Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPPCD

Radu Buşilă a fost ales preşedinte al Filialei Chişinău a PPCD

|versiune pentru tipar||
PPCD / 27 iunie 2011
Partidul Popular Creştin Democrat

Duminică, 26 iunie, a avut loc Conferinţa organizaţiei municipale Chişinău a PPCD. Participanţii la acest for au supus unei analize rezultatele recentelor alegeri locale şi au ales organele de conducere a filialei teritoriale. Vorbitorii au subliniat faptul că această campanie a fost una care nu a asigurat condiţii egale concurenţilor electorali. Coaliţia de guvernământ a operat în ultimii doi ani sute de modificări la Codul Electoral, adaptând legislaţia în domeniu la interesele lor corporative şi asigurându-şi condiţii privilegiate pentru obţinerea unor rezultate maxime.

Astfel, prin modificările operate la Codul Electoral de către exponenţii AIE cei nouă membri ai Comisiei Electorale Centrale şi-au pierdut statutul de demnitari inamovibili pe durata mandatului şi s-au pomenit în relaţia de subordine şi obedienţă în raport cu puterea politică. Reforma adoptată cu unanimitate de voturi la 22 iulie 2005, care a oferit Opoziţiei parlamentare dreptul exclusiv de a numi cinci membri ai CEC, iar Puterii doar patru. Prin urmare, anume această reformă, aplaudată de partenerii noştri occidentali, a garantat neadmiterea imixtiunilor şi controlului asupra procesului electoral din partea puterii. Anume statutul CEC şi normele legale democratice au permis în 2007 Opoziţiei de atunci să obţină victorie în majoritatea raioanelor, iar lui Dorin Chirtoacă i-au deschis cale spre obţinerea victoriei. Însă după ce s-a produs succesiunea la guvernare tocmai ci car s pretind a fi democraţi au operat modificări antidemocratice, fără a fi supuşi unor critici din partea Consiliului Europei sau UE.

În dezbateri a fost menţionat şi faptul că atât guvernanţii, cât şi CEC subordonat politic acestora, au ignorat decizia Curţii Supreme de Justiţie de a reinstala perdelele la cabinele de vot, ceea ce deja pune sub semnul îndoielii legalitatea scrutinului. În pus, sondajele de opinie trucate, aranjarea dezbaterilor televizate în favoarea candidatului puterii prin evitarea unor confruntări direct cu toţi contracandidaţii, permisiunea de a menţine panourile publicitare până în ziua alegerilor, utilizarea masivă a resurselor administrative, mediatice şi financiare au permis exponenţilor puterii obţinerea unui scor electoral majoritar.

Delegaţii la conferinţă au menţionat şi faptul că actuala guvernare nu a dat curs unei reforme fundamentale car ţine de modul de finanţare a partidelor politice şi a campaniilor electorale, care ar fi permis consolidarea instituţiilor democratice şi ar fi asigurat o transparenţă în activitatea formaţiunilor politice. Astfel, grupările oligarhice ajunse la putere acum doi ani, având în subordine, Procuratura, organele de anchetă, justiţia, CEC şi majoritatea instituţiilor media au avut mână liberă să utilizeze la negru fonduri financiare enorme, mituind alegători, ziarişti, comentatori politici, artişti, funcţionari publici în interesul lor electoral. Sute de tone de “pomeni electorale” au inundat ţara fără a fi sancţionate în vreun fel de instituţiile statului.

Forul PPCD din capitală a concluzionat că pretinsa victorie a candidatului puterii Dorin Chirtoacă, precum şi rezultatul masiv obţinut de partidele puterii, au fost determinate de nenumăratele abuzuri şi trucări, comise de actuala guvernare autoritară, coruptă şi antireformatoare. Lipsa unor reacţii adecvate din partea forurilor internaţionale menite să susţină procesele democratice in ţara noastră faţă de abuzurile puterii şi faţă de nedorinţa coaliţiei de a promova reformele pare a fi cauzată cu precădere de conflictul cu comuniştii. Atâta timp cât PCRM nu îşi va reforma partidul şi nu va renunţa la propria titulatura depăşită, oponenţii acestora aflaţi la guvernare vor profita de contrastul care îi avantajează în raport cu partenerii externi şi cu o parte importantă a electoratului.

Vorbitorii au salutat prestaţia remarcabilă a candidaţilor creştin-democraţi la ultimele alegeri, competenţa şi profesionalismul acestora, maniera de comunicare constructivă, axată pe problemele reale ale capitalei.

Delegaţii la conferinţă au primit în rândurile PPCD o serie de membri noi, au ales noile organe de conducere ale filialei municipale Chişinău. În funcţia de preşedinte al filialei din capitală a fost ales Radu BUŞILĂ. În luarea sa de cuvânt noul preşedinte al organizaţiei creştin-democraţilor din capitală a creionat priorităţile în activitatea pentru perioada următoare, axate pe consolidarea structurilor de partid, atragerea de moi membri şi adepţi, extinderea influenţei PPCD în Chişinău şi în ţară, precum şi monitorizarea activităţii actualei puteri.

Biroul de presă al PPCD

Declaraţia PPCD cu privire la tentativele Guvernului FILAT de a legaliza homosexualitatea Radu Buşilă îi face din deget lui Alexandru Tănase