Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPN

Declaraţia PPR privind atacurile de imagine şi dezinformarea cetăţenilor la care recurge postul de televiziune “Moldova-1”

|versiune pentru tipar||
PPR (astăzi PN) / 2 martie 2009
Partidul Nostru

Partidul Popular Republican i-a act cu îngrijorare de campania de defăimare şi denigrare a partidului, a liderului său şi a formaţiunii pe care PPR a decis să o susţină în aceste alegeri (Uniunea Centristă din Moldova), declanşată de către mass-media controlată de actuala guvernare şi, în special, de postul de televiziune pretins public “Moldova-1”.

Astfel, în mod tendenţios şi cu încălcarea tuturor normelor legale, dar şi de etică profesională, la data de 27 februarie 2009, în cadrul emisiunii informative “Mesager”, “Moldova-1” a difuzat un material prin care s-a dat o interpretare absolut eronată a declaraţiilor făcute de liderul PPR, Nicolae Andronic, la tema relaţiilor Moldovei cu CSI, în cadrul emisiunii “Cabinetul din umbră” de la postul de televiziune prin Internet “Jurnal TV”. În cadrul acelei emisiuni, Nicolae Andronic a avut un mesaj clar şi echidistant şi anume: că acum nu ar trebui de pus problema ieşirii sau rămînerii în CSI şi că, în genere, acest organism internaţional nu merită atenţia care se încearcă să i se acorde. “Moldova-1” a interpretat eronat declaraţiile lui Nicolae Andronic şi le-a prezentat drept un argument precum că Nicolae Andronic, PPR şi, în genere, UCM consideră necesară ieşirea Moldovei din CSI şi, mai mult chiar, că imediat după venirea în Parlament, UCM va ridica problema respectivă. În plus, televiziunea pretins publică a încercat să divizeze vorbitorii de limbă rusă de restul societăţii, să-i poziţioneze împotriva PPR şi UCM, numindu-i cu termenul jignitor şi arhaizat de “rusofoni”.

PPR condamnă această atitudine vădit părtinitoare a postului “Moldova-1” şi declară că toate aceste presupuneri şi comentarii reprezintă un fals, fără bază reală, rodul fanteziei bogate a specialiştilor în tehnologii PR murdare ce lucrează pentru actuala guvernare. Unica afirmaţie corectă din toate cele difuzate de “Moldova 1” este doar faptul că UCM va fi prezentă în viitorul Parlament.

PPR constată că “Moldova-1” a încălcat:

PPR consideră că materialul difuzat de “Moldova-1” cade sub incidenţa prevederilor Codului cu privire la contravenţiile administrative, care defineşte calomnia drept “răspîndirea cu bună ştiinţă a unor scorniri mincinoase ce defăimează o altă persoană”, iar injuria drept “înjosirea premeditată a onoarei şi demnităţii unei persoane prin acţiune, verbal sau în scris”.

PPR va cere postului “Moldova-1” oferirea dreptului la replică şi respectarea în continuare a regulilor legale şi etice în reflectarea campaniei electorale şi, totodată, va sesiza organele abilitate asupra acestor grave încălcări.

PPR atenţionează corpul diplomatic acreditat la Chişinău, organismele internaţionale şi societatea civilă asupra derapajelor evidente de la regulile de organizare şi desfăşurare a unor alegerile democratice, libere şi corecte şi solicită monitorizarea şi taxarea lor ca atare.

Declaraţie privind decizia Partidului Popular Republican de a susţine Uniunea Centristă din Moldova la alegerile parlamentare din 5 aprilie 2009 Declaraţia PPR privind noile intoxicări ale opiniei publice operate de către postul de televiziune “Moldova-1”