Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPPCD

Discursul d-lui Iurie Roşca la încheierea sesiunii de toamnă-iarnă 2008

|versiune pentru tipar||
PPCD / 26 decembrie 2008
Partidul Popular Creştin DemocratDomnule Preşedinte,
Stimaţi colegi,

Suntem la finele ultimei sesiuni parlamentare din această legislatură care a coincis cu o perioadă aparte în istoria noastră. Această perioadă se caracterizează pe de o parte prin faptul că Uniunea Europeană s-a extins până la frontiera Republicii Moldova, iar pe de altă parte regiunea de est a ţării noastre continuă să se afle sub controlul politico-militar al Federaţiei Ruse.

Complexitatea acestei situaţii, marcate de influenţa celor doi factori externi, determină întreaga politică internă din ţara noastră. Meritul de bază al actualei legislaturi este că a reuşit să asigure stabilitatea politică drept element fundamental pentru promovarea reformelor şi menţinerea cursului de orientare europeană.

Actualul Parlament este primul în istoria Republicii Moldova în care toate grupurile politice şi-au declarat în mod consensual ataşamentul la valorile democratice şi europene. Seria de reforme politice şi instituţionale promovate de legislativul nostru a vizat domenii fundamentale pentru consolidarea statului de drept şi au arătat că forţe politice aflate în general pe poziţii ireconciliabile pot să adopte atitudini comune atunci când este vorba de interesul naţional şi să voteze împreună reformele necesare societăţii. În acest context, chiar dacă uneori progresele înregistrate pe planul consolidării instituţiilor democratice nu sunt complete şi merită să fie accelerate şi aprofundate, dezvoltarea evolutivă a statului pe calea transformărilor şi democratizării este de departe preferabilă unor confruntări majore şi răsturnării echilibrului politic existent. Din acest punct de vedere, trebuie să recunoaştem că Republica Moldova s-a descurcat mai bine decât alte state din regiune în condiţiile unor permanente presiuni din exterior şi provocări din interior.

Pornind de la complexitatea acestei situaţii, Partidul Popular Creştin Democrat şi-a asumat un rol constructiv în procesul de edificare a statului şi de armonizare a propriilor politici cu binele comun şi interesele întregii societăţi. Grupul nostru parlamentar a înţeles că în situaţii de criză un partid responsabil este obligat să treacă peste limitele doctrinare şi să coopereze cu toate forţele politice capabile să aibă o contribuţie pozitivă la promovarea intereselor ţării. Pentru PPCD întotdeauna a contat mai mult contribuţia concretă la schimbările necesare şi benefice din societate decât jocul de imagine care pentru alţii înseamnă însăşi raţiunea de a fi în politică. Chiar dacă poziţiile adoptate de PPCD au trezit uneori confuzii sau critici, pe noi ne-a preocupat întotdeauna efectul concret al activităţilor noastre mai mult decât riscurile de imagine. Politica noastră se sprijină pe faptă, ca singur criteriu valabil de judecată. Asta chiar dacă nu neapărat toată lumea înţelege că un partid politic trebuie apreciat nu doar după ce declară acesta, dar mai ales după ceea ce face. Convingerea noastră rămâne că societatea nu are nevoie de proiecte politice zgomotoase şi cinice, care se specializează în trucuri de imagine şi bombe mediatice. Cu atât mai mult cu cât Republica Moldova este pentru prima dată ameninţată atât de grav de un val de populism ieftin al unor aventurieri gata să sacrifice interesele naţionale ale ţării de dragul fardării propriei imagini şi atragerii cu orice preţ a simpatiilor din partea unor persoane credule sau naive. Riscurile majore ale unor astfel de proiecte politice sunt legate de relaţiile oculte pe care le cultivă aceştia cu unele forţe din exterior axate pe subminarea intereselor noastre naţionale, pe provocarea unor destabilizări şi crize şi pe compromiterea perspectivelor europene ale ţării. Alierea cu oponenţii externi ai statului de dragul unor avantaje financiare sau al unui sprijin electoral reprezintă cea mai gravă latură a cinismului acelor cercuri politice, care practică populismul ca instrument de atragere a simpatiilor şi de absorbţie a voturilor.

