Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPPCD

Iurie Roşca: În jurul ideii tradiţionaliste se cristalizează un curent puternic ce se va manifesta din plin în campania electorală din acest an

|versiune pentru tipar||
PPCD / 19 august 2014 | 
Partidul Popular Creştin Democrat

PPCD a organizat marţi, 19 august, o conferinţă de presă în cadrul căreia a punctat câteva idei esenţiale ce vor sta la baza discursului public preelectoral, electoral şi postelectoral al creştin-democraţilor. Evenimentul a fost deschis de către preşedintele acestei formaţiuni politice, Victor Ciobanu. El a reamintit că PPCD a decis să participe la viitoarea campanie electorală pentru alegerile parlamentare, avându-l în calitate de cap de listă pe Iurie Roşca. Creştin-democraţii sunt decişi să constituie o alternativă reală actualei guvernări, care a adus ţara la un dezastru economic, s-a împotmolit în corupţie şi a uzurpat întreaga putere în stat.

Alături de Iurie Roşca şi Victor Ciobanu la conferinţa de presă de marţi a participat şi cunoscutul artist de teatru Aleksandr Şişkin. Acesta a menţionat că susţine întru totul viziunea prietenului său Iurie Roşca. Cunoscutul artist a subliniat că Roşca este singurul politician capabil să formeze în jurul său o echipă ce va scoate ţara din impasul în care s-a pomenit.

“Avem nevoie de o idee naţională unificatoare bazată pe credinţa ortodoxă”

Iurie Roşca şi-a început prezentarea prin a se referi la factorii ce pot să-i aducă ţării solidaritatea ce îi lipseşte la moment. “Am făcut mai multe prezentări şi lansări de carte în diferite raioane ale ţării. Este o situaţie absolut nouă pentru mine — se creează un nou val, un nou curent de opinie, tradiţionalist, patriotic, conservator. El nu poartă conotaţie etnică. Ideea naţională în Republica Moldova trebuie să fie una unificatoare, iar la bază ei trebuie să stea credinţa ortodoxă. Dezvoltarea ţării trebuie să se bazeze pe sentimente morale şi religioase, pe maniera noastră tradiţională de a înţelege viaţa şi relaţiile dintre oameni. Curentul de opinie conservator şi antiliberal creşte şi se va manifesta din plin în campania electorală din acest an”, a spus Roşca.

“Se simte nevoia de solidaritate naţională”

Referindu-se la situaţia din ţară, Roşca a afirmat că se simte nevoia de solidaritate naţională. Dar partidele din top încearcă să câştige dividende politice din divizare, antagonizare, conflictualizare, din cultivarea urii faţă de alte grupuri din societate. Această realitate este foarte periculoasă, mai ales în contextul evenimentelor din Ucraina.

Dosarul actului de uzurpare a puterii în stat este una dintre principalele sarcini ale viitoarei guvernări

Una dintre sarcinile de bază ale viitoarei guvernări, în opinia lui Roşca, este să instrumenteze un dosar penal foarte serios, cu mulţi figuranţi, pentru a examina maniera în care a fost uzurpată puterea de stat în Republica Moldova. “Primul episod este momentul 7 aprilie 2009, iar ultimul este scenariul cu alegerea lui Timofti în funcţia de preşedinte al Republicii Moldova. Este vorba despre cea mai gravă crimă împotriva poporului comisă de actuala putere”, a mai declarat Roşca.

Despre realităţile economice

În preajma semnării acordurilor de asociere şi de liber schimb cu Uniunea Europeană, a menţionat Roşca, premierul Leancă şi alţii din actuala putere au promis ferm că documentele respective nu vor afecta relaţiile noastre economice cu partenerii din Est, în special cu cei din Federaţia Rusă. Ce a urmat, am văzut cu toţii. Acum este cazul să întrebăm guvernarea cum se leagă vorba lor cu fapta.

