Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPPEM

Partidul Popular European din Moldova a fost constituit, în frunte cu Iurie Leancă

|versiune pentru tipar||
PPEM / 26 iulie 2015 | 
Partidul Popular European din Moldova

Delegaţii la primul Congres al Partidului Popular European din Moldova (PPEM) au votat unanim pentru constituirea noii formaţiuni politice. “Sunt sigur că ziua de 26 iulie va fi una istorică, ziua în care dăm un semnal clar de schimbare a clasei politice, ziua în care se naşte primul partid cu adevărat european”, a declarat Iurie Leancă, ales astăzi prin vot secret şi liber exprimat de către majoritatea participanţilor. Aceştia au avut de ales între trei candidaturi: Iurie Leancă, liderul Grupului de iniţiativă pentru crearea PPEM, Oazu Nantoi, preşedintele OT Chişinău şi Tudor Şonţu, primar al satului Ochiul Alb din Drochia.

“Acest prim-exerciţiu al unei democraţii interne se numeşte Vot secret. Nu ţin minte ca vreun preşedinte de partid să fi fost ales în Moldova prin vot secret. Iată că noi am demonstrat încă odată că suntem diferiţi”, a subliniat Iurie Leancă.

El a mai spus că PPEM a apărut ca urmare a unei trădări uriaşe din partea unor partide aşa-zise proeuropene, care au furat voturile electoratului după alegerile din noiembrie 2014 şi au dus ţara într-o criză fără precedent. “Partidul Popular European din Moldova se naşte astăzi dintr-o nevoie acută de modernizare a clasei politice, din nevoia oamenilor de a vedea şi politicieni care fac politică, politică pentru oameni nu doar politicieni care fac business în politică. Proiectul nostru a apărut nu ca o construcţie pregătită şi gândită cu mult timp înainte, ci pentru a acoperi un mare gol de pe scena politică, unde cetăţenii astăzi nu mai sunt reprezentaţi aproape deloc de politicienii pe care i-au ales”, a precizat preşedintele PPEM.

Iurie Leancă a adăugat că Partidul Popular European din Moldova se bucură de sprijinul celor mai puternici parteneri din Europa. Un exemplu fiind şi mesajul de felicitare pentru PPEM venit astăzi din partea Partidului Creştin-Democrat din Germania (CDU), condus de cancelarul Angela Merkel.

La fel, în cadrul Congresului PPEM, Eugen Carpov a fost ales în calitate de Prim-vicepreşedinte al PPEM. “Am un ataşament deosebit faţă de echipă — Grupul de iniţiativă al PPEM. Dintr-o echipă devenim o familie, vrem să devenim o forţă de alternativă, să aducem speranţă în casele moldovenilor care au o viziune proeuropeană şi care se simt lăsaţi deoparte.”

Tot la evenimentul de astăzi, a fost adoptat Programul Politic, care a fost elaborat în baza discuţiilor cu mii de oameni, din toate regiunile ţării. Documentul face o analiză a situaţiei actuale din R.Moldova şi a provocărilor cu care se confruntă ţara. De asemenea, acesta prezintă douăsprezece politici şi reforme în douăsprezece domenii-cheie: crearea statului de drept în Republica Moldova; schimbarea sistemului de administrare publică; dezvoltarea societăţii civile şi asigurarea controlului public permanent asupra guvernării; dezvoltarea ţării prin economia de piaţă socială; sectorul financiar-bancar şi gestionarea lui; pensiile munca şi protecţia socială; politica externă; securitatea şi sistemul de apărare; educaţie; sănătatea; agricultura şi reintegrarea ţării.

Totodată, la congres s-a aprobat Statulul PPEM şi au fost create structurile noului partid. Astfel, noul partid va avea Consiliu Politic Naţional, Comisie Naţională de Cenzori, Curte de Onoare şi Arbitraj, precum şi alte structuri interne bazate pe principii democratice europene.

În finalul congresului, a fost adoptată Declaraţia politică, în care sunt punctate şase obiective strategice ale PPEM: crearea unui stat de drept; asigurarea unei justiţii independente; schimbarea sistemului de administrare publică corupt şi depăşit de timp; dezvoltarea societăţii civile şi asigurarea controlului public permanent asupra guvernării; asigurarea bunăstării cetăţenilor; integrarea Moldovei în familia europeană. “Avem nevoie de solidaritate şi curaj pentru a întoarce ţară oamenilor”, se spune în Declaraţie.

