Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPN

Declaraţia PPR cu privire la situaţia critică creată în domeniul aprovizionării cu agent termic a locuitorilor capitalei

|versiune pentru tipar||
PPR (astăzi PN) / 11 noiembrie 2008
Partidul Nostru

Partidul Popular Republican (PPR) constată cu îngrijorare incapacitatea autorităţilor locale ale capitalei, dar şi a celor centrale, de a identifica un numitor comun pentru soluţionarea problemei aprovizionării locuitorilor municipiului Chişinău cu agent termic.

PPR consideră că toate discuţiile la această temă nu pot avea finalitate atît timp cît în capul mesei sînt puse interesele de ordin electoral ale partidelor care astăzi exercită actul guvernării la nivel de capitală şi de ţară. Or, este evident că fiecare din aceste formaţiuni este preocupată mai mult de propria imagine şi de denigrarea adversarilor, decît de interesele cetăţenilor.

PPR condamnă cu vehemenţă această atitudine iresponsabilă şi cheamă partidele implicate în guvernarea locală din Chişinău şi în cea de nivel centrală să renunţe la show-urile politice ieftine, să abordeze problema livrării agentului termic prin prisma intereselor cetăţenilor, să se aşeze la masa tratativelor şi să identifice acea soluţie de compromis pe care o aşteaptă acei care i-au investit cu încrederea lor.

Pornind de la această situaţie concretă, PPR sesizează public Comisia Electorală Centrală şi-i propune instituirea unei comisii de etică consultative cu statut permanent, ce ar activa pe lîngă CEC şi ar avea abilitatea să dea aprecieri comportamentului partidelor prin prisma intereselor lor electorale. Or, multe dintre ele încep campania electorală cu mult înainte de startul oficial al acesteia, ceea ce contravine legislaţiei în vigoare. Pentru a exclude situaţiile cînd activitatea acestei Comisii ar putea fi utilizată de către anumite forţe în scopuri proprii, sugerăm ca din componenţa ei să facă parte atît reprezentanţii guvernării şi opoziţiei, cît şi ai societăţii civile. CEC ar urma să ia în calcul opiniile Comisiei respective atît în perioada dintre scrutinele electorale, cît şi în timpul acestora, în special, în momentul înregistrării candidaţilor în alegeri.

PPR este convins că activitatea unei astfel de comisii va conduce la sporirea responsabilităţii partidelor faţă de alegători, va exclude abuzurile formaţiunilor pe durata guvernării lor, reieşind din scopuri partinice şi electorale, va permite evitarea unor situaţii critice de genul celei care s-a creat în prezent în municipiul Chişinău.

Ministerul Justiţiei încearcă scoaterea PPR din cursa electorală Justiţia comunistă încalcă dreptul liderului PPR la un proces echitabil