Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPPCD

Aleşii locali creştin-democraţi accentuează importanţa PPCD în dezvoltarea localităţilor rurale

|versiune pentru tipar||
PPCD / 26 martie 2009
Partidul Popular Creştin Democrat

Aleşii locali creştin-democraţi susţin că realizarea proiectului politic “Republica Moldova — o ţară de succes”, propus de Partidul Popular Creştin Democrat, va contribui considerabil, prin implementarea proiectelor finanţate din interior şi Uniunea Europeană, la dezvoltarea durabilă a satelor din Republica Moldova.

Potrivit consilierilor şi primarilor creştin-democraţi, importanţa şi contribuţia PPCD în dezvoltarea satelor sunt demonstrate de succesul elaborării şi implementării, timp de 4 ani, de aleşii locali ai PPCD a peste 210 proiecte investiţionale de care au beneficiat locuitorii din aproape 150 de localităţi rurale din Republica Moldova.

În cadrul unei conferinţe de presă, organizată ieri, 26 martie, membrii Asociaţiei Primarilor şi Consilierilor Creştin-Democraţi (APCCD) au făcut o sinteză a succeselor obţinute în perioada anilor 2005–2009 şi au menţionat importanţa sprijinului acordat de PPCD primarilor creştin-democraţi în domeniul atragerii investiţiilor. Potrivit lor, acest lucru a fost posibil datorită unei conlucrări eficiente cu partidul de guvernământ şi a susţinerii de care se bucură PPCD din partea europenilor creştin-democraţi.

În viitorul parlament, creştin-democraţii vor coaliza cu fracţiunile parlamentare care vor avea aceeaşi viziune de dezvoltare a Republicii Moldova ca şi PPCD

Preşedintele Asociaţiei Primarilor şi Consilierilor Creştin-Democraţi, primarul satului Ulmu, raionul Ialoveni, Tudor Coşleţ a prezentat, în cadrul conferinţei, mai multe date privind contribuţia PPCD în dezvoltarea satelor din Republica Moldova.

Potrivit lui Coşleţ, primarii creştin-democraţi au implementat, în perioada 2005–2009, 210 proiecte investiţionale pentru 146 de localităţi rurale cu un buget total de 70 de milioane de lei. De asemenea, 7 proiecte importante în sumă totală de 1,410 milioane de euro au fost obţinute din fondurile europene. “În viitorul Parlament, PPCD va face coaliţie cu fracţiunile care vor împărtăşi aceleaşi idei şi viziuni de dezvoltare a Republicii Moldova care sunt prevăzute şi în scopul politic al creştin-democraţilor «Republica Moldova — o ţară de succes». Mulţi au speculat cu votul din 4 aprilie 2005, însă puţini au luat în consideraţie importanţa lui. Din anul 2005, PPCD a obţinut, prin implementarea unor proiecte importante, doar rezultate benefice pentru cetăţenii moldoveni din localităţile rurale. Din anul 2007, conlucrarea aleşilor locali creştin-democraţi cu fracţiunea PPCD din Parlament a fost una eficientă şi fructuoasă. Datorită eforturilor PPCD, în aproape 150 de localităţi rurale au fost renovate 127 de şcoli şi grădiniţe de copii, au fost reparate mai multe porţiuni de drumuri locale şi construite mai multe apeducte şi conducte de gaz”, a declarat Tudor Coşleţ.

În toate primăriile conduse de creştin-democraţi s-a reuşit implementarea a cel puţin unui proiect

În anul 2007, PPCD, împreună cu Asociaţia Primarilor şi Consilierilor Creştin-Democraţi (APCCD) a fondat Institutul pentru Dezvoltare Regională şi Administrare Durabilă (IDRAD) care are drept scop ajutorarea localităţilor şi aleşilor locali în pregătirea, promovarea şi administrarea proiectelor. Din această perioadă consilierii şi primarii PPCD au participat la peste 1000 de traininguri, unde au fost instruiţi în elaborarea planurilor strategice de dezvoltare a localităţii şi în metodologia de administrare a satului.