PPEM se ambiţionează să devină cel mai important partid de orientare europeană, de centru-dreapta, de pe scena politică moldovenească. La congres au participat delegaţi din majoritatea raioanelor, municipiile Bălţi şi Chişinău, precum şi invitaţi speciali şi oaspeţi străini.

Declaraţia politică a Congresului I al Partidului Popular European din Moldova

Stimaţi concetăţeni!

În cei aproape 25 de ani de la declararea Independenţei, Republica Moldova nu a reuşit să se afirme ca un stat funcţional. Dimpotrivă, ţara s-a împotmolit în corupţie, furt şi incompetenţă, trecând prin etapa de “stat capturat” şi apropiindu-se, astăzi, de limita periculoasă a unui “stat eşuat”. În consecinţă, în momentul de faţă, Republica Moldova se află în derivă.

Actualul sistem al Puterii s-a epuizat, încrederea cetăţenilor în clasa politică de la guvernare a ajuns la cel mai jos nivel şi astfel, de facto, acest sistem nu mai are dreptul să existe. Republica Moldova are nevoie de o forţă politică nouă care, venind la guvernare, va şti chiar din prima zi cum să rezolve problemele ţării şi va restabili încrederea cetăţenilor în instituţiile statului.

Noi, delegaţii la primul Congres de constituire a Partidului Popular European din Moldova, am creat o forţă politică nouă, hotărâtă să debaraseze Moldova de un model de stagnare, injustiţie şi corupţie. Obiectivul nostru strategic este crearea unui stat liber şi demn în baza modelului de dezvoltare european, model care şi-a dovedit eficienţa în mai multe ţări ce au trecut prin perioade de tranziţie similare şi pe care le-a ajutat să se refacă întru binele cetăţenilor lor.

În 2014, Republica Moldova a obţinut regimul liberalizat de vize cu Uniunea Europeană şi a semnat Acordul de Asociere la Uniunea Europeană, un document strategic pentru reformarea şi dezvoltarea ţării noastre. Împreună cu partenerii europeni am elaborat un program, în cadrul căruia judecătorii din ţările Uniunii Europene ar lucra cu colegii lor moldoveni pentru a reforma sistemul naţional al justiţiei. Acelaşi lucru urma să se întâmple, gradual, şi în alte domenii importante — procuratură, achiziţii publice, combaterea concurenţei neloiale, a economiei tenebre sau a monopolurilor. Scopul acestor schimbări era modernizarea profundă a ţării şi a societăţii.

Am urmărit cu îngrijorare şi cu revoltă, de rând cu toţi oamenii oneşti, degradarea dramatică a ţării după alegerile parlamentare din toamna lui 2014, când a fost creată coaliţia minoritară. Preocupată de hoţii şi de îmbogăţirea unor grupuri de interese, această coaliţie a neglijat în totalitate implementarea Acordului de Asociere la UE şi a subminat metodic şi iresponsabil perspectiva europeană a Republicii Moldova. Astăzi situaţia este mai grea decât oricând.

În pofida acestor realităţi, în prezent se propune o nouă, dar la fel de nefuncţională alianţă, condusă de aceeaşi politicieni pretinşi “europeni”, dar compromişi ireversibil şi care şi-au pierdut orice credibilitate. Aceşti oameni deja au privatizat întregul stat! Totul este la cheremul lor — Justiţia şi Procuratura, Parlamentul şi Guvernul, mass-media. Totul este subordonat unui singur scop: protejarea averilor dobândite ilegal, îmbogăţirea lor şi protejarea autorilor unor crime care i-au făcut pe majoritatea concetăţenilor noştri şi mai săraci.

Suntem convinşi că, fără demontarea sistemului putred de guvernare a statului, schimbările reale sunt imposibile. Noi vom elimina viciile care distrug ţara, vom înlătura conflictele de interese din culoarele Puterii şi vom rupe cercul vicios în care politica este tratată ca business.

