Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPPCD

Doamnele creştin-democrate pledează pentru dezvoltarea familiei în spiritul moralei creştine

|versiune pentru tipar||
PPCD / 26 martie 2009
Partidul Popular Creştin Democrat

Obiectivele prioritare ale doamnelor creştin-democrate sunt educarea societăţii în spiritul moralei creştine, asigurarea cu locuinţe a familiilor, îmbunătăţirea condiţiilor de studiu pentru tineri şi susţinerea persoanelor în etate, iar aceste obiective, susţin ele, pot fi atinse doar prin implementarea programului electoral al Partidului Popular Creştin Democrat.

Reprezentantele Societăţii Doamnelor Creştin-Democrate au susţinut, la 19 martie curent, o conferinţă de presă pentru a prezenta programul electoral al Partidului Popular Creştin Democrat din care fac parte şi priorităţile de activitate ale organizaţiei pentru următorii ani. Doamnele creştin-democrate au declarat că prezenţa activă a femeilor în instituţiile decizionale ale Republicii Moldova aduce un flux nou de experienţă, de forţă, de bunăvoinţă şi de caracter de care dau dovadă femeile în tot ceea ce fac. Preşedintele Societăţii Doamnelor Creştin-Democrate, Monica Babuc, a afirmat că Partidul Popular Creştin Democrat, care împărtăşeşte principiile creştin-democrate, cum ar fi solidaritatea, comunitatea şi familia, a atras întotdeauna o atenţie deosebită rolului femeilor în societatea noastră şi implicării lor în activitatea socială, politică şi economică din Republica Moldova. “Bineînţeles, dezideratele noastre, care ţin de susţinerea familiei, copilului şi a tineretului, sunt foarte aproape femeilor şi pe plan sentimental, dacă vreţi. De aceea, Partidul Popular Creştin Democrat a elaborat în proiectul său «Republica Moldova o ţară de succes» un concept de politici numit «Acasă», care conţine patru dimensiuni, cum ar fi: asigurarea cu locuinţă a fiecărei familii, sporirea veniturilor familiei, asigurarea sănătăţii familiei, precum şi creşterea şi educarea copiilor în familie. Cunoaştem situaţia deplorabilă în care se află o sumedenie de familii din Republica Moldova în condiţiile în care o bună parte din populaţie este plecată peste hotare şi, astfel, familiile sunt dezbinate, copiii rămân fără supraveghere şi din această cauză suferă întreaga societate. Iar pentru că noi, creştin-democraţii, considerăm că familia este baza societăţii noastre, instituţia care poate să dea valoare şi perspectivă societăţii noastre, cele mai mari eforturi le vom depune în parlament întru susţinerea familiei, tinerilor şi copiilor”, a subliniat Monica Babuc.

Potrivit Monicăi Babuc, doamnele creştin-democrate au ajuns în sute de localităţi pentru a fi implementate o mulţime de miniproiecte, care sunt derulate în cadrul organizaţiei. “Am făcut mai multe acţiuni de caritate, cum ar fi, de exemplu, mini-proiectul nostru «Împreună cu grădiniţele din localităţile rurale», ceea ce înseamnă dotarea acestor unităţi preşcolare cu loturi de jucării şi cărţi, precum şi lenjerie de pat. Vă mai pot aminti de proiectul «Alungă tristeţea», şi care înseamnă asistenţa copiilor gravi bolnavi internaţi în spitale la care mergem la sărbătorile creştine: de Paşti şi de Crăciun, pentru ca să-i susţinem, nu numai cu mici cadouri, dar şi cu spectacole organizate de noi. Ne-am orientat şi spre asistenţa bătrânilor prin puterea şi energia femeilor noastre, pentru că trebuie să spunem cu mândrie că, atunci când implementăm anumite proiecte de caritate, noi utilizăm doar resursele financiare proprii, acumulate din cotizaţiile şi donaţiile doamnelor creştin-democrate care activează în societatea noastră, ceea ce ne permite să facem, exact ca în vorba cronicarului, cu mijloace mici, fapte mari”, a mai spus Monica Babuc.