Potrivit aleşilor locali creştin-democraţi, prezenţi la conferinţă, numai în anul 2008, în satele conduse de primarii PPCD au fost implementate 72 de proiecte cu finanţare asigurată din Bugetul de stat în sumă de 10 milioane de lei şi alţi 21 de milioane de lei obţinuţi din fondurile UE. “Toate primăriile conduse creştin-democraţi au reuşit să implementeze cel puţin câte un proiect. Alţii au beneficiat de două proiecte. Pentru anul 2009 s-au obţinut 35 de milioane de lei de la Bugetul de Stat pentru 67 de localităţi. Toate proiectele au fost realizate datorită IDRAD şi Fundaţiei pentru Democraţie Creştină. În prezent, prin intermediul IDRAD se mai implementează alte 8 proiecte cu finanţare din fondurile europene în sumă totală de 10 milioane de euro din care vor beneficia peste 30 de mii de cetăţeni ai localităţilor rurale”, a mai adăugat preşedintele Asociaţiei Primarilor şi Consilierilor Creştin-Democraţi, Tudor Coşleţ.

Faptele PPCD vorbesc mai mult decât cuvintele

Primarul satului Nicolaeuca, raionul Orhei, Claudia Bejenaru, a declarat că numai datorită sprijinului oferit de conducerea PPCD în localitatea pe care o conduce s-a reuşit implementarea mai multor proiecte. “Datorită susţinerii morale şi financiare a deputaţilor PPCD, în localitate mea a fost reparată capital grădiniţa de copii şi casa de cultură. În prezent, se construieşte un apeduct. Faptele vorbesc mai mult decât cuvintele. Suntem în avantaj faţă de celelalte partide, pentru că instruirea pe care o avem în cadrul PPCD este una de cel mai înalt nivel. Am reuşit să renovăm cimitirul ostaşilor români din localitate, unde se află osemintele a 15 ostaşi ai armatei române, căzuţi în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Mă simt avantajată că sunt membru PPCD, fapt care m-a ajutat foarte mult să contribui la dezvoltarea localităţii de baştină”, a declarat Claudia Bejenaru.

La rândul său, primarul satului Feşteliţa, raionul Ştefan-Vodă, Nicolae Tudoreanu, a menţionat că din 2007, de când a fost ales pentru a doua oară în fruntea primăriei din localitate, a reuşit să implementeze unul dintre cele mai mari proiecte rurale din Republica Moldova, în sumă totală de peste 310 mii de euro. “Raionul Ştefan-Vodă este singurul raion care este condus de un preşedinte creştin-democrat, fapt care ne ajută să conlucrăm destul de eficient. PPCD este un partid puternic, pentru că ştie cum să lucreze, atât la nivel naţional, cât şi la nivel local. Recent, am beneficiat de un proiect transfrontalier finanţat de UE în valoare de 318 mii de euro pentru renovarea căminului cultural, unde pe viitor se va organiza unui festival internaţional de muzică populară”, a declarat Nicolae Tudoreanu.

Vicepreşedintele raionului Hânceşti, Igor Ţurcanu, prezent şi el la conferinţă, a declarat că în raionul Hânceşti, în prezent, peste 30 la sută din localităţi, sunt implicate activ în atragerea investiţiilor, iar acest fapt, potrivit lui Ţurcanu, se datorează după ce la guvernarea raionului a ajuns şi echipa competentă şi experimentată a PPCD. “Echipa PPCD a venit la guvernarea raionului Hânceşti din 2007 cu oameni experimentaţi şi cu o componenţă destul de reprezentativă. Suntem o echipă disciplinată. Randamentul activităţii noastre de-a lungul acestor doi ani a fost unul foarte mare. În ultima perioadă, datorită fondurilor externe, în raionul Hânceşti au fost investiţi peste 110 milioane de lei. Prin aceste investiţii s-a reuşit gazificare mai multor localităţi, construirea unor apeducte şi reparaţia mai multor obiective cu menire socială şi culturală. PPCD, în această campanie, nu vine cu promisiuni deşarte, ci cu idei concrete care trebuie să fie implementate în beneficiul oamenilor de la sate”, a mai adăugat Igor Ţurcanu.

Doamnele creştin-democrate pledează pentru dezvoltarea familiei în spiritul moralei creştine Declaraţia oficială a PPCD cu privire la evoluţiile postelectorale din Republica Moldova