“Situaţia din agricultură este incendiară şi catastrofală”

Agricultura a fost un alt subiect abordat de liderul creştin-democrat. El a punctat că în acest domeniu, situaţia este incendiară şi catastrofală. Oamenii vor să vină la Chişinău ca să le ceară socoteală celor de la putere. Dar lanţul de probleme este mult mai larg şi mai dramatic. În condiţiile create suferă deja şi creditorii, sectorul bancar, care a creditat sectorul agricol, suferă transportatorii, suferă bugetul de stat. Dar lovitura cea mai mare cade pe umerii ţăranilor, care aşteaptă să fie răsplătiţi pentru munca lor, iar oamenii care i-au angajat nu-şi pot onora obligaţiile de a le plăti salariile. Toate promisiunile guvernării despre subvenţii şi deschiderea pieţelor sunt ridicole, nu au niciun temei în realităţile economice actuale.

“Acordurile de asociere şi de liber schimb cu UE trebuie să fie renegociate”

De aceea, susţine Roşca, viitoarea majoritate parlamentară va avea sarcina dificilă de a renegocia acordurile de asociere şi de liber schimb cu Uniunea Europeană. Aceste discuţii urmează să fie purtate cu noua echipă ce va conduce Comisia Europeană. Dacă acest lucru nu va fi posibil, Republica Moldova va fi nevoită să denunţe cele două acorduri ratificate de actualul Parlament. Este o chestiune fundamentală ce merită a fi reţinută şi subliniată.

“În ajun de campanie electorală, Republica Moldova arată ca un teren de mare spectacol”

Republica Moldova arată ca un teren de mare spectacol în preajma campaniei electorale ce se apropie. Avem parte de multe concerte, vin tot felul de vedete din străinătate, se perindă şi artişti din Moldova. Salutăm artiştii, îi apreciem, dar atragem atenţia alegătorilor: concertele trec, iar realităţile politice, economice şi sociale rămân. În această campanie electorală, echipa PPCD nu va apărea pe panourile stradale; precum se ştie, noi nu umblăm cu pomeni şi nici cu promisiuni electorale deşarte. Avantajul nostru este că deja am elaborat toate elementele de bază ale platformei noastre electorale, dar şi planul de exercitare a puterii în Republica Moldova. Am acordat atenţia cuvenită tuturor aspectelor, juridice, economice, sociale şi, în general, de administrare a puterii de stat. Deosebirea între noi şi alţii este că noi ştim cum trebuie administrată puterea în mod corect şi eficient. A avea intenţii bune e ceva salutabil, dar nu şi suficient. A avea experienţă, capacitate şi cunoştinţe e ceva foarte diferit şi mult mai important. Scopul nostru este să participăm la formarea unei alte majorităţi parlamentare, ce va avea grijă să facă ordine după dezastrul produs în ultimii cinci ani de zile, a mai declarat Iurie Roşca.

Aleksandr Şişkin: “Cărţile publicate de Iurie Roşca vorbesc despre experienţa lui politică şi economică solidă”

Aleksandr Şişkin a ţinut să sublinieze că vrea să li se adreseze oamenilor ca cetăţean, ca om de artă, nu ca aspirant la ocuparea unor locuri în vreun partid sau listă electorală. Şişkin a precizat că vocaţia sa este cea de artist. Dar ceea ce a simţit dânsul datorită prieteniei şi discuţiilor cu Iurie Roşca este că acesta e omul capabil să ne scoată ţara din impas. “Cel mai important lucru în cazul lui Roşca este experienţa politică şi economică, iar cărţile publicate de politician confirmă aceste calităţi”, a spus Şişkin. El a mai adăugat că nu ar fi crezut acum zece ani în posibilitatea ca vreodată să-l susţină pe Iurie Roşca. Dar artistul afirmă că în ultimii ani a reuşit să-l descopere pe omul de stat Iurie Roşca. “Inima lui mare bate pentru Moldova, ca şi inima mea”, a spus Şişkin. “Voi susţine echipa lui Iurie Roşca. Acest om vrea din toată inima să ne scoată din colapsul în care ne-am pomenit şi de aceea merită tot sprijinul nostru”, a conchis Alexksandr Şişkin.

Sursa: www.flux.md

PPCD ca alternativă reală actualei guvernări. Creştin-democraţii şi-au făcut publică decizia de a participa la viitoarea campanie electorală Iurie Roşca: Republica Moldova: de la independenţă la vasalitate. Ce aniversăm şi unde am ajuns