemenea, o deosebită plăcere să vă exprim din toată inima sprijinul pentru membrii PPCD şi pentru preşedintele vostru Iurie ROŞCA.

PPCD este important pentru noi. Voi sunteţi aliaţii noştri, ca şi oricare partid care promovează valorile Partidului Popular European în propria sa ţară. Noi apreciem înalt poziţia voastră constructivă în politica internă şi lăudăm obiectivele voastre europene, precum şi contribuţia voastră substanţială în activitatea Partidului Popular European.

Partidul vostru contribuie zi de zi la dezvoltarea şi modernizarea ţării voastre. Sunt convins că sunteţi pe calea cea dreaptă şi că veţi culege roade bogate, care vor contribui la creşterea rolului şi responsabilităţii PPCD, la nivel naţional, regional şi internaţional.

Partidul Popular Creştin Democrat a stat la originea Proiectului European împreună cu părinţii săi fondatori Robert Schuman, Alcide De Gasperi şi Konrad Adenauer. Datorită contribuţiei noastre, noi am fost în stare să facem Europa mai sigură şi mai prosperă. Suntem conştienţi de bogata noastră istorie şi suntem mândri de asta. Noi am depăşit barierele naţionale dintre statele vecine şi am găsit soluţii adecvate pentru diferenţele dintre noi.

Pentru integrarea ulterioară şi extinderea Uniunii Europene, acest spirit trebuie menţinut. Credem, de asemenea, că acest spirit începe să cuprindă şi ţările aspirante la aderare. Este de responsabilitatea noastră şi trebuie să devină, în ultimă instanţă, obiectivul nostru principal, astfel încât să înfruntăm orice obstacol care ar putea ameninţa siguranţa şi liniştea generaţiilor viitoare.

În lumea noastră globalizată, cu noile supraputeri economice, precum China, India şi Brazilia, singura opţiune este să ne întoarcem cu faţa către Uniunea Europeană, pentru a avea siguranţa unui viitor economic, a identităţii noastre europene, a sistemului nostru democratic, a statului de drept, a respectării şi protecţiei minorităţilor, a sistemului nostru social, a diversităţii culturale şi lingvistice.

Mai cu seamă într-o astfel de lume globalizată, trebuie să ne întemeiem politicile noastre pe valori.

Ne stau provocări enorme în faţă: combaterea schimbărilor climatice, grija pentru supravieţuirea demografică a Europei, nevoia menţinerii unei Europe prospere, asigurarea coeziunii sociale, a oportunităţilor pentru fiecare şi combaterea terorismului şi a crimei.

În numele Partidului Popular European, Vă felicit cu ocazia celei de a XX-a aniversări, urându-vă un Congres de succes, sperând că vom păstra aceeaşi strânsă cooperare şi de acum încolo.

Wilfried Martens, preşedintele Partidului Popular European
Suntem bucuroşi de cooperarea noastră cu PPCD

Dragi participanţi la Congres,

Mişcarea politică creştină europeană este o asociaţie a mişcărilor şi organizaţiilor politice care activează la diferite niveluri în Europa. Mişcarea politică creştină europeană ţinteşte şi zideşte obiectivele creştin-democrate în Europa dintr-o perspectivă creştină socială. Noi ne concentrăm asupra relaţiei fiinţei umane cu Creatorul, cu alţi semeni şi cu întreaga creaţie. Credem că această gândire relaţională se află la originile democraţiei creştine.

De aceea, suntem bucuroşi de cooperarea noastră cu Partidul Popular Creştin Democrat pentru dezvoltarea şi promovarea valorilor creştine în sfera politică din Republica Moldova. Colaborarea cu PPCD m-a încurajat să-i ofer Republicii Moldova un loc special în reţeaua noastră politică.

Vă doresc mult succes în lucrul pe care îl desfăşuraţi.