PPCD îşi propune asigurarea fiecărei familii cu locuinţă

Deputatul PPCD, Eugenia Stârcea, consideră că statul trebuie să asigure protecţia familiei, mamei şi copilului. “Elementul distinctiv al partidului nostru este faptul că noi punem accentul vizibil pe familie. O problemă pe care intenţionăm să o soluţionăm prin eforturi comune este problema spaţiului locativ”, a afirmat Eugenia Stârcea. În urma unei analize efectuate de către PPCD, s-a constatat că 25 la sută din familiile care locuiesc în Chişinău nu au un spaţiu locativ decent. Astfel, Eugenia Stârcea a ţinut să menţioneze faptul că lipsa condiţiilor decente de trai duce la educarea neadecvată a copiilor, distrugerea familiilor, plecarea masivă a cetăţenilor Republicii Moldova peste hotare. “Noi vom atrage o atenţie deosebită acestei probleme. Legislaţia cu privire la spaţiul locativ este una învechită, adoptată încă în perioada Uniunii Sovietice, de aceea una din priorităţi va fi elaborarea şi adoptarea unei legislaţii noi. De asemenea, intenţionăm să întreprindem acţiuni concrete pentru înfiinţarea Agenţiei Naţionale a Locuinţelor, care să se preocupe de Programul Naţional de Construcţie a Locuinţelor, cum ar fi acordarea creditelor ipotecare pe un termen de 25–30 de ani cu o dobândă de până la 10 la sută, scutirea de TVA pentru persoanele care construiesc locuinţe şi, desigur, construirea locuinţelor sociale pentru anumite categorii de populaţie. De asemenea, noi intenţionăm să promovăm, prin derogare de la Codul Funciar, un proiect de lege care ar permite tinerelor familii să beneficieze gratuit de loturi de teren pentru construcţia caselor de locuit din fondul de rezervă al administraţiei publice locale”, a precizat deputatul PPCD.

Un element distinctiv al programului PPCD este educaţia moralăşi creştină a tinerilor

Eugenia Stârcea s-a referit şi la întreprinderea mai multor acţiuni pentru a susţine femeia în problemele casnice, iar o iniţiativă în acest sens ar fi asigurarea fiecărei familii cu o maşină automată de spălat. “Este foarte importantă contribuţia statului la crearea unor anumite condiţii în vederea facilitării muncii femeii în activitatea sa de zi cu zi pentru ca eforturile sale să se orienteze mai mult spre îngrijirea, educarea copiilor şi alt gen de activităţi”, a conchis Eugenia Stârcea.

Vicepreşedintele Comisiei parlamentare pentru protecţie socială, sănătate şi familie, Valentina Şerpul, a declarat că PPCD va întreprinde mai multe acţiuni în vederea creării unor condiţii mai bune pentru copii, cum ar fi, de exemplu, majorarea normei alimentare a copiilor în corespundere cu cerinţele lor vitale, extinderea programului de alimentaţie a elevilor până în clasa a 9-a, susţinerea de către stat a tratamentului costisitor al copiilor bolnavi. “În acest context, aş vrea să menţionez că mamele care îngrijesc de copii bolnavi au indemnizaţii mici, iar o problemă aparte este faptul că această mamă nu poate să muncească şi statul este cel care trebuie să se preocupe de asigurarea cu pensii a acestor femei”, a afirmat Valentina Şerpul. De asemenea, activitatea PPCD se va axa pe asigurarea unui control medical anual profesionist gratuit pentru elevi, asigurarea cu burse sociale a tinerilor care vin din familii cu venituri mici şi acordarea burselor de performanţă pentru stimularea elevilor dotaţi. “Un element distinctiv al programului Partidului Popular Creştin Democrat este asigurarea educaţiei morale prin predarea religiei în şcoală. Se ştie că PPCD a propus în toate legislaturile acest proiect de lege. Deocamdată, nu a fost votat şi noi sperăm că va veni şi ziua când religia va fi predată în şcoală, fiindcă formarea morală a omului reprezintă o gravă lacună a sistemului educaţional, iar credinţa este fundamentul moralei. Educaţia morală ar duce la soluţionarea mai multor probleme în societate, inclusiv eradicarea corupţiei, fiindcă rădăcinile corupţiei ţin de morala societăţii”, a mai adăugat Valentina Şerpul.