PPEM reprezintă generaţia politică nouă care crede că Uniunea Europeană este singura opţiune pentru asigurarea unui viitor sigur şi demn, pe care îl merită concetăţenii noştri. Suntem decişi să lucrăm împreună cu toţi cei care cred într-o Moldovă puternică şi demnă, pentru realizarea următoarelor obiective strategice:

  1. Crearea unui stat de drept ce încurajează iniţiativa individuală, separarea reală a businessului de politică şi asigură independenţa instituţiilor de stat care să acţioneze în interesul cetăţeanului. Partidul va depune toate eforturile pentru a pregăti statul pentru aderarea la UE, în care să nu mai existe tentative de “privatizare” a puterii şi de transformare a acesteia în cea mai profitabilă afacere personală. O justiţie independentă trebuie să garanteze supremaţia legii şi să ofere şanse egale pentru toţi cetăţenii. PPEM se angajează să creeze atmosfera de “toleranţă zero” faţă de corupţie;
  2. Schimbarea sistemului de administrare publică corupt şi depăşit de timp. PPEM pledează pentru revizuirea fundamentală a sistemului de administrare publică pentru a-l face compact, transparent şi eficient. Considerăm necesară crearea unui sistem modern de management, orientat spre performanţă şi spre rezultate, de rând cu pregătirea şi consolidarea corpului de funcţionari publici profesionişti şi independenţi de factorul politic. Vom lansa o veritabilă vânătoare de profesionişti pe care să îi atragem în serviciul public naţional;
  3. Dezvoltarea societăţii civile şi asigurarea controlului public permanent asupra guvernării. PPEM va milita pentru stabilirea unor priorităţi clare pentru cheltuirea resurselor bugetare şi crearea unor mecanisme de control public asupra acestora;
  4. Asigurarea bunăstării cetăţenilor prin crearea locurilor de muncă bine plătite. În acest sens, PPEM promovează dezvoltarea unei economii de piaţă socială, demonopolizată şi scoasă de sub controlul politic, unde dezvoltarea businessului mic si mijlociu şi atragerea investiţiilor sunt două priorităţi guvernamentale. Vom asigura imparţialitatea agenţiilor regulatorii şi vom promova crearea unui sistem economic deschis, în care întreprinderile publice-cheie, care în prezent servesc pentru extragerea unor beneficii personale sau partinice, vor fi privatizate sub controlul strict al unor agenţii recunoscute. Asigurarea unui nivel decent de trai pentru populaţia ţării va rămâne o prioritate absolută;
  5. Vom asigura integrarea Moldovei în familia europeană, de care aparţinem în mod legitim.

Sarcina PPEM este de a veni la putere pentru a construi o altă Moldovă. Noi înţelegem că cetăţenii ţării noastre au viziuni diferite, dar niciunul dintre ei nu este ostil modelului de dezvoltare, propus de noi. Avem acelaşi crez, şi anume, suntem convinşi că înapoierea, sărăcia, corupţia, sentimentul de disperare şi inutilitate trebuie să rămână în trecut. Facem apel către toţi oamenii de buna-credinţă să se alăture acţiunii noastre pentru a construi cu încredere un viitor european pentru toţi şi pentru fiecare. Avem nevoie de solidaritate şi curaj pentru a întoarce ţara oamenilor. Aşa să ne ajute Dumnezeu!

Discursul lui Iurie Leancă la Congresul de constituire a PPEM

Stimaţi invitaţi,
Dragi colegi,
Doamnelor şi domnilor,

Dacă cineva mi-ar fi spus în urmă cu ceva timp, chiar şi anul trecut, că voi ajunge la un astfel de moment, m-aş fi uitat cu uimire la el, era ultimul lucru la care mă gândeam, să particip la formarea unui nou partid politic în Moldova. Dar iată că aşa te ajută viaţa să-ţi depăţeşti limitele pe care le cunoşteai, să descoperi că poţi face mai mult decât faci, să descoperi că poţi contribui la viitorul ţării tale şi prin alte forme de manifestare, să te descoperi pur şi simplu.

Eu cred că aveam nevoie să descopăr politica şi altfel decât o ştiam, dar cred că şi politica noastră avea nevoie de un nou tip de politicieni, avea nevoie de un suflu nou, avea nevoie de o nouă formă de manifestare. Se vorbeşte atât de des despre nevoia de reformă, de modernizare, despre modelele europene de funcţionare a instituţiilor, despre avantajele unui sau altui sistem politic, dar cred că întâi de toate avem nevoie de o modernizare a clasei politice, de europenizarea noastră, a politicienilor. Câtă vreme nu activăm noi ca nişte politicieni europeni, e greu să convingem societatea că suntem capabili să construim o Moldovă europeană. Politicienii autointitulaţi proeuropeni, prin acţiunile sale au contribuit la erodarea ideii parcursului european, a valorilor democratice. Dar asta nu înseamnă ca trebuie să ne dezicem de ideea integrării europene, unica capabilă să ne ajute să construim un stat funcţional, dar să schimbăm politicienii respectivi!