Pe parcursul actualului mandat Grupul parlamentar al PPCD a contribuit în mod substanţial la promovarea unor reforme politice într-un şir de domenii-cheie prin adoptarea unor legi noi, votate în unanimitate de Parlamentul nostru. Este adevărat că uneori practicile au rămas şi mai rămân încă în urma legislaţiei. Dar într-o democraţie în tranziţie lucrurile nici nu pot să arate altfel, deoarece mai întâi este adoptată norma legală şi doar după asta vine încetul cu încetul obişnuinţa de a o respecta, adică elementele care fac parte din tradiţia democratică.

Am dori să remarcăm în mod special faptul că Parlamentul actual a avut o contribuţie fără precedent la elaborarea legislaţiei privind căile de soluţionare a diferendului din Transnistria. Adoptarea prin consens a pachetului de hotărâri din 10 iunie, urmate de legea organică din 22 iulie 2005 au o importanţă strategică pentru ţara noastră. Datorită adoptării acestei noi platforme politico-juridice în problema transnistreană ţara noastră şi-a creat un scut puternic de care beneficiază timp de peste trei ani în discuţiile cu partenerii externi asupra căilor de soluţionare a acestui conflict, care nu trebuie să afecteze interesele naţionale, unitatea teritorială şi perspectivele europene ale statului nostru. Un stat mic şi vulnerabil cum este Republica Moldova are nevoie de politicieni care au destulă înţelepciune şi flexibilitate pentru a rezista cu abilitate presiunilor de ordin extern şi de a menţine echilibrul politic pe plan intern.

Grupul parlamentar al creştin-democraţilor a susţinut în mod consecvent promovarea unor politici bugetare echilibrate şi responsabile. Una dintre priorităţile noastre a constituit-o susţinerea colectivităţilor locale prin transferuri solide de la Bugetul de Stat către localităţile rurale, orientate spre reabilitarea infrastructurii, a drumurilor, finanţarea şcolilor, a grădiniţelor, a instituţiilor medicale care necesită reparaţie, gazificare şi asigurarea cu apă potabilă. Desigur, posibilităţile modeste ale bugetului nu permit rezolvarea tuturor problemelor de acest fel. Însă totuşi foarte multe dintre acestea au început să fie rezolvate anume la iniţiativa deputaţilor PPCD, fiind vorba de peste 200 de proiecte concrete în beneficiul oamenilor de la sate.

Ar fi de menţionat şi faptul că salariile angajaţilor din sfera bugetară sunt insuficiente în raport cu coşul minim de consum şi cu necesităţile zilei de azi. Asta chiar dacă s-au făcut eforturi mari pentru asigurarea unor majorări salariale. În acest sens sperăm ca viitorul Parlament şi viitorul Guvern vor face mai mult pentru rezolvarea problemelor care ţin de majorarea veniturilor populaţiei, de asigurarea unei protecţii sociale şi a unei asistenţe medicale mult mai consistente.

Suntem conştienţi şi de faptul că criza financiară mondială va necesita mult profesionalism şi responsabilitate pentru a scuti economia naţională de riscuri majore. Din acest punct de vedere se impune luarea unor măsuri fundamentale pentru încurajarea liberei iniţiative economice şi a procesului de creare a unor largi oportunităţi de angajare în câmpul muncii.

Stimaţi colegi, în câteva săptămâni vom intra în campania electorală pentru alegerile parlamentare. Am dori să avem o competiţie democratică şi corectă în care să învingă cei mai buni.

Aşa că vă dăm întâlnire în viitorul Parlament.
Vă urăm La mulţi ani şi Crăciun fericit!
Vă mulţumesc.

Pentru prima dată în istoria Republicii Moldova romii sunt reprezentaţi la nivel politic Declaraţia PPCD cu privire la războiul energetic declanşat de Federaţia Rusă