Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPPM

Declaraţia partidului “Patrioţii Moldovei” la decizia Curţii Constituţionale a Republicii Moldova din 05 decembrie 2013

|versiune pentru tipar||
PPM / 6 decembrie 2013
Partidul “Patrioţii Moldovei”

În legătură cu decizia Curţii Constituţionale, care a legitimat folosirea denumirii de limbă “română” în Republica Moldova, partidul “Patrioţii Moldovei” declară:

  1. Acoperind decizia sa cu aşa-numita Declaraţie de Independenţă a Republicii Moldova, şi înlocuind, evident, esenţa Legii fundamentale a ţării, Curtea Constituţională, concepută pentru a proteja Constituţia, ea însuşi o încalcă, transformîndu-se într-o armă politică a forţelor pro-române în Republica Moldova. Prin aceasta, Curtea se contrapune intereselor poporului Republicii Moldova şi trebue să fie dizolvată ca şi cum nu şi-ar justifica destinaţia.
  2. Declaraţia de Independenţă a Republicii Moldova restabilită, nu poate substitui textul iniţial şi să fie folosită în calitate de un document oficial atunci, cînd se primesc hotărîri de stat, care ating soarta întregii naţiuni. Mai mult decît atît, există îndoieli temeinice cu privire la faptul că în Declaraţia originală limba “română” a fost anunţată ca limbă a poporului moldovenesc. În acest caz, nu există nici o logică între Declaraţia din 1991 şi normele Constituţiei cu privire la denumirea limbii, adoptate în 1994. Restabilirea Declaraţiei este doar o înşelăciune a actualei guvernări!
  3. Trecerea la alfabetul latin în anul 1989 a fost primul pas în eradicarea limbii moldoveneşti în Republica Moldova şi înlocuirea acestea cu limba “română”. Frumoasa limbă a strămoşilor noştri, limba lui Ştefan cel Mare şi a cronicilor vechi moldovenesti este adusă la un pas de dispariţie. PPM va merge pe calea restabilirii alfabetul chirilic — alfabet firesc al limbii moldoveneşti din momentul apariţiei sale.
  4. În societatea moldovenească este o necesitate stringentă de a organiza un referendum naţional, cu participarea obligatorie la el a regiunilor Republicii Moldova din stînga Nistrului, cu privire la denumirea limbii de stat, pentru a evita speculaţiile politice în viitor cu privire la problematica aceasta. De îndată, ce se vor crea condiţiile prevăzute de Constituţie pentru a înfăptui cele planificate, PPM va iniţia organizarea unui astfel de referendum.

Partidul “Patrioţii Moldovei” încurajează susţinătorii săi şi adevăraţii patrioţi ai ţării noastre în orice mod de a boicota folosirea denumirii de limbă “română” pe teritoriul Republicii Moldova.

Ne adresăm cu un apel la intelectualitatea Moldovei: la profesori, angajaţi, oameni de ştiinţă şi personalităţi culturale, să se angajeze activ în lupta pentru păstrarea limbii strămoşilor noştri glorioşi, pentru a da o ripostă la fiecare insinuări şi acţiuni agresive de romanizare a societăţii moldoveneşti.

Să ne apărăm Moldova, limba Moldovenească, istoria Moldovei!

Sursa: patriot.md

Adresarea partidului “Patrioţii Moldovei” către adepţii ideei de stînga din Republica Moldova Summitul de la Vilnius şi urmările lui pentru Republica Moldova