Partidul Popular European din Moldova se naşte astăzi dintr-o nevoie acută de modernizare a clasei politice, din nevoia oamenilor de a vedea şi politicieni care fac politică, politică pentru oameni nu doar politicieni care fac business în politică. Proiectul nostru a apărut nu ca o construcţie pregătită şi gândită cu mult timp înainte, ci pentru a acoperi un mare gol de pe scena politică, unde cetăţenii astăzi nu mai sunt reprezentai aproape deloc de politicienii pe care i-au ales.

Trebuie să recunoaştem că PPEM a apărut ca urmare a unei trădări uriaşe din partea unor partide aşa-zis proeuropene, care au furat voturile electoratului după alegerile din noiembrie 2014 şi au dus ţara într-o criză fără precedent. Atunci noi am decis să mergem cu cetăţenii care ne-au votat şi să-i părăsim pe politicienii mincinoşi şi lipsiţi de integritate, care au pus mai presus de interesele oamenilor, interesele lor financiare, lupta pentru putere şi pentru funcţii. Aşadar, PPEM are deja locul său pe scena politică şi am demonstrat acest lucru în alegerile locale, unde fără bani şi fără să avem timpul necesar să ne pregătim, în pofida intimidărilor şi presiunilor, am reuşit o performanţă extraordinară. Scorul obţinut în Chişinău a arătat cât de mare nevoie este de un nou partid în Moldova, construit pe principii europene, dar şi pe responsabilitatea ce ne revine pe scena politică. Pentru mine, ca iniţiator al acestui proiect politic, miza în aceste alegeri locale a fost să demonstrăm că un partid se poate dezvolta şi poate exista şi fără milioane de euro, fără abuzuri instituţionale, fără corupţie politică, am demonstrat că cu foarte puţini bani şi cu o echipă în curs de constituire, am reuşit să obţinem un scor foarte bun. Aşadar, avem un prim-mare succes de care să ne bucurăm şi vă felicit pentru munca extraordinară pe care aţi făcut-o în campania electorală pentru alegerile locale. PPEM şi-a respectat prima promisiune făcută electoratului atunci când am lansat grupul nostru de iniţiativă, aceea de a demonstra că în Moldova se poate face politică şi de către oameni cinstiţi. Mulţumiri Dlor I.Hadârcă şi M.Godea pentru faptul că au rezistat presiunilor aplicate de a părăsi blocul în toiul campaniei, dar şi pentru conlucrarea bună pe care am avut-o demonstrând că politicienii responsabili se pot axa pe problemele oamenilor şi nu egourile personale.

Doamnelor şi domnilor,

Un partid puternic are în spate oameni puternici, dar şi parteneri puternici. Partidul Popular European din Moldova a plecat la drum, încă din faza de idee, cu parteneri extrem de puternici, cei mai puternici din Europa. Am iniţiat un dialog intens cu colegii şi prietenii noştri din Partidul Popular European, din partidele europene care aparţin familiei PPE, cu grupul PPE din Parlamentul European. Avem alături de noi unul dintre cele mai importante partide din Europa, UCD din Germania, partidul condus de Cancelarul german, Angela Merkel, cu care am discutat personal despre proiectul nostru politic înainte să-l iniţiez, suntem sprijiniţi şi de Fundaţia K. Adenauer, care încă de la punerea bazei acestui partid ne-a oferit un sprijin substanţial. Chiar zilele trecute am fost la Kiev şi m-am întâlnit cu preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, un prieten şi partener important al Moldovei, căruia i-am prezentat proiectul nostru şi m-a asigurat de tot sprijinul lui. Am iniţiat o comunicare şi cu colegii din România şi sunt convins că în curând vom stabili relaţii instituţionale cu ei.

Iată, dragi colegi, cu ce parteneri puternici pleacă PPEM la drum şi ce responsabilitate uriaşă avem în faţă, să le demonstrăm prietenilor noştri din Europa şi de pretutindeni că au motive să se mândrească cu noi şi să ne ofere încrederea şi sprijinul lor.