În acelaşi timp, Valentina Şerpul consideră imperios necesară întreprinderea unor acţiuni în vederea susţinerii şi protecţiei persoanelor în etate din Republica Moldova. “Aici mă refer la reformarea sistemului de pensionare pentru a diminua discrepanţa enormă dintre cea mai mică şi cea mai mare pensie”, a menţionat Valentina Şerpul. În acest context, ea a mai menţionat că fondul actual existent pentru pensionare permite reformarea sistemului de pensionare încât să fie mult mai echitabil şi nediscriminator.

“PPCD ne învaţă să fim responsabili, să respectăm legea şi să ne apărăm drepturile”

Preşedintele organizaţiei municipale Chişinău “Noua Generaţie” din cadrul PPCD, Ludmila Ciubaciuc, susţine că Partidul Popular Creştin Democrat este singurul partid care a reuşit să creeze o elită de politicieni tânără şi competentă, care va contribui la dezvoltarea Republicii Moldova pentru ca aceasta să devină o ţară de succes. “Pentru noi toţi nu este suficient să fim bine informaţi, este nevoie de o motivaţie interioară bazată pe principiile morale. Partidul Popular Creştin Democrat este singurul care ne învaţă să fim responsabili, să respectăm legea şi să ne apărăm drepturile. Ceea ce îi face pe tineri să devină membri ai Partidului Popular Creştin Democrat este experienţa, cuceririle istorice şi politice, promovarea tinerilor şi susţinerea internaţională. Noi, tinerii din PPCD, suntem convinşi că, dacă vom reuşi să ajungem la guvernare, vom duce la bun sfârşit toate iniţiativele şi proiectele bine elaborate din actualul program electoral pentru ca Republica Moldova să devină o ţară de succes aşa cum ne-am propus şi aşa cum, probabil, îşi doreşte fiecare dintre noi”, a declarat Ludmila Ciubaciuc.

Consultant în cadrul Comisiei pentru drepturile omului şi consilier în raionul Hânceşti, Svetlana Chesari susţine că Partidul Popular Creştin Democrat dintotdeauna a promovat reformele legislative şi politicile de guvernare în ceea ce priveşte atragerea investiţiilor străine. “PPCD îşi propune o reformă imperioasă în sistemul bancar, necesar atât agenţilor economici, cât şi fiecărei persoane în parte. PPCD a reuşit până acum să atragă pentru investiţii importante fonduri europene, care au dus la creşterea bunăstării populaţiei. De exemplu, în calitate de consilier raional în Hânceşti, am reuşit, împreună cu echipa PPCD, să atragem fonduri europene în valoare de 24 milioane de lei, care au fost investiţi în infrastructură, şi anume pentru construirea segmentului de drum din Lunca Prutului. Noi ne propunem construcţia magistralei Prut-European şi, după cum vă spuneam, anumite acţiuni în acest sens au fost deja întreprinse. Odată ce vom redresa situaţia economică, le vom oferi mai multe şanse doamnelor din Republica Moldova pentru a se afirma, inclusiv în politică”, a conchis Svetlana Chesari.

Doamnele creştin-democrate susţin că vor pleda în continuare pentru crearea unor condiţii mai bune de dezvoltare a familiei. Ele au afirmat că Societatea Doamnelor Creştin-Democrate este una dintre cele mai vechi organizaţii de femei politice din Republica Moldova şi se mândresc cu faptul că organizaţia va aniversa în anul curent 9 ani de activitate prodigioasă. De asemenea, doamnele creştin-democrate susţin că pe parcursul a 20 de ani de activitate a PPCD, femeile au ştiut să se impună în politică şi au participat activ la elaborarea acestor obiective electorale ale Partidului Popular Creştin Democrat.

Declaraţia PPCD cu privire la războiul energetic declanşat de Federaţia Rusă Aleşii locali creştin-democraţi accentuează importanţa PPCD în dezvoltarea localităţilor rurale