Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPPCD

Creştin-democraţii au marcat cea de-a 23-a aniversare de la primul Congres al Frontului Popular din Moldova

|versiune pentru tipar||
PPCD / 20 mai 2012
Partidul Popular Creştin Democrat

Pe data de 20 mai 2012 s-au împlinit 23 de ani de la Congresul de constituire a Frontului Popular din Moldova, succesorul Mişcării Democratice pentru Susţinerea Restructurării şi primul partid democratic care a fost înregistrat în fosta Republică Sovietică Socialistă Moldovenească, redenumită ulterior, după proclamarea independenţei, Republica Moldova. Cu această ocazie, reprezentanţii Partidului Popular Creştin Democrat, succesorul de drept al Frontului Popular de atunci, au organizat o conferinţă festivă la care au participat creştin-democraţii din filiala Chişinău a formaţiunii. Printre invitaţi s-au numărat atât “frontişti” din vechea generaţie, care au participat nemijlocit la fondarea, în 1989, a partidului, dar şi exponenţi ai Noii Generaţii, care au fost crescuţi în sânul acestei formaţiuni, şi care astăzi au preluat frâiele conducerii acesteia.

Trebuie să spunem un “nu” ferm legilor care promovează desfrâul şi păcatul

În luarea sa de cuvânt, preşedintele filialei Chişinău a PPCD, Radu Buşilă, a adresat cuvinte de mulţumire fruntaşilor creştin-democraţi pentru curajul manifestat la sfârşitul anilor 80 şi pentru rolul pe care l-au avut în politica moldovenească, după proclamarea Independenţei. De asemenea, Radu Buşilă s-a referit şi la o serie de probleme acute cu care se confruntă astăzi Republica Moldova, menţionând necesitatea revenirii la valorile şi tradiţiile neamului nostru, promovate de PPCD, de-a lungul ultimilor două decenii. “Suntem un popor cu tradiţii, principii şi valori. Avem obiceiuri şi o credinţă strămoşească care se perpetuează de sute şi mii de ani pe care noi, astăzi, suntem obligaţi să le păstrăm şi să le asigurăm continuitatea. Trebuie să spunem un «nu» ferm legilor care promovează desfrâul şi păcatul. Suntem un popor ortodox, ştim ce înseamnă familia, tradiţia, de aceea, vă îndemn pe toţi să puneţi umărul la păstrarea acestor valori pe care le-au apărat înaintaşii noştri”, a spus Radu Buşilă, referindu-se la intenţia guvernanţilor de a adopta proiectul de lege antidiscriminare, redenumit legea privind egalitatea de şanse.

“Acest partid (PPCD — n.n.) a rămas în afara Parlamentului nu pentru votul din 4 aprilie, nu pentru parteneriatul cu Voronin, ci pentru faptul că exponenţii PPCD, în persoana domnului Iurie Roşca şi alţii, au ieşit la tribuna centrală a Parlamentului şi au spus un «nu» ferm şi argumentat împotriva unor astfel de legi. Anume gestul respectiv, dar şi altele de acest gen, reprezintă adevăratul motiv pentru care opinia publică a fost indusă în eroare prin intermediul presei, iar oamenii au fost prostiţi atunci şi sunt prostiţi în continuare. Sunt ferm convins că oamenii vor înţelege, într-un final, că această clasă politică imorală şi degradată, această mână de oameni care controlează banii şi afacerile în ţara aceasta şi ne guvernează astăzi ţara, trebuie să plece de la putere”, a mai spus Radu Buşilă.

Republica Moldova se va dezvolta doar dacă va fi pusă în prim-plan unitatea între cetăţeni

La rândul său, preşedintele PPCD, Victor Ciobanu, s-a referit la conflictul identitar care macină Republica Moldova de 20 de ani încoace, menţionând nevoia de a depăşi definitiv controversele asupra acestor subiecte. “Noi, creştin-democraţii din Republica Moldova, reprezentând cel mai vechi partid democratic din ţara noastră, urmaşii de drept ai Mişcării Democratice şi ai Frontului Popular, ne asumăm plenar trecutul istoric al poporului nostru. Înţelegem că disputele între marile puteri au produs schimbări geopolitice şi modificări teritoriale cu efecte dureroase asupra destinelor locuitorilor din acest spaţiu. Noi, fiind cetăţeni responsabili ai Republicii Moldova, pornim de la nevoia de a depăşi definitiv controversele asupra subiectelor care ţin de trecutul istoric, de înţelegerea diferită a caracterului identitar al majorităţii populaţiei ţării noastre. Unii trăiesc cu nostalgia perioadei interbelice, alţii — cu nostalgia perioadei sovietice. Dar cu aceste nostalgii nu putem construi ceva durabil pentru viitorul Republicii Moldova”, a declarat preşedintele PPCD.

Victor Ciobanu a mai menţionat că singura posibilitate de a depăşi situaţia este ca politicienii să pună în prim-plan unitatea între cetăţeni. “Făcând abstracţie de aceste nostalgii, trebuie să ne axăm pe prezent şi viitor. Republica Moldova se va dezvolta doar dacă va fi pusă în prim-plan unitatea între cetăţeni şi dezvoltarea social-economică şi nu lucrurile care ne dezbină. Astăzi, avem nevoie de reconciliere istorică şi de toleranţă reciprocă”, a declarat liderul creştin-democrat.

