Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPN

Declaraţia Partidului Popular Republican cu privire la încălcarea drepturilor persoanelor de vîrsta a treia

|versiune pentru tipar||
PPR (astăzi PN) / 4 iulie 2006
Partidul NostruÎn contextul politicii antipopulare de majorare a preţurilor la produsele de primă necesitate, de creştere a tarifelor la gazul natural, de demarare a aşa-numitei “reforme a sistemului de compensaţii nominative”, în urma căreia doar va spori numărul săracilor, guvernarea comunistă a aplicat, recent, o nouă lovitură tuturor persoanelor în etate — fie pensionaţi, fie ajunşi la vîrsta pensionării.

Începînd cu 2 iunie 2006, au intrat în vigoare un şir de amendamente la Codul Muncii, inclusiv la art. 82, unde a fost introdusă o normă suplimentară. Ea permite conducătorului (angajatorului) întreprinderii sau organizaţiei să concedieze în mod automat salariatul (angajatul) în caz de “pensionare a salariatului, conform legislaţiei în vigoare, pentru limită de vârstă ori vechime în muncă sau obţinere de către acesta a dreptului la pensie pentru limită de vârstă ori vechime în muncă”.

Aceasta înseamnă că, în prezent, orice pensionar care încearcă să mai cîştige un ban adăugător la pensia care nu-i ajunge pentru a supravieţui, poate fi în orice moment concediat în temei “legal”, fără ca să i se ofere, cel puţin, un motiv sau o explicaţie. La fel, pericolul concedierii “legitime” planează şi asupra tuturor cetăţenilor care au atins vârsta pensionării, dar care ar prefera să mai muncească şi să trăiască din salariu, nu dintr-o pensie mizeră.

La PPR parvin tot mai multe semnale de la pensionarii indignaţi. Oamenii aduc exemple, inclusiv de la întreprinderi din Chişinău, unde deja se întocmesc “liste negre” pentru concediere. Noua “lege” a trezit îngrijorare şi în mediul rural, mai ales în colectivele pedagogice din şcolile săteşti unde, în lipsă de tineri specialişti, sînt nevoiţi să-şi continue lucrul didactic mulţi pedagogi deja pensionaţi ori ajunşi la vîrsta pensionării. Este clar că toţi ei sînt plasaţi într-o deplină şi umilă dependenţă de autorităţile locale, care oricînd pot să le dea afară de la lucru. PPR consideră că noua normă din Codul Muncii este anticonstituţională, fiindcă încalcă dreptul la muncă. De fapt, în pofida vorbelor goale despre “grija faţă de pensionari”, Partidul Comuniştilor şi-a demonstrat şi cu acest prilej adevărata faţă de partid mincinos şi antipopular, privîndu-i pe pensionari de dreptul la muncă într-un mod similar infractorilor de drept penal. După mai mult de cinici ani de guvernare în stil PCRM, rezultatul este trist: puţinii bogaţi din Moldova continuă să devină şi mai bogaţi, iar marea armată de săraci — şi mai săracă.

Întreaga responsabilitate pentru urmările nefaste ale recentei modificări din Codul Muncii le revine atît deputaţilor fracţiunii majoritare PCRM şi celor din opoziţie, care au votat unanim pentru adoptarea ei, cît şi preşedintelui Vladimir Voronin, care a promulgat-o fără nici o rezervă. PPR cheamă pensionarii, toate persoanele de vîrsta a treia din RM să exprime neîncredere unor asemenea politicieni.

Declaraţia Partidului Popular Republican cu privire la strangularea puterii locale Declaraţia Partidului Popular Republican cu privire la încălcarea drepturilor pensionarilor