Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPPDA

Declaraţia PPDA: “Raptul Basarabiei” 16 mai 1812

|versiune pentru tipar||
(astăzi PPDA) / 13 mai 2012
Partidul “Democraţia Acasă”

Partidul Politic Democraţia Acasă îşi exprimă profunda durere şi indignare faţă de tragicul eveniment din 16 mai 1812 “Raptul Basarabiei” de către Imperiul Rus de la Ţara Moldovei.

Democraţia Acasă condamnă această crimă istorică care în consecinţă a dezbinat o ţară, un pămînt un Neam paşnic şi prosper, surpîndu-i dezvoltarea economică, politică şi spirituală în decurs de două secole.

Această crimă a lăsat o rană ce încă mai sîngerează şi atîrnă fiinţa şi dezvoltarea Ţării noastre. Astfel, în memoria testamentului Sfîntului Ştefan cel Mare “Mai presus de tihna noastră este datoria sfîntă de a ne apăra fiinţa şi neatîrnarea Ţării noastre” iar “Moldova este a copiilor, copiilor noştri”.

Raptul din 1812 s-a repetat la 23 August 1939 cînd prin pactul Molotov-Ribbentrop Ţara noastă a fost din nou ciopîrţită, anexată şi deznaţionalizată de acelaşi Imperiu.

În ultimii ani, în 1992, prin puterea armelor şi a manipulării ideologice iarăşi au mai rupt o parte din trupul Ţării eliberate şi suverane.

În timpul prezent, istoria se repetă, Federaţia Rusă continuînd ocupaţia criminală a Republicii Moldova, motivînd şi susţinînd separatismul în detrimentul integritătii teritoriale a Moldovei.

În acest context Partidul Politic Democraţia Acasă îşi exprimă speranţa că statele vecine comunitatea internaţională va răspunde pozitiv la toate tentativele Moldovei de a soluţiona diferendul transnistrean, prin asistenţa imediată în demilitarizarea şi democratizarea regiunii transnistrene şi recunoaşterea pe plan internaţional a nedreptăţilor săvîrşite pe acest pămînt.

Doamne Ajută Moldova

Sursa: www.m-da.md

PPDA: Mesaj de compasiune adresat poporului Georgian Rezoluţia PCDA cu privire la situaţia şi poziţia tinerilor din RM