Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPN

Declaraţia Partidului Popular Republican cu privire la situaţia de pe piaţa naţională a produselor petroliere

|versiune pentru tipar||
PPR (astăzi PN) / 7 septembrie 2005
Partidul NostruPartidul Popular Republican este îngrijorat de procesul creşterii nestăvilite a preţurilor la benzină şi motorină. Salturile alaramante pe plan internaţional ale preţurilor la petrol, care riscă să provoace o criză energetică de proporţii, ne fac să fim înţelegători faţă de importatorii şi realizatorii produselor petroliere din Republica Moldova. Considerăm totodată că nu pot fi tolerate încercările unor agenţi economici care, folosind ca paravan conjunctura preţurilor de la bursele mondiale, încearcă să profite suplimentar de pe urma acesteia.

Constatăm însă că principala responsabilitate pentru ceea ce se face în ultimul timp pe piaţa internă a produselor petroliere îi revine Guvernului. Guvernarea comunistă demonstrează o dată în plus că, cu toată susţinerea parlamentară a sateliţilor ei mai “europeniizaţi” în persoana creştin-democraţilor, democraţilor şi social-liberalilor, ea nu este capabilă să gestioneze procesele din economie. Mai mult, Guvernul beneficiază el însuşi de pe urma scumpirilor la benzină şi motorină, deoarece creşte volumul încasărilor TVA la buget. Nici măcar nu se încearcă crearea unui mecanism de redistribuire a acestor supravenituri — atît către cetăţeni, care suferă de pe urma inflaţiei, cît şi, nu în ultimul rînd, către producătorii agricoli, direct afectaţi de creşterea preţului motorinei, ceea ce îi pune în imposibilitatea efectuării lucrărilor de toamnă.

În situaţia în care Guvernul Tarlev nu mai controlează situaţia, iar Preşedintele Voronin se află la odihnă, PPR cere deputaţilor din Parlamentul Republicii Moldova să se convoace de urgenţă într-o sesiune extraordinară în cadrul căreia:

  1. Să examineze problema votului de încredere actualului Guvern, pe care l-a investit.
  2. Să modifice legislaţia respectivă, stabilind subvenţii reale agricultorilor, care ar acoperi cel puţin jumătate (şi nu circa zece la sută, ca în prezent) din cheltuielile la un hectar prelucrat, cum se procedează în ţările membre ale Uniunii Europene.
  3. Să elaboreze şi să adopte un mecanism de majorare a salariilor pentru bugetari şi alte categorii de angajaţi, care ar prevedea indexarea directă a salariilor în dependenţă de rata inflaţiei.

PPR reaminteşte aleşilor poporului că, după modificările din Constituţie operate în 2000, Moldova se consideră o republică parlamentară, ceea ce înseamnă că organul legislativ nu poate fi redus nici la funcţia unei simple secţii juridice de pe lîngă Preşedinţie, nici la cea de votant pasiv al proiectelor de legi parvenite de la Guvern.

Biroul de presă al Partidului Popular Republican
Declaraţia Partidului Popular Republican cu privire la aşa-numita bază a statutului Transnistriei Apel către membrii Partidului Popular Republican