Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPPCD

Plîngere la Procuratura Generală în dosarul uzurpării puterii de stat

|versiune pentru tipar||
PPCD / 20 aprilie 2012
Partidul Popular Creştin Democrat

Aducem la cunoştinţa mass-media că astăzi, 20 aprilie 2012, Iurie Roşca, membru al Comitetului pentru Apărarea Constituţiei şi Democraţiei, a depus la Procuratura Generală o plângere împotriva Ordonanţei de refuz de a iniţia urmărea penală contra cetăţenilor Vladimir Filat, Marian Lupu şi Mihai Ghimpu în temeiul art.339 al Codului Penal “Uzurparea puterii de stat”.

Precizăm că ordonanţa de refuz a fost emisă de Lucreţia Zaharia, procuror în Secţia conducere a urmării penale în organele centrale ale MAI şi SV din cadrul Direcţiei conducere şi exercitare a urmării penale a Procuraturii Generale.

Amintim că la 29 februarie 2012 membrii CACD au depus pe numele lui Valeriu Zubco, Procuror General, o scrisoare deschisă în care au cerut tragerea la răspunderea penală a lui Vladimir Filat, Marian Lupu şi Mihai Ghimpu pentru crima de uzurpare a puterii de stat. În urma acestei sesizări examinarea cazului respectiv a fost pusă în sarcina procurorului Lucreţia Zaharia. La 26 martie, Iurie Roşca, fiind audiat de procurorul respectiv, a depus un demers în care a prezentat o serie de probe concludente, prin care a argumentat vinovăţia celor trei conducători ai partidelor din coaliţia de guvernământ.

Potrivit procedurii legale, procurorul ierarhic superior este obligat să studieze plângerea respectivă şi să decidă asupra necesităţii iniţierii cauzei penale. În cazul unui posibil refuz din partea procurorului ierarhic superior, legislaţia în vigoare prevede posibilitatea de atac la judecătorul de instrucţie.

Biroul de presă al CACD
Sursa: iurierosca.md

Declaraţia Partidului Popular Creştin Democrat în legătură cu insistenţele actualei puteri de a promova aşa-numita lege anti-discriminare Creştin-democraţii au marcat cea de-a 23-a aniversare de la primul Congres al Frontului Popular din Moldova