Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPPCD

Rezoluţia Congresului XIII al Partidului Popular Creştin Democrat cu privire la evenimentele din 7 aprilie 2009

|versiune pentru tipar||
PPCD / 20 februarie 2011 | 
Partidul Popular Creştin Democrat

Congresul PPCD constată că după aproape doi ani de la tragicele evenimente din 7 aprilie 2009 nici Parlamentul, nici Guvernul şi nici Procuratura Generală nu au întreprins măsurile necesare pentru a stabili întregul adevăr despre cauzele şi organizatorii acestor acţiuni de o gravitate fără precedent în istoria ţării.

Pretextul invocat de organizatorii acelor proteste violente a fost falsificarea de către fosta guvernare comunistă a rezultatelor alegerilor parlamentare din 5 aprilie 2009. Însă până în prezent nici o autoritate a statului nu a demonstrat că s-ar fi comis fraude care ar fi distorsionat voinţa alegătorilor în favoarea fostei guvernări. Exponenţii actualei puteri, precum şi Procuratura Generală subordonată politic acesteia, au învinuit în mod unilateral şi abuziv fosta guvernare şi colaboratorii MAI de dezastrul care s-a produs în acea zi. Un şir de colaboratori ai poliţiei au fost urmăriţi penal şi au ajuns pe banca acuzaţilor. Fără a pune la îndoială necesitatea sancţionării poliţiştilor care şi-au depăşit atribuţiile de serviciu şi au întreprins acţiuni agresive contra protestatarilor, este evident faptul că ancheta este una tendenţioasă şi unilaterală. Poliţiei i-a fost atribuit rolul de “ţap ispăşitor”, în timp ce atât organizatorii, cât şi demonstranţii violenţi rămân în afara urmăririlor penale.

Pe parcursul întregii zile de 7 aprilie anume elementele criminale, infiltrate printre protestatarii paşnici, i-au agresat pe colaboratorii de poliţie, fără ca aceştia să le fi oferit vreun prilej. Circa 300 de poliţişti, aflându-se în exercitarea atribuţiunilor de serviciu, s-au ales cu grave leziuni corporale. Însă, vinovaţii pentru aceste crime, în loc să compară în faţa organelor de anchetă şi să ajungă pe banca acuzaţilor, s-au bucurat de toate onorurile din partea guvernării Alianţei pentru Intergrare Europeană, fiind prezentaţi ca revoluţionari şi eroi şi bucurându-se de cele mai înalte distincţii de stat.

Distrugerea şi incendierea sediilor Preşedinţiei şi a Parlamentului, precum şi furturile bunurilor materiale, i-au cauzat statului un prejudiciu de circa 1 miliard de lei. Preţul pentru toate aceste crime îl suportă la ora actuală toţi contribuabilii ţării noastre în calitate de persoane fizice sau agenţi economici.

Lipsa de progrese în efectuarea unei anchete integrale, imparţiale şi transparente nu poate avea un alt motiv decât cel de implicare directă în organizarea acelor demonstraţii violente a conducătorilor fostei opoziţii, care au ajuns în urma alegerilor anticipate din 29 iulie 2009 la guvernare. Anume aceştia blochează ancheta şi sunt cointeresaţi în tăinuirea adevărului. Investigarea obiectivă şi profesionistă a tuturor implicaţiilor care ţin de evenimentele din 7 aprilie 2009 este substituită printr-o amplă campanie de dezinformare, menită să îi prezinte pe adevăraţii criminali în postură de eroi şi să îi culpabilizeze pe oponenţii politici ai acestora. Menţinerea puterii de către coaliţia de guvernământ în urma alegerilor anticipate din 28 noiembrie 2010 nu lasă loc pentru speranţa că ancheta va fi deblocată, că vinovaţii vor fi traşi la răspundere şi că societatea va primi un răspuns legal şi complet asupra celor întâmplate.

Singura şansă reală de a stabili adevărul şi de a obţine triumful dreptăţii este realizarea unei reforme profunde a Procuraturii Generale, care să fie scoasă de sub dictatul puterii politice, precum şi consolidarea independenţei puterii judecătoreşti.

Sursa: www.flux.md

Rezoluţia Congresului XIII PPCD “Cu privire la Independenţa Justiţiei” Rezoluţia Congresului XIII PPCD “Cu privire la situaţia actuală a puterii locale în preajma alegerilor”