Leo van Doesberg, reprezentantul Mişcării politice creştine europene în Europa de Sud-Est
Partidul Popular Creştin Democrat a fost în ultimele două decenii în avangarda transformărilor din Moldova

Congresul Statelor Unite ale Americii, Washington, Dc 20515, 30 mai 2008

Stimate domnule Preşedinte Iurie Roşca,
Stimaţi delegaţi la cel de-al X-lea Congres al Partidului Popular Creştin Democrat,

Suntem deosebit de onoraţi şi fericiţi să avem prilejul de a vă adresa felicitări în această zi cu totul specială din istoria Partidului Popular Creştin Democrat. Cel de-al zecelea Congres al partidului dumneavoastră reprezintă un reper important cu profunde semnificaţii privind angajamentul şi dedicaţia dumneavoastră pentru cauza libertăţii şi democraţiei din Republica Moldova. Lupta voastră de două decenii împotriva forţelor infernale ale comunismului şi tiraniei a fost una anevoioasă, însă voi aţi obţinut succese remarcabile. Cu toate acestea, voi nu trebuie să vă opriţi aici.

Astăzi este o zi istorică când v-aţi reunit pentru a decide asupra viitorului partidului dumneavoastră. Multe lucruri s-au schimbat în Republica Moldova după zilele negre ale tiraniei sovietice, însă dumneavoastră aveţi în faţă o cale încă destul de lungă. În calitatea sa de campion al libertăţii, al demnităţii, al drepturilor omului şi al democraţiei autentice, de susţinător ferm al integrării în Uniunea Europeană şi NATO, de apărător al valorilor familiei şi al dreptului de proprietate, Partidul Popular Creştin Democrat a fost în ultimele două decenii în avangarda transformărilor din ţara dumneavoastră. Pentru aceste lucruri meritaţi felicitările noastre.

Statele Unite ale Americii sunt mândre să-i poată numi prieteni ai săi pe toţi cei care cred în democraţie, care se opun tiraniei şi luptă pentru apărarea drepturilor omului, rămânând fideli valorilor tradiţionale ale familiei. De vreme ce ne depunem toată silinţa pentru a încuraja răspândirea democraţiei în întreaga lume, noi vom continua să-i ajutăm pe aliaţii şi prietenii noştri să apere şi să consolideze democraţia în propriile lor ţări. Naţiunea noastră a fost construită de părinţii ei fondatori în baza câtorva principii solide care au fost acceptate de întreaga naţiune ca să poată prospera în pofida oricăror adversităţi. Principii similare v-au călăuzit şi vouă existenţa şi v-au întreţinut dorinţa de a lupta pentru democraţie, libertate şi demnitate umană. Sperăm că veţi veghea în continuare asupra acestor principii, că veţi lupta şi de acum încolo pentru a făuri un viitor mai bun pentru ţara dumneavoastră şi că veţi fi şi pe mai departe un exemplu bun de urmat în lupta pentru libertate şi demnitate.

John Campbell, membru al Congresului (California)
John Shimkus, membru al Congresului (Ilinois)
Suntem bucuroşi să-i vedem pe membrii PPCD cum cresc profesional

Dragi prieteni, dragă Iurie Roşca,

Trimit din America felicitări tuturor adevăraţilor patrioţi reuniţi în cadrul Congresului de astăzi. Trebuie să ştiţi că aveţi în America, în Ucraina şi în întreaga Europă mulţi prieteni care admiră curajul şi devoţiunea cu care membrii partidului dumneavoastră servesc idealurile democratice în practică.

Noi, “occidentalii”, suntem, de asemenea, bucuroşi să-i vedem pe membrii PPCD cum cresc profesional, cum învaţă şi aplică în practică cele mai detaliate metode de câştigare a alegerilor şi de promovare a femeilor şi bărbaţilor, pe picior de egalitate, în funcţii publice atât la nivel local, cât şi naţional.

Scopul major al oricăror alegeri democratice este de a aduce la guvernare oameni puşi în serviciul propriului popor şi nu situaţi deasupra lui.

Să fiţi cu toţii binecuvântaţi.

John Conlan, congresman american
Destinul PPCD, succesul său electoral şi impactul său asupra politicii din Moldova sunt urmărite cu atenţie aici, în Luxemburg

Domnule Preşedinte,
Dragi prieteni din PPCD,

Îmi face o deosebită plăcere să vă transmit acest mesaj de susţinere şi de felicitare cu ocazia Congresului Dvs. din 2008. Această plăcere este amplificată de faptul că sărbătoriţi cea de a XX-a aniversare a Partidului. Un Partid constituit încă pe când Moldova făcea parte din Uniunea Sovietică aflată în agonie, un Partid care a traversat perioade de încercări şi primejdii şi care astăzi este ancorat puternic în familia noastră politică europeană a Partidului Popular European.

