Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPPCD

Declaraţia oficială a PPCD cu privire la evoluţiile postelectorale din Republica Moldova

|versiune pentru tipar||
PPCD / 8 aprilie 2009
Partidul Popular Creştin Democrat

În urma alegerilor parlamentare din Republica Moldova din 5 aprilie 2009 au acces în Parlament următoarele partide:

Misiunile internaţionale de observatori au declarat alegerile din Moldova ca fiind corecte şi valabile. Cu toate că au fost înregistrate încălcări minore, alegerile au fost în general conforme standardelor internaţionale. Imediat după anunţarea rezultatelor preliminare ale alegerilor, antcipând decizia Comisiei Electorale Centrale privind rezultatele finale ale alegerilor, fără a prezenta autorităţilor vreo contestaţie oficială, trei partide politice (Partidul Liberal, condus de primarul Chişinăului Dorin Chirtoacă, Patidul Liberal Democrat, condus de Vladimir Filat, şi Alianţa “Moldova noastră”, condusă de fostul primar al Chişinăului Serafim Urechean) au chemat lumea la demonstraţii stradale care au degenerat în violenţe în ziua de 7 aprilie 2009. Participanţii la demonstraţii, cu precădere tineri, au asediat clădirile Parlamentului şi Preşedinţiei, au distrus birourile şi au incendiat cele două clădiri. O persoană a decedat în urma asfixierii cu fum în interiorul uneia dintre clădiri aflate în flăcări şi peste 100 de persoane au fost rănite. Simbolurile de stat au fost profanate, iar arhivele Parlamentului şi ale Preşedinţiei au fost distruse. Pentru a evita producerea de victime omeneşti, Guvernul a ordonat poliţiei să se abţină de la orice violenţe împotriva protestatarilor.

În contextul acestor evenimente, Partidul Popular Creştin Democrat declară următoarele:

  1. Evenimentele care s-au produs în Moldova în aceste zile sunt susţinute de forţe ostile independenţei şi aspiraţiilor de integrare europeană ale Moldovei. Acţiunile de strada care au avut loc în Moldova sunt inspirate, finanţate şi organizate de către serviciile secrete rusesti, după un scenariu pregătit de fostul şef al Serviciului de Informaţii şi Securitate al Moldovei, Valeriu Pasat, încă din anul 2005. Acum patru ani, îndată după alegerile parlamentare din 6 martie 2005, Valeriu Pasat, aflat în prezent la Moscova, a încercat să organizeze acelaşi tip de acţiuni, în pofida faptului că misiunile internaţionale de observare a alegerilor declaraseră procesul electoral din 2005 ca fiind corect şi valabil. O “revoluţie colorată” în stil rusesc a fost evitată datorită poziţiei Partidului Popular Creştin Democrat. Liderul PPCD, Iurie Roşca, a dezvăluit acest scenariu în cadrul unei conferinţe de presă şi a declarat că PPCD nu va organiza şi nu va participa la nici un fel de demonstraţii având ca ţintă efectivă aplicarea unei lovituri de stat. Evenimentele care au loc zilele acestea par să fie o versiune moldovenească a “revoluţiei lalelelor” din Kirghizstan.
  2. Acţiunile violente şi actele de vandalism sunt coordonate din umbră de aceiaşi actori politici care au încercat să aplice scenariul loviturii de stat în anul 2005. Capii aşa-numitei opoziţii anticomuniste şi proeuropene sunt conduşi din umbră de fostul Preşedinte al Moldovei Petru Lucinschi, foarte apropiat intereselor imperiale ruseşti din Republica Moldova.
  3. Forţe ostile au încercat organizarea unei lovituri de stat şi lichidarea fizică a Preşedintelui ţării, Vladimir Voronin. Şeful statului a supravieţuit doar datorită evacuării rapide din biroul prezidenţial cu puţine minute înainte ca biroul său să fie invadat de huligani şi criminali gata să-l omoare.
  4. Din pacate unele forţe politice importante şi instituţii media din România au fost atrase în acest joc murdar împotriva Republicii Moldova. În contrast cu instituţiile europene, unii actori politici importanţi şi instituţii media de la Bucureşti au neglijat poziţia oficială a comunităţii internaţionale cu privire la legitimitatea alegerilor din Moldova şi şi-au declarat deschis şi necondiţionat solidaritatea cu protestatarii violenţi. Astfel România vecină a fost atrasă involuntar într-o cursă rusească. În această situaţie tensionată autorităţile Moldovei au fost constrânse să reacţioneze. Putem aprecia ca fiind disproporţionată poziţia critică a conducerii Moldovei privind implicarea României în provocarea crizei şi violenţelor, dar, aşa sau altminteri, această atitudine parţial exagerată faţă de România îşi are explicaţiile ei obiective.
  5. Ţinta politică a acestui scenariu extremist şi criminal este destabilizarea situaţiei politice din Republica Moldova, convocarea de noi alegeri şi instalarea unei conducrei antieuropene şi proruseşti a ţării. Cel mai important element al acestui scenariu este intenţia de a legaliza prezenţa militară rusă în Republica Moldova. Dezaprobarea ipocrită de către autorităţile ruse a acţiunilor violente comise de grupuri extremiste face parte din acest joc murdar.
  6. Ca cel mai vechi partid politic din Moldova, PPCD a organizat mii de demonstraţii de stradă împotriva mai multor partide de guvernământ. Cu toate acestea, protestele noastre au fost întotdeauna paşnice, democratice şi bazate exclusiv pe dorinţa noastră de a promova libertatea şi democraţia în ţara noastră. PPCD nu poate accepta violenţa ca metodă utilizată împotriva oponenţilor politici, chiar şi în cazurile în care autorităţile ar putea comite unele abuzuri.
  7. PPCD nu participă la nici un fel de demonstraţii de stradă şi condamnă cu fermitate acţiunile nedemocratice, violente şi agresive susţinute de partidele politice care manipulează tinerii, provoacă victime, pagube materiale de proporţii şi aduc ţării noastre un prejudiciu de imagine pe plan internaţional.
  8. PPCD face apel la comunitatea internaţională să întreprindă acţiuni în vederea stabilizării situaţiei politice din Moldova şi să ajute ţara noastră să-şi menţină calea de dezvoltare democratică şi proeuropeană.
Aleşii locali creştin-democraţi accentuează importanţa PPCD în dezvoltarea localităţilor rurale Comunicat de presă al O.T. a PPCD “Noua Generaţie”