Înainte de toate însă, noi trebuie să le demonstrăm cetăţenilor Moldovei că Partidul Popular European este o alternativă la partidele existente, este o alternativă la partidele corupte, că noi suntem o alternativă la cei care au venit să se îmbogăţească în politică, pe seama sărăciei oamenilor. Afaceriştii din politică ne-au ironizat că suntem un partid de diplomaţi. Da, în acest partid sunt şi diplomaţii aceia care au pus Moldova pe calea europeană, care au adus liberalizarea regimului de vize, care au contribuit decisiv la semnarea Acordului de Asociere. Da, în timp ce ei furau, noi făceam diplomaţie, noi repuneam Moldova pe harta ţărilor respectabile din Europa, noi ne luptam pentru ca cetăţenii noştri să fie respectaţi în Europa. Noi credem că în Moldova nu doar hoţii şi parveniţi au voie să facă politică! Da, suntem diplomaţi, nu hoţi, asta e diferenţa dintre noi şi ei, iar Moldova are nevoie şi de un partid de diplomaţi, doctori, profesori, funcţionari publici şi fermieri, oameni de afaceri şi simpli muncitori, cetăţeni cinstiţi care să muncească pentru ţară. Asta e rolul pe care PPEM îl va avea pe scena politică, iar dacă ne vom asuma această responsabilitate, în timp foarte scurt partidele corupte vor intra în istorie, iar Republica Moldova va fi eliberată din captivitate şi se va dezvolta într-un ritm mult mai alert.

Dragi colegi,

Din cele spuse mai spus este evident că PPEM nu apare doar ca să mai existe un partid pe scena politică, ci apare dintr-o necesitate uriaşă de reformare a clasei politice. Ca urmare, ne asumăm un rol extrem de complicat şi important, de primul partid care este construit pe alte principii decât cele existente. Modelul pe care am construit Programul nostru politic este cel al marilor partide europene, un program politic care are la bază participarea la construirea unui stat modern, cu o economie competitivă şi un model de dezvoltare europeană.

Programul nostru politic se bazează pe câţiva piloni foarte importanţi, îi voi enumera pe cei mai importanţi:

O sarcină primordială — restabilirea încrederii cetăţenilor în instituţiile publice.

Pentru a atinge acest obiectiv trebuie să urmăm modelul de dezvoltare european — un model cu reguli clare şi previzibile, care şi-a dovedit viabilitatea şi eficienţa.

Pe plan instituţional, crearea unui stat de drept ce încurajează iniţiativa individuală, cu separarea reală a businessului de politică şi scoaterea companiilor de stat de sub controlul partidelor politice.

Luptă intransigentă pentru eradicarea corupţiei, inclusiv prin instituirea unei misiuni de drept a UE, pentru a aduce în Moldova judecători şi procurori Europeni şi a schimba instituţiile statului. Iniţiativa lansată de noi şi se pare că tot noi o vom pune în aplicare.

Crearea şi încurajarea unei atmosfere de “toleranţă zero” faţă de corupţie. Concedierea din serviciul public a tuturor celor care nu pot proba legalitatea veniturilor şi a bunurilor pe care le deţin.

Schimbarea sistemului de administrare publică corupt şi depăşit de timp, pentru a-l face compact, transparent şi eficient. Crearea unui sistem modern de management, orientat spre rezultate.

Consolidarea si responsabilizarea instituţiilor regulatorii.

Pregătirea şi consolidarea corpului de funcţionari publici independenţi de factorul politic

Veritabilă vânătoare de profesionişti pe care să îi atragem în serviciul public naţional. Cooptarea, în poziţii-cheie de conducere, a managerilor cu experienţă, cetăţeni ai Republicii Moldova, care au studiat în străinătate şi nu au “legături” acasă, dar şi a managerilor străini. Delegarea acestor profesionişti pârghii reale pentru a implementa reformele, indiferent de conjunctura politică. Prioritatea numărul unu rămân instanţele judiciare şi procuratura, unde trebuie de angajat cadre tinere.

Modificarea cardinala a sistemului de salarizare.

Stabilirea unor priorităţi clare pentru cheltuirea resurselor bugetare şi crearea unor mecanisme de control public asupra acestora.

Economie: Dezvoltarea unei economii de piaţă socială, bazată pe reguli clare de joc

Crearea, cât mai curând posibil, a unui sistem economic foarte deschis. Statul trebuie să se retragă din majoritatea sectoarelor economiei (păstrându-şi doar active strategice) şi să scape de sistemul de subvenţionare a industriilor. Mai exact, trebuie creată o piaţă liberă, care este calea cea mai sigură de a distruge oligarhia şi de a combate corupţia.

