Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPPDA

Rezoluţia PCDA cu privire la situaţia şi poziţia tinerilor din RM

|versiune pentru tipar||
(astăzi PPDA) / 26 mai 2012
Partidul “Democraţia Acasă”
“Tinerii ştiu destule lucruri pentru a fi prudenţi,
şi totuşi încearcă să realizeze imposibilul,
şi îşi împlinesc dorinţele, generaţie după generaţie.”
Pearl Sydenstricker Buck

Situaţia social-economică din ţară a afectat toate domeniile vieţii şi categoriile sociale, însă din cauza tranziţiei, cel mai mult au avut de suferit copiii şi tinerii. Tinerii, în context general, sunt cel mai numeros grup social şi foarte sensibil la schimbările politice, economice şi sociale ale ţării. Situaţia tinerilor în Moldova devine tot mai critică, fapt determinat în primul rând de problemele economice ale ţării. Una din priorităţile prezentului ar trebui sa fie situaţia tineretului si masurile ce se impun pentru rezolvarea problemelor tineretului. Unele din mulţimea de problemele cu care aceştia se confruntă sunt:

O naţiune nu se poate preocupa de viitorul ei fără să îşi educe tineretul, care de fapt reprezintă viitorul. Pentru a prezenta tineretul in prezent este necesar să-l definim “patrimoniul spiritual si material”, care de mici copii sunt îndrumaţi de către părinţi ca să înveţe cât mai mult pentru a avea un serviciu si un salariu bun însă tânărul din ziua de azi vrea mai mult, iar din păcate statul nu ii poate oferi acest lucru iar mulţii tineri deştepţi pleacă din tara pentru a duce un trai mai bun in alta tara. Plasarea în câmpul muncii.

Una dintre cele mai grave probleme care se menţine pe piaţa muncii este angajarea tinerilor, care se confruntă cu un risc mai sporit de a deveni şomer, comparativ cu alte grupuri ocupaţionale. Rata şomajului în rândul tinerilor este 2–3 ori mai mare decât media pe ţară. Tinerii, în special cei care încă nu au activat niciodată, se confruntă cu probleme majore la plasarea lor în câmpul muncii. Acest fapt are loc deoarece majoritatea angajatorilor preferă să angajeze persoane care au deja o anumită experienţă în muncă şi o calificare profesională, fapt ce reduce esenţial şansele tinerilor de a obţine un loc de muncă. În ţară predomină aşa numitul “Cumătrism” care ştirbeşte orice şansă a unui tânăr specialist de a obţine un post de muncă atractiv, deoarece acesta este preluat de generaţii tată — fiu-cumătru şi aşa mai departe.

Ce putem propune noi?, pentru a ameliora cât de cât situaţia tinerilor din ţară,
Aşa dar, înaintăm următoarele propuneri:

Impunerea statului de a micşora migrările masive a tinerilor, prin încurajarea lor, promovarea in diferite domenii, conform studiilor şi cunoştinţelor acumulate pe parcursul anilor de studii, şi de ce nu ! chiar şi în locul celora care demult trebuia să plece la odihna bine meritată.

Acestea sunt doar câteva puncte din toată aglomeraţia de semne de întrebare, care şi le pun toţi tinerii din R.M. Şi totuşi, deja e un pas mic pentru o aspiraţie mai mare.

Rata populaţiei tinere a R.M. scade simţitor, cedând bătrânilor care au rămas în ţară şi sunt mai mult de 50% din toată populaţia rămasă pe teritoriul Republicii Moldova în ultimii 10 ani.

Sursa: www.m-da.md

Declaraţia PPDA: “Raptul Basarabiei” 16 mai 1812 Rezoluţia PCDA privind necesitatea implementării conceptului de comunitarism în sfera socio-politică a Republicii Moldova