Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPN

Declaraţia PPR privind noile intoxicări ale opiniei publice operate de către postul de televiziune “Moldova-1”

|versiune pentru tipar||
PPR (astăzi PN) / 4 martie 2009
Partidul Nostru

Partidul Popular Republican este indignat de comportamentul provocator şi vădit ostil al postului de televiziune pretins public “Moldova-1”, care, nu a acceptat tonul de dialog civilizat şi legal, solicitat de PPR, şi a recurs la noi atacuri de imagine josnice în adresa formaţiunii, a lui Nicolae Andronic, şi a concurentului electoral Uniunea Centristă din Moldova, susţinut de PPR.

Acum cîteva zile, PPR a semnalat opinia publică din ţară şi de peste hotare asupra faptului că, în mod tendenţios şi cu încălcarea tuturor normelor legale, dar şi de etică profesională, la data de 27 februarie 2009, în cadrul emisiunii informative “Mesager”, “Moldova-1” a difuzat un material prin care s-a dat o interpretare absolut eronată a declaraţiilor făcute de liderul PPR, Nicolae Andronic, la tema relaţiilor Moldovei cu CSI, în cadrul emisiunii “Cabinetul din umbră” de la postul de televiziune prin Internet “Jurnal TV”. În cadrul acelei emisiuni, Nicolae Andronic a avut un mesaj clar şi echidistant şi anume: că acum nu ar trebui de pus problema ieşirii sau rămînerii în CSI şi că, în genere, acest organism internaţional nu merită atenţia care se încearcă să i se acorde. “Moldova-1” a interpretat eronat declaraţiile lui Nicolae Andronic şi le-a prezentat drept un argument precum că Nicolae Andronic, PPR şi, în genere, UCM consideră necesară ieşirea Moldovei din CSI şi, mai mult chiar, că imediat după venirea în Parlament, UCM va ridica problema respectivă.

PPR a atras atenţia conducerii televiziunii pretins publice asupra gravelor derapaje de ordin etic şi moral pe care le-a comis, precum şi asupra încălcării prevederilor Codului Electoral, Codului Audiovizualului, Regulamentului cu privire la reflectarea campaniei electorale în mijloacele de informare în masă. De asemenea, PPR a solicitat (după cum este şi normal într-un stat democratic) oferirea dreptului la replică.

Spre marea noastră mirare, postul “Moldova-1” nu a acceptat soluţionarea situaţiei de conflict apărute pe cale amiabilă şi în conformitate cu norma legală. Mai mult decît atît, “Moldova 1” a pus pe post, la data de 03.03.2009, în cadrul aceleaşi emisiuni “Mesager”, un nou material denigrator, ofensator şi care nu are legătură cu realitatea. În această nouă creaţie de PR negru, postul tv reia atacurile şi insinuările din precedentul material, iar pentru a-i conferi o veridicitate oarecare, recurge la alt procedeu murdar — ruperea din context a declaraţiilor făcute de liderul PPR. Astfel, sînt prezentate doar frînturi din declaraţia făcută de liderul PPR în cadrul emisiunii “Cabinetul din umbră” de la “Jurnal.tv”.

Această atitudine părtinitoare a postului de televiziune finanţat din banii contribuabililor ne întăreşte în convingerea că “Moldova-1” s-a antrenat în cel mai murdar mod în campania electorală, făcînd jocul puterii.

PPR atrage atenţia opiniei publice din ţară şi de peste hotare asupra acestui comportament inadmisibil al postului pretins public de televiziune şi cere Consiliului Coordonator al Audiovizualului, care monitorizează comportamentului radiodifuzorilor în campania electorală, să discute şi să sancţioneze derapajele de la norma legală la care se dedă “Moldova-1”. De asemenea, cerem Comisiei Electorală Centrale să ia atitudine faţă de aceste evidente abuzuri ale acestui post de televiziune.

PPR atenţionează corpul diplomatic acreditat la Chişinău, societatea civilă şi organismele internaţionale ce monitorizează procesul electoral asupra acestui caz grav şi solicită includerea lui în rapoartele privind calitatea campaniei electorale a alegerilor parlamentare din 5 aprilie.

Declaraţia PPR privind atacurile de imagine şi dezinformarea cetăţenilor la care recurge postul de televiziune “Moldova-1” Declaraţia PPR privind neparticiparea la alegerile parlamentare anticipate din 29 iulie 2009