Privatizarea întreprinderilor publice-cheie, care în prezent servesc pentru extragerea unor beneficii personale sau partinice, iar datoriile lor sunt trecute pe seama statului. Privatizarea cu participarea obligatorie a companiilor străine, sub supravegherea unor agenţii recunoscute.

Finalizarea proiectelor energetice de interconexiune.

Datoria instituţiilor publice este să creeze condiţii adecvate pentru a susţine spiritul antreprenorial, nu să pedepsească şi să jefuiască mediul de afaceri. Principiul nostru este: cu cât mai puţini birocraţi se ocupă de economie, cu atât mai bine pentru economie şi pentru dezvoltarea economică.

Dezvoltarea businessul mic si mijlociu si atragerea investiţiilor, crearea locurilor de muncă

Reforma sistemului de achiziţii publice — una dintre sursele principale ale corupţiei.

În sectorul financiar-bancar — o investigaţie independentă, efectuată de o echipă din străinătate. Pedepsirea penală pentru cei care au furat banul public. Asanarea de urgenţă a sistemului bancar cu sprijinul experţilor din străinătate.

Doamnelor şi domnilor,
Dragi colegi,

Acestea sunt doar câteva repere importante din platforma politică pe care construim Partidul Popular European din Moldova, dar pentru implementarea Programului nostru politic va fi nevoie de foarte multă muncă, o implicare energică a noastră, a tuturor, pentru că spre deosebire de alte partide, a căror valoare este cuantificată în bani, valoarea partidului nostru constă în dumneavoastră, cei care aţi aderat la partid şi aţi decis să vă implicaţi în schimbarea modului de a se face politică în Moldova.

Iar pentru că acest congres are loc într-un moment politic fierbinte, aş vrea să vă spun câteva lucruri despre modul în care cred eu că ar trebuie să se raporteze PPEM la noua majoritate politică şi la noul Guvern care de ceva timp deja se află în chinurile naşterii.

În primul rând, constat faptul că noi nu ne aflăm la guvernare şi nici nu facem parte din majoritatea politică ce va fi constituită. Avem obiective încă foarte diferite de unele dintre partidele de la guvernare, credem într-un alt mod de a face politică şi credem că putem sprijini mai bine ţara făcând o opoziţie activă şi constructivă faţă de majoritatea parlamentară ce se va constitui. Vom vota acele iniţiative care vin cu adevărat în sprijinul cetăţenilor şi vom sancţiona derapajele actualei guvernări.

O spun deschis, nu cred în viitoarea guvernare pentru că văd cum este formată ea şi de această dată. Din nou prin negocieri netrasparente, din nou bătălii disperate după funcţii, din nou un acord plin de vorbe goale, din nou partajări politice a instituţiilor care ar trebui să fie independente, din nou înţelegeri de culise. Am activat într-un astfel de context şi ştiu cât de complicat a fost, dar vad că nu se învaţă nimic din greşelile trecutului şi se vine cu aceleaşi metode care s-au dovedit distructive în AIE1 şi AIE 2. Vom insista atât în Parlament, dar şi prin alte tipuri de acţiuni politice, asupra implementării cât mai urgente a Acordului de Asociere, asupra demarării unor acţiuni reale de luptă cu corupţia, asupra elucidării furtului de la BEM, recuperării prejudiciului prin lansarea de urgenţă a etapei a doua de investigare de către o companie internaţională şi punerea la puşcărie a celor care au furat, indiferent de ce funcţii politice au, vom insista ca noul Guvern să revină cât mai urgent pe calea europeană, să înceapă negocierile cu FMI, pentru a putea debloca finanţările externe pentru Moldova.