Cunoscând că secretarul nostru internaţional întreţine de mai mulţi ani relaţii amicale cu mai mulţi conducători ai Dvs. şi că vizitează cu regularitate Republica Moldova, ţin să vă asigur că destinul PPCD, succesul său electoral şi impactul său asupra politicii din Moldova sunt urmărite cu atenţie aici, în Luxemburg. Sper că următoarele alegeri parlamentare vă vor permite să spargeţi dominaţia absolută a Partidului Comunist şi că PPCD va juca un rol determinant în formarea Guvernului care va rezulta în urma acestor alegeri.

Vă doresc ca relaţiile dintre partidele noastre să evolueze în continuare şi ca raporturile dintre conducătorii şi militanţii creştini-democraţi moldoveni şi luxemburghezi să se intensifice pe parcursul următorilor ani. Pentru duminica de astăzi vă urez să aveţi un Congres fructuos şi dinamizant, în măsură să permită poziţionarea Partidului Popular Creştin Democrat din perspectiva unor şanse electorale sporite de acum încolo. Ne vom gândi cu drag în acest sfârşit de săptămână la prietenii noştri creştin-democraţi din Moldova şi vom continua să vă susţinem în eforturile de dezvoltare, modernizare şi integrare europeană a Moldovei.

Vă salut cu toată prietenia.

Francois Biltgen, preşedinte al Partidului Popular Social Creştin, ministru al Muncii, al Culturii, Învăţământului superior şi al Cercetării, Luxemburg, 29 mai 2008
Sper din tot sufletul că vom avea în continuare o colaborare fructuoasă

Stimate domnule Roşca,

Vreau să vă mulţumesc pentru invitaţia amabilă de a participa la Congresul extraordinar al Partidului Popular Creştin Democrat din Moldova, care se ţine astăzi, 1 iunie 2008, la Chişinău. Chiar dacă nu voi putea participa la Congresul dumneavoastră, din cauza unor angajamente anterioare, sper din tot sufletul că vom avea în continuare o colaborare fructuoasă între partidele noastre.

Vă rog să primiţi cele mai bune urări de succes pentru Congresul de astăzi.

Cu respect,

Stavros Papastravrou, secretar pentru Relaţii Internaţionale şi Afaceri Europene al Partidului Nea Demokratia din Grecia
Sunteţi promotorii democraţiei în Moldova

Stimate domnule Preşedinte,

Cu ocazia acestei importante şi istorice aniversări a Partidului Popular Creştin Democrat din Republica Moldova, pe care cu demnitate îl conduceţi, şi care sărbătoreşte astăzi 20 de ani de la întemeierea sa, când s-a născut ca Front Popular pentru Libertate Naţională, ne exprimăm bucuria că graţie angajamentului Dumneavoastră şi al tuturor celor care ca şi Dumneavoastră v-aţi făcut promotori ai idealurilor democraţiei, libertăţii în apărarea poporului şi aţi reuşit să puneţi în prim-plan adevăratele valori ale Creştinismului şi ale Democraţiei.

Stimate domnule preşedinte, dorim să vă adresăm Dumneavoastră personal şi tuturor membrilor partidului cele mai sincere felicitări pentru succesele obţinute până în prezent, dar, mai cu seamă, să vă urăm succesele pe care, graţie muncii dumneavoastră, cu siguranţă le veţi obţine.