“Noi servim cauza, nu ne servim de cauză”

Fostul preşedinte al PPCD, Iurie Roşca, care s-a numărat printre principalii fondatori ai formaţiunii şi care a condus partidul o perioadă îndelungată, a explicat condiţiile în care a apărut mişcarea de eliberare naţională şi modul cum au fost percepuţi atunci de majoritatea cetăţenilor fostei RSS Moldoveneşti. El a făcut o paralelă între situaţia de atunci şi cea de acum, subliniind că, în virtutea faptului că fruntaşii creştin-democraţi au anticipat întotdeauna evenimentele care urmau să se întâmple, de multe ori nu erau înţeleşi de către cetăţeni, ca, ulterior, acţiunile lor să ocupe întreaga agendă politică a Republicii Moldova.

“Vreau să vă aduc aminte că 3 iunie 1988 a întrunit un public nu mai mare decât suntem în această sală. Şi atunci eram în opoziţie, şi atunci eram nişte «leproşi» pentru majoritatea cetăţenilor de rând care nu înţeleg marile valori şi misiunile de excepţie pe care le au cei care fac parte din elita naţională. Şi atunci eram în răspăr cu guvernarea, şi atunci eram călcaţi în picioare. Abia după aceea au venit acele mulţimi care au spart zăgazurile, care au umplut centrul capitalei şi care au produs marile evenimente. Să reţinem că totul este în mâinile noastre. Avem putere sufletească, motivaţie, sinceritate şi capacitate de luptă, deoarece noi suntem o organizaţie de luptători. Noi servim cauza, nu ne servim de cauză.

Puţină lume ţine minte ce şoc extraordinar a fost pentru majoritatea absolută a cetăţenilor fostei Republici Sovietice Socialiste Moldoveneşti dispariţia URSS. Dispariţia Uniunii Sovietice a constituit pentru majoritatea o catastrofă, o tragedie personală. Noi însă eram încântaţi de acest eveniment. L-am pregătit cu forţele noastre modeste, nu noi l-am determinat, dar am pus umărul şi am fost fericiţi.

Mi-aduc aminte cum, cu ani în urmă, primele noastre adunări se desfăşurau la fostul cinematograf «Chişinău». Şi de la o tribună de la acel for, unde se întâlniseră adepţii Frontului Popular, am spus: «Uniunea Sovietică va dispărea. Imperiul răului se va prăbuşi». Lumea privea cu neîncredere această profeţie aberantă, când deasupra erau tancuri, avioane, bombe atomice, KGB-uri etc. Nu eram nici primul, nici cel mai temerar, dar am fost unul dintre primii în Republica Moldova care am spus că imperiul comunist va dispărea. Au trecut vreo 4–5 ani şi m-am întâlnit în parcul central din Chişinău cu academicianul Petru Soltan, care era preşedinte al Comisiei parlamentare pentru învăţământ şi consilier prezidenţial al domnului Snegur, care m-a strigat, spunându-mi că vrea să mă întrebe ceva: «Dar dumneata de unde ştiai că URSS se va prăbuşi?». I-am răspuns: «Domnule academician, eu nu ştiam, dar tare îmi doream să dispară. Şi Dumnezeu a vrut să se întâmple anume aşa».

Acum vreau să mai fac o profeţie, cu ghilimele sau fără: Uniunea Europeană va dispărea. De ce? Pentru că eu personal doresc dispariţia acestei Uniuni Europene. Capitalismul speculativ va dispărea. De ce? Pentru că nu numai eu, dar şi alte sute de milioane de cetăţeni nedreptăţiţi ai acestei lumi doresc dispariţia aşa-numitului capitalism speculativ, financiar, parazitar, a dominaţiei banilor asupra muncii, asupra familiilor, asupra naţiunilor şi asupra globului pământesc. Am fost anticomunişti şi antisovietici pe vremea Uniunii Sovietice. Şi, har Domnului, am reuşit. Astăzi, cel puţin eu, mă consider un adversar sincer al neoimperialismului monetar, al globalismului, al perversiunii morale, politice şi care se întâmplă în lume.

Astăzi, suntem din nou primii. După ce discursul politic s-a uniformizat, după ce lumea aflată la guvernare încă mai gesticulează în spaţiul public, încântându-ne cu aşa-numita integrare europeană, noi deja ne-am trezit. Sunt faze ale devenirii intelectuale, politice, personale şi colective a oamenilor care gândesc în Republica Moldova, care au spirit critic, care judecă, care pot compara, care nu mai consumă iluzii. Suntem cu un pas înainte pentru că suntem sinceri, iar efortul nostru este unul total, fără rest. Am acumulat destulă experienţă internaţională, destulă cunoaştere pentru a înţelege ce se întâmplă în lume. Această rostogolire în hău trebuie oprită. Cine o va face? Nu doar noi, dar şi noi. Noi ne vom aduce contribuţia la regândirea paradigmei politice, economice, sociale, culturale, religioase, identitare, în sfârşit, a colectivităţii care se cheamă Republica Moldova. Acest lucru presupune un efort intelectual, organizatoric, politic, mediatic, pe care trebuie să-l facem împreună. Să vedeţi cât de ridicoli vor părea cei care încă se mai află în inerţie de gândire, din prostie sau din interes meschin. Cine mai crede că este ruşine şi o lipsă de tact şi de bun-simţ să spui că ambasadorul Dirk Schuebel este un nesimţit, un potlogar şi o persoană care trebuie expulzată din Republica Moldova pentru că ofensează cele mai intime şi mai profunde sentimente religioase, morale şi culturale pe care le are acest popor. Nimeni din spaţiul public nu-i arată la obraz acestui nemernic şi nici nu-l întreabă de orientarea lui sexuală”, a spus Iurie Roşca.

Sursa: www.flux.md

Plîngere la Procuratura Generală în dosarul uzurpării puterii de stat Comunicat a Comitetului pentru Apărarea Constituţiei şi a Democraţiei