Nu în ultimul rând, aş menţiona că cel mai mare eşec al Moldovei a fost pierderea aproape completă a încrederii partenerilor externi în ţara noastră. Iar cel mai grav e că acest lucru s-a întâmplat în doar 6 luni, după o guvernare catastrofală cu susţinerea comuniştilor, un eşec pentru care partidele care au fost la guvernare trebuie să răspundă în faţa cetăţenilor. Au distrus tot ce am construit din 2009 încoace, în doar câteva luni, inclusiv munca mea şi a multor colegi care se află în sala asta, dar cel mai grav este că şi-au bătut joc de încrederea pe care cetăţenii au acordat-o partidelor pro-europene. De fapt, sunt aceiaşi protagonişti care impun aceleaşi modele perimate de guvernare când centrul decizional e la partide şi nu la guvern. Iată de ce noi nu avem încredere în noua guvernare, iată de ce ei nu au dorit ca noi să participăm la negocieri, pentru că ştiau că ceea ce le vom solicita nu pot să îndeplinească, asta pentru că unii dintre ei încă speră să mai găsească nişte bănci de furat în noua guvernare. Noi însă ne vom lupta ca ei să nu mai poată fura şi puţinul care a mai rămas în ţara asta, vom munci să refacem credibilitatea Moldovei în ochii partenerilor externi, iar apariţia noului nostru partid este un prim-semnal că oamenii au nevoie de o schimbare şi că schimbarea începe azi.

Dragi colegi,
Dragi prieteni,

Partidul Popular European din Moldova va face o politică europeană, începând de la modul de finanţare, până la modul în care va activa pe scena politică din ţara noastră. Vom continua să colectăm fonduri în mod transparent, de la cetăţeni şi oameni de afaceri, chiar dacă ştim că este un proces dificil. În alegerile locale însă am demonstrat că se poate face campanie electorală şi fără milioane de euro, am demonstrat că se poate face campanie electorală şi fără implicarea ilegală a instituţiilor statului, am demonstrat că se poate face campanie fără cumpărări de oameni şi am strâns lângă noi doar acei oameni care îşi doresc să facă o politică reală, nu una conjuncturală. Am dat primul semnal că schimbarea este posibilă, acum avem sarcina de a o duce până la capăt.

De aceea e important ca după acest congres, după ce vom înregistra oficial partidul, să începem să dăm o cât mai mare consistenţă organizaţiilor noastre teritoriale, să fim activi atât la centru, cât şi în teritoriu, să atragem profesionişti în partidul nostru, să le explicăm oamenilor diferenţa dintre noul nostru partid şi partidele existente, să le câştigăm încrederea, iar la următoarele alegeri, fie că sunt la termen sau anticipate, PPEM să devină cel mai mare partid din Moldova.

În final, aş vrea să salut faptul că ni s-a alăturat un om foarte valoros, fostul nostru coleg din PLDM, Nicolae Juravschi, el va activa alături de noi în Parlament şi în echipa partidului. Apreciez curajul lui de a lua această decizie şi apreciez dorinţa lui de a participa la un alt mod de a face politică, dorinţa lui de a nu se lăsa tras în prăpastia spre care se îndreaptă partidul pentru care împreună am muncit, dar care a ales să o ia pe un drum lateral, unul care nu este european decât la nivel declarativ, un drum care este al intereselor de grup. Sperăm că în perioada următoare ni se vor alătura şi alţi foşti colegi, atât în Parlament, cât şi în teritoriu, ei vor avea de ales între a rămâne într-un partid profund corupt sau a participa împreună cu noi la o nouă construcţie politică europeană.

PPEM rămâne un partid deschis tuturor celor care vor să facă politică modernă, europeană, dar avem uşile închise pentru conjuncturişti, pentru cei care fac politică doar ca să pună mâna pe funcţii şi să se îmbogăţească.

Moldova modernă pe care dorim noi să o construim trebuie să fie una în care oamenii să rămână cu plăcere, cei care au plecat să aibă motive să revină, o ţară care să nu mai fie condusă prin abuzuri şi corupţie, o ţară care să nu mai fie dominată de frică şi instabilitate. Aşa s-a născut PPEM, din aceste nevoi, din dorinţa oamenilor de a avea o alternativă la partidele actuale, din dezamăgirea lor faţă de politicienii care le-au furat voturile şi viitorul. Asta arată cât de mare este responsabilitatea noastră, cât de important este să nu dezamăgim aceşti oameni!

Spun fără falsă modestie că sunt sigur că ziua de 26 iulie va fi una istorică, ziua în care dăm un semnal clar de schimbare a clasei politice, ziua în care se naşte primul partid cu adevărat european.

Mult succes noului nostru proiect politic, Partidul Popular European din Moldova!

Sursa: ppe.md

Partidul Popular European din Moldova şi-a creat noi organizaţii teritoriale Au fost depuse cererea şi dosarul de înregistrare a Partidului Popular European din Moldova