Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPN

Liderul PPR a atacat în Curtea de Apel decizia instanţei de judecată de condamnare a sa

|versiune pentru tipar||
PPR (astăzi PN) / 4 februarie 2009
Partidul Nostru

Nicolae Andronic, liderul Partidului Popular Republican (PPR), a atacat în Curtea de Apel Chişinău decizia instanţei de judecată Buiucani, care l-a condamnat săptămîna trecută la cinci ani privaţiune de libertate cu suspendare. A fost atacată doar decizia de fond a instanţei, deoarece deocamdată nu ştie pentru ce concret a fost condamnat Nicolae Andronic.

De notat că, iniţial, liderului PPR i se incrimina că ar fi sustras prin şantaj de la un businessman, în perioada cînd era prim-vicepremier (1998–1999), o sumă anume de bani, dar ulterior acuzaţia a fost recalificată şi în final instanţa a făcut trimitere în decizia sa la samovolnicie.

Este evident că acest dosar i-a fost intentat lui Nicolae Andronic din motive politice, pentru că l-a criticat de nenumărate ori în public pe preşedintele Vladimir Voronin şi actuala guvernare. Scopul urmărit de guvernare este de a-l denigra pe Nicolae Andronic şi partidul pe care-l conduce şi de a împiedica participarea sa în alegerile din acest an.

O dovadă în plus că acest dosar este unul politic este şi modul în care au reacţionat la decizia instanţei organele mass-media controlate de putere. Acestea au tirajat zile în şir ştirea despre condamnare, făcînd trimitere la acuzaţii ce nu se conţin în decizia instanţei. Ele vehiculează teze pe care nici partea acuzată nu le cunoaşte măcar, iar aceasta ne vorbeşte despre multe.

De notat şi faptul că, în cazul liderului PPR, intenţionat se face abstracţie de principiul prezumţiei nevinovăţiei. Or, o persoană poate fi considerată vinovată doar după decizia definitivă a instanţei de judecată. Iar liderul PPR încă nu a epuizat căile de atac pe care le are la dispoziţie — Curtea de Apel şi, eventual, Curtea Supremă de Justiţie.

Liderul PPR este sigur că examinarea cauzei va fi tergiversată, pentru ca în alegeri să se creeze impresia generală precum că ar fi comis nu se ştie ce ilegalităţi, dar este decis să meargă pînă la capăt pentru a demonstra lipsa de temei a acuzaţiilor ce-i sînt aduse şi caracterul politic al acestui dosar.

Serviciul de presă al PPR
PPR consideră lipsită de sens semnarea codului de conduită în alegeri Declaraţie privind decizia Partidului Popular Republican de a susţine Uniunea Centristă din Moldova la alegerile parlamentare din 5 aprilie 2009