Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPN

Ministerul Justiţiei încearcă scoaterea PPR din cursa electorală

|versiune pentru tipar||
PPR (astăzi PN) / 3 noiembrie 2008
Partidul Nostru

Ministerul Justiţiei a refuzat înregistrarea modificărilor la statutul Partidului Popular Republican, adoptate în cadrul Congresului extraordinar din 27 septembrie 2008, în conformitate cu prevederile noii Legi privind partidele politice. Este evident că e vorba de o decizie politică a Ministerului prin care se urmăreşte un singur scop — împiedicarea PPR de a participa la alegerile parlamentare din 2009. Acest lucru iese în evidenţă dacă e să urmărim argumentele cu care a operat Ministerul.

Оn prima fază, s-a invocat că la dosar nu este anexat primul exemplar al bonului de plată a taxei de stat, deşi şi pentru un începător este clar că acesta se păstrează la instituţia bancară care-1 eliberează. În faza a doua, Partidului i s-au cerut prezentarea unor documente suplimentare care se prezintă doar la înregistrarea noilor formaţiuni şi care nu au nici o atribuţie cu înregistrarea unor modificări la statut (lista delegaţilor prezenţi la congres, lista membrilor de partid, inclusiv varianta electronică a acesteia), precum şi documente care în genere nu sînt prevăzute de Legea cu privire la partidele politice (procesul verbal al şedinţei Congresului, mandatele delegaţilor la Congres). PPR a cerut explicaţii Ministerului privind baza legală a acestor cerinţe ale sale şi, înţelegînd că a dat-o în bară, Ministerul a schimbat accentele. Astfel, în Decizia de refuz a înregistrării modificărilor la Statut, Ministerul “camuflează” toate pretenţiile menţionate mai sus pe final, iar în prim plan scoate deja cu totul alte argumente.

Printre acestea se numără faptul că statutul partidului nu conţine organul împuternicit să reprezinte Partidul în raportul cu autorităţile publice, cu alte persoane juridice şi fizice; denumirea prescurtată a partidului politic induce în eroare cu privire la forma sa juridică de organizare etc. S-a ajuns pînă acolo că ni s-a cerut ca denumirea abreviată a partidului (PPR) să fie modificată în PPPPR (Partidul Politic Partidul Popular Republican)!

Invocarea acestor argumente aberante este o dovadă clară că cinovnicii de la Minister nici nu au studiat statutul Partidului pentru că aceste noţiuni se conţin în actualul statut al PPR, înregistrat în 2005, şi anume: art. 10.7 “preşedintele PPR promovează programul politic al partidului, reprezintă partidul în raport cu organele puterii de stat, cu alte formaţiuni politice, atît din ţară, cît şi din străinătate, poartă răspundere politică deopotrivă cu Consiliul Republican”.

De asemenea, s-au invocat pretenţii vizavi de pretinsa lipsă a procedurii de modificare a listei candidaţilor pentru alegeri parlamentare şi locale, dar aceasta se conţine în modificările propuse în p. 10.12.14 a statutului.

În plus, Ministerul a pretins că la statut nu a fost anexat simbolul permanent al Partidului sub forma grafică alb-negru şi color, dar, cînd am primit materialele, ne-am convins că simbolul era anexat. Mai mult ca atît, capitolul I p. l al statutului ne vorbeşte “…reprezentarea grafică a simbolului permanent se anexează ca parte integrată a prezentului statut…”.

Оn lumina celor expuse, este clar că Ministerul Justiţiei execută o comandă politică a guvernării, pentru care PPR tot timpul a fost un duşman incomod.

PPR va ataca în instanţă de judecată decizia Ministerului Justiţiei privind refuzul înregistrării modificărilor la statut şi sensibilizează organismele internaţionale asupra gravelor derapaje antidemocratice la care se dedă puterea în ajunul alegerilor parlamentare.

Serviciul de presă al PPR
Declaraţia PPR cu privire la numirea repetată a lui Gheorghe Papuc în funcţia de ministru al afacerilor interne Declaraţia PPR cu privire la situaţia critică creată în domeniul aprovizionării cu agent termic a locuitorilor capitalei