Ciro Di Costanzo, ambasador at Large al Parlamentului Internaţional pentru Pace şi Securitate, înalt comisar pentru Chestiuni economice, sociale şi protecţie a vieţii, secretar politic pentru colaborarea cu Parlamentele Naţionale
Cele mai frumoase urări pentru PPCD

Mult stimate domnule Preşedinte,

Cu ocazia celei de-a XX-a aniversări de la înfiinţarea Partidului Popular Creştin Democrat, Consiliul Suprem al Preşedinţiei Parlamentului Internaţional pentru Pace şi Securitate şi Noua Societate a Naţiunilor adresează Excelenţei Voastre şi tuturor membrilor PPCD cele mai bune urări şi felicitări pentru activitatea dumneavoastră politică de apărare a păcii, securităţii, dreptăţii şi libertăţii Naţiunii dumneavoastră şi a întregii Lumi.

Cu cele mai sincere şi călduroase urări,

Monsenior Viktor Busa, preşedinte al Parlamentului Internaţional pentru Pace şi Securitate
Suntem mândri că alături de PPCD facem parte din familia politică a Partidului Popular European

Domnului Iurie Roşca, Preşedinte al Partidului Popular Creştin Democrat

Stimate domnule Preşedinte,

Îmi revine onoarea, ca în numele Mişcării Populare RUH din Ucraina şi în numele meu personal, să le adresez felicitări delegaţilor la cel de-al X-lea Congres aniversar al Partidului Popular Creştin Democrat din Republica Moldova.

Suntem mândri că alături de PPCD facem parte din aceeaşi familie politică a Partidului Popular European. Împărtăşim aceleaşi scopuri şi viziuni: integrarea Ucrainei şi a Republicii Moldova în Uniunea Europeană şi în NATO, garantarea şi respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului pentru concetăţenii noştri, asigurarea bunăstării lor şi a unui nivel de viaţă decent.

Îmi amintesc cu satisfacţie de evenimentele Revoluţiei Portocalii, când împreună cu sutele de mii de ucraineni au stat umăr la umăr reprezentanţii Partidului Popular Creştin Democrat, apărând libertatea şi viitorul poporului frate ucrainean.

Le suntem recunoscători tuturor membrilor Partidului Popular Creştin Democrat care pentru prima dată în istoria Moldovei independente au avut curajul să împărtăşească durerea fraţilor ucraineni şi au venit în Parlamentul Republicii Moldova cu iniţiativa recunoaşterii Holodomorului (Marii Înfometări) din anii 1932–1933 din Ucraina drept genocid împotriva poporului ucrainean.

Ucraina consideră că recunoaşterea Holodomorului din 1932–1933 drept genocid împotriva poporului ucrainean constituie prin excelenţă un act de restabilire a dreptăţii istorice, de reabilitare a victimelor nevinovate ale regimului totalitar şi o acţiune necesară pentru a nu admite repetarea unei asemenea tragedii oriunde în lume.

Adoptarea unei asemenea decizii de către Parlamentul Republicii Moldova va constitui un gest de nobleţe şi de comemorare a celor ucişi în acea perioadă tragică a istoriei noastre comune, va constitui un act de solidaritate cu prietenii care au nevoie de această solidaritate.

Folosesc prilejul pentru a vă ura, în numele Mişcării Populare RUH din Ucraina, activitate constructivă şi de succes spre reformarea societăţii din Moldova potrivit standardelor şi valorilor europene.

Vă doresc sănătate, fericire şi succes, iar familiilor dumneavoastră — pace, belşug şi căldură sufletească.

Cu respect,

Boris Tarasiuk, preşedintele Mişcării Populare RUH din Ucraina
Urăm succes deplin PPCD la alegerile generale din anul 2009

Stimate domnule Preşedinte,
Stimaţi delegaţi, onoraţi oaspeţi,

Vă mulţumesc pentru invitaţia amabilă de a participa la Congresul extraordinar al Partidului Popular Creştin Democrat din Moldova. Din păcate, obligaţiile mele din Lituania nu-mi permit să mă aflu alături de voi în acest moment solemn pentru partidul dumneavoastră. Vă rog să acceptaţi sincere urări de bine cu ocazia celei de-a XX-a aniversări a Partidului Popular Creştin Democrat atât din partea mea, cât şi din partea partidului meu — Uniunea pro-Patria.

Profit de acest prilej pentru a vă ura succes deplin în consolidarea partidului dumneavoastră şi în pregătirile pentru alegerile generale din anul 2009. Fie ca valorile de centru-dreapta pe care şi le-a însuşit partidul dumneavoastră să găsească înţelegere şi susţinere în inimile şi cugetele tuturor cetăţenilor Moldovei.

