Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPPEM

Fracţiunea Blocul Electoral “Platforma Popular Europeană — Iurie Leancă” a dat startul campaniei TANC

|versiune pentru tipar||
PPEM / 25 martie 2016
Partidul Popular European din Moldova

Fracţiunea Blocul Electoral “Platforma Popular Europeană — Iurie Leancă” a anunţat astăzi, în cadrul unei conferinţe de presă, că dă startul campaniei “Transport Avansat la Noi în Chişinău”, prescurtat TANC, care va avea drept scopul soluţionarea problemelor privind calitatea transportului public din capitală şi suburbiile acesteia.

Această campanie a fost lansată după ce, pe parcursul anului 2015, consilierii municipali PPEM, au efectuat mai multe întâlniri cu cetăţenii municipiului, unde au identificat principalele dificultăţi cu care aceştia se confruntă. Astfel, au fost identificate următoarele probleme: apeductele învechite şi sistarea apei; lipsa sau starea defectuoasă a canalizării pluviale; lipsa drumurilor asfaltate; carenţe în funcţionarea transportului public; insuficienţa grupelor în grădiniţele pentru copii, starea dezastruoasă a obiectelor de agrement; asistenţa medicală precară; lipsa planului urbanistic local; securitatea traficului rutier; gunoiştile neautorizate etc.

“Una din principalele probleme cu care se confruntă cetăţenii este transportul. Astfel, în discuţiile cu locuitorii din municipiu am identificat următoarele carenţe: nerespectarea graficului şi itinerarului rutelor de transport; dimineaţa şi seara transportul public este supra aglomerat şi nu face faţă fluxului de pasageri; transportul public după orele 19:00 nu funcţionează. De aceea, am decis să iniţiem această campanie, împreună cu locuitorii capitalei, în spiritul democraţiei participative. Dacă astăzi ai nevoie de un TANC sa circuli pe drumurile din oraş, noi vom merge ca TANC-ul nostru pentru a soluţiona problema calităţii transportului public”, a declarat consilierul municipal PPEM, Ruslan Codreanu.

Astfel, în următoarele trei luni, fracţiunea municipală PPEM, va merge în toate sectoarele şi suburbiile municipiului Chişinău, unde va colecta petiţii de la cetăţeni, care vor fi depuse la Primăria capitalei şi va cere responsabililor din domeniu condiţii mai bune de transport. În paralel, se va efectua un sondaj, inclusiv online, pentru a identifica carenţele transportului municipal.

“Discut în fiecare zi cu locuitorii comunei Grătieşti. Cetăţenii îşi doresc un transport în care să nu îngheţe de frig, iar seara să poată ajungă la timp şi în siguranţă acasă. De asemenea, şoferii ar trebui să fie mai amabili cu călătorii şi respecte regulile circulaţiei rutiere. Trebuie să punem o mai mare presiune pe Primăria Chişinău”, a menţionat primarul localităţii, Victor Mardare.

După finalizarea procesului de colectare a petiţiilor şi a sondajului, Fracţiunea municipală a PPEM va prezenta rezultatele campaniei şi va monitoriza cât de rapid se va îmbunătăţi calitatea transportului municipal. De asemenea, PPEM va cere repetarea concursurilor de distribuire a rutelor de maxi-taxiuri şi va cere reluarea circulaţiei pe rutele de autobuse, care anterior au fost închise.

“O situaţie dezastruoasă se află şi parcul urban de autobuse. Zilnic pe rute ies aproximativ 90–91 de vehicule, iar fiecare al cincilea se întoarce înapoi în parc, neajungând la prima staţie, din cauza că este foarte vechi. Să nu uităm că vorbim de o întreprindere municipală, agent economic, scopul căruia este, inclusiv, desfăşarea activităţii economice şi de a aduce profit. Dar, unde sunt banii noştri? Vă spun eu — banii noştri se duc în fier vechi. De aceea, plus la toate acţiunile din cadrul campaniei «TANC», vom cere un audit la această întreprindere”, a concluzionat consilierul PPEM, Veaceslav Bulat.

Vă reamintim că, pe parcursul ultimului an, în rezultatul întâlnirilor avute cu locuitorii municipiului Chişinău, fracţiunea municipală PPEM a trimis peste 100 de interpelări către serviciile specializate ale Primăriei Chişinău şi administraţiei publice centrale, iar 30 dintre acestea au fost legate de transportul municipal. Cu părere de rău, la majoritatea acestor interpelări, PPEM a primit răspunsuri birocratice şi urmate de lipsa unor acţiuni concrete.

Sursa: ppe.md

PPEM cere retragerea urgentă a proiectului legii cu privire la statutul municipiului Chişinău de pe agenda parlamentară Fracţiunea Blocului Electoral “PPEM — Iurie Leancă” propune organizarea unui referendum privind demiterea Primarului Chişinăului