Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPPCD

Conferinţă de presă a PPCD cu genericul “Ce cale de dezvoltarea trebuie să aleagă Republica Moldova”

|versiune pentru tipar||
PPCD / 11 septembrie 2014 | 
Partidul Popular Creştin Democrat

Joi, 11 septembrie, Partidul Popular Creştin Democrat a susţinut o conferinţă de presă la care au participat Victor Ciobanu, preşedinte PPCD, Norbert Neuhaus, doctor în economie (Germania) şi Iurie Roşca.

În deschidere, Victor Ciobanu a reamintit că PPCD va participa la viitoarele alegeri parlamentare, avându-l pe Roşca în fruntea listei electorale. El a mai precizat că Republica Moldova poate fi scoasă din dezastrul economic şi social doar având o guvernare puternică, “o mână forte” care să dea o lovitură totală clanurilor de tip mafiot aflate la ora actuală la guvernare. Ciobanu a mai menţionat că ţara noastră nu trebuie să se aventureze în procese integraţioniste rapide şi nechibzuite nici cu Uniunea Europeană, nici cu Uniunea Vamală, ci să-şi concentreze eforturile în direcţia refacerii economice şi restabilirea justiţiei sociale.

La rândul său, Norbert Neuhaus a spus că în ultimii cincisprezece ani vizitează cu regularitate Republica Moldova şi a urmărit îndeaproape procesele politice de la noi. El a susţinut că după succesiunea la guvernare din 2009 europenii au aşteptat schimbări radicale din partea coaliţiei de guvernământ. Însă, din păcate, în loc de progrese s-au produs regrese şi chiar antireforme. Neuhaus a amintit despre reformele realizate cu efortul creştin-democraţilor în perioada anilor 2005–2009, cum ar fi consolidarea independenţei puterii judecătoreşti prin scoaterea de sub controlul politic a Consiliului Superior al Magistraturii, asigurarea unei majorităţi a opoziţiei în componenţa Comisiei Electorale Centrale şi a Curţii de Conturi, precum şi a unei autonomii a Consiliului Coordonator al Audiovizualului. Însă toate aceste reforme au fost anulate în ultimii cinci ani. El a regretat şi faptul că alianţa de guvernământ nu a realizat descentralizarea puterii de stat şi asigurarea unei autonomii locale reale prin lărgirea bazei fiscale şi crearea unui mecanism transparent şi echilibrat de transferuri de la bugetul de stat către entităţile din teritoriu. “Faptul că fiecare succesiune la guvernare produce migraţia masivă a aleşilor locali din partidele pe listele cărora au fost aleşi spre partidele aflate la guvernare demonstrează că actuala guvernare pretins democratică a păstrat verticala puterii de stat şi distribuie fondurile publice în teritoriu în funcţie de culoarea politică a aleşilor locali”, a menţionat Norbert Neuhaus. El a mai spus că Moldova nu trebuie să se avânte nici spre Vest, nici spre Est, ci să-şi definească propriile interese naţionale şi să înveţe să negocieze competent atât cu partenerii de la Bruxelles, cât şi cu cei de la Moscova. “Nimeni din exterior nu va apăra interesele naţionale ale Republicii Moldova, această obligaţie îi revine în totalitate conducerii ţării dumneavoastră”, a conchis Neuhaus.

În continuare, Iurie Roşca a susţinut că în urma alegerilor din această toamnă urmează să fie restabilit dreptul poporului la autoguvernare garantat de Constituţie. Asta pentru că la ora actuală puterea de stat în Republica Moldova este uzurpată, iar potrivit articolului 2 al Legii fundamentale “Uzurparea puterii de stat constituie cea mai gravă crimă împotriva poporului”. El a reiterat că regimul instalat după 2009 este unui ilegal, anticonstituţional, antipopular şi corupt. “Numele lui adevărat este plutocraţie, adică dominaţia banilor. Republica Moldova este un «stat captiv», încăput în mâinile câtorva clanuri oligarhice. Întreaga administraţie de stat este subordonată intereselor de tip mafiot a celor care uzurpează puterea”, a precizat Roşca. El a mai afirmat că actuala stare de lucruri a devenit posibilă ca urmare a concentrării masive a unor capitaluri astronomice de sorginte dubioasă, care au produs partide politice clientelare, ce au reuşit să preia puterea.

Roşca a adus în atenţia jurnaliştilor faptul că Republica Moldova continuă să fie o ţară monitorizată de Consiliul Europei, adică o ţară restanţieră la capitolul democraţie funcţională şi stat de drept. El a mai spus, de asemenea, că înrăutăţirea relaţiilor politice şi economice cu Rusia este o consecinţă directă a politicii actualei guvernări. Pierderile enorme pe care le suferă producătorii agricoli, exportatorii şi creditorii acestora nu vor putea fi recompensate de către guvernare, prin urmare nici ţăranii nu-şi vor primi remunerarea pentru munca din acest an.

Iurie Roşca a subliniat că Moldova trebuie să-şi restabilească suveranitatea de stat şi să nu mai admită să fie guvernată din exterior. În acest sens este nevoie să fie valorificat din plin statutul de ţară neutră, ceea ce presupune neangajarea ţării în confruntările geopolitice dintre marile puteri. “Republica Moldova nu trebuie să se alieze cu Occidentul împotriva Rusiei şi nici cu Rusia împotriva Occidentului. Iar pentru asta este nevoie de un discurs diplomatic univoc, care să demonstreze faptul că ţara noastră este un partener corect şi loial cu ambele entităţi geopolitice aflate în competiţie. Altminteri riscurile de a repeta scenariul tragic al Ucrainei sunt maxime” a mai spus Roşca.

Vorbitorul a readus în atenţia presei nevoia de a afirma principiul suveranităţii economice, numit şi patriotism, şi naţionalism economic. El presupune apărarea pieţei interne în faţa invaziei mărfurilor străine şi stimularea business-ului autohton prin instrumente vamale, fiscale şi creditare. De asemenea, se impune descentralizarea vieţii economice şi restabilirea principiului de liberă concurenţă, precum şi crearea unor mecanisme de redistribuire largă şi echitabilă a proprietăţii private.

“Nici un partid din actualul arc guvernamental nu trebuie să se regăsească printre componentele viitoarei guvernări, care va fi formată după alegerile din 30 noiembrie”, a concluzionat Roşca.

Biroul de presă al PPCD
Sursa: iurierosca.md

Iurie Roşca: Republica Moldova: de la independenţă la vasalitate. Ce aniversăm şi unde am ajuns Avem nevoie de idealuri în jurul cărora să se consolideze societatea