Vă rog să fiţi siguri că Uniunea pro-Patria va susţine permanent aspiraţiile dumneavoastră euroatlantice şi poziţia dumneavoastră în lupta pentru soluţionarea aşa-numitului “conflict îngheţat” din Transnistria. Ori de câte ori ni se oferă ocazia, nu ezităm să abordăm aceste două chestiuni atât la nivel naţional, cât şi internaţional.

Suntem convinşi că în pofida tuturor presiunilor exercitate de Rusia, Republica Moldova va depăşi aceste obstacole şi îşi va atinge scopurile sale strategice.

Cu respect,

Andrius Kubilius, preşedinte al Uniunii pro-Patria, vicepreşedinte al Seimului Republicii Lituania, ex-prim-ministru al Lituaniei
PPCD împărtăşeşte tradiţiile democratice europene

Stimate domnule Preşedinte,

În numele Uniunii Populare “Naşa Ukraina”, Vă rog să primiţi cele mai calde felicitări cu ocazia celei de-a XX-a aniversări a Partidului Popular Creştin Democrat din Moldova.

Acest eveniment semnificativ subliniază o dată în plus faptul că partidul dumneavoastră, care împărtăşeşte tradiţiile democratice europene, continuă să promoveze valorile europene în Republica Moldova şi aspiră ca ţara dumneavoastră să ocupe un loc binemeritat pe scena europeană. Sper că Congresul extraordinar de astăzi va impulsiona procesul de dezvoltare a partidului dumneavoastră şi va pune noi pietre de temelie pentru viaţa politică dinamică din Moldova.

Permiteţi-mi să vă asigur de înalta noastră consideraţie şi să-mi exprim speranţa că relaţiile dintre partidele noastre vor cunoaşte o şi mai mare intensificare.

Cu respect,

Vyacheslav Kyrylenko, preşedintele Uniunii Populare “Naşa Ukraina”
PPCD este un pilon de bază al Democraţiei Creştine

Stimate domnule Iurie Roşca,

În numele meu personal şi al Uniunii Naţional Agrare din Bulgaria vă mulţumesc din inimă pentru invitaţia la Congresul Partidului Popular Creştin Democrat care are loc la 1 iunie 2008 la Chişinău.

Vreau să vă transmit felicitările mele şi ale partidului meu pentru eforturile politice şi entuziasmul cu care lucraţi pentru afirmarea valorilor democratice în ţara Dumneavoastră. Totodată, de-a lungul celor două decenii, partidul Dumneavoastră a fost un pilon de bază al Democraţiei Creştine şi un partener de încredere în sânul familiei Partidului Popular European.

Pentru Uniunea Naţional Agrară din Bulgaria este foarte important să aibă în Moldova un partid frăţesc de succes şi un partener de nădejde în cadrul PPE. Vă urez un Congres creativ şi eficient.

Petya Stavreva, secretar internaţional al Uniunii Naţional Agrare din Bulgaria
Urmărim cu interes eforturile PPCD de a reforma Moldova

Dragă Iurie,

Urez succes deplin Congresului vostru. În anii precedenţi am putut urmări cu mult interes eforturile PPCD şi am fost impresionat de modul în care voi construiţi o societate civilă adevărată, dezvoltând structurile voastre de partid, folosind metodele moderne de comunicare, consumând multă energie şi abordând fiecare persoană şi fiecare grup ţintă.

Vă asigur de susţinerea mea în continuare şi de disponibilitatea de a-mi împărtăşi întreaga experienţă în cel mai apropiat viitor cu ocazia proiectelor şi programelor desfăşurate de PPCD.

Mult succes şi toate cele bune tuturor.

Cu respect,

Bart van Winsen, fost deputat olandez şi membru al Adunărilor Parlamentare ale NATO, OSCE şi Consiliului Europei

Sursa: www.flux.md

Proclamaţia Congresului al X-lea al Partidului Popular Creştin Democrat Declaraţia Fracţiunii parlamentare a PPCD cu privire la situaţia creată la SA “Termocom”