Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPN

Demiterea Guvernului deschide calea revenirii opoziţiei la guvernare

|versiune pentru tipar||
PPR (astăzi PN) / 11 martie 2013
Partidul Nostru

“Demiterea guvernului nu va avea consecinţe pozitive asupra ţării şi va deschide calea revenirii opoziţiei la guvernare”, consideră fostul vicepremier al Republicii Moldova, Nicolae Andronic.

Solicitat de reporterul “Infotag”, fostul vicepremier a menţionat că situaţia a devenit extrem de complicată, iar acum totul depinde de faptul “cum partidele din cadrul fostei AIE se vor ridica în picioare, deoarece loviturile aplicate atît de Partidul Democrat (PD), cît şi de Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM). au fost în egală măsură destul de dure”.

“În acelaşi timp, este jalnică şi situaţia în care s-a pomenit Partidul Liberal, condus de Mihai Ghimpu, care şi-a asumat rolul de bufon, învinuind PLDM-ul de toate relele. Este evident că această linişte a PD şi chemare la constructivism, este dictată de faptul că anume ei l-au rugat pe Ghimpu să-şi asume rolul de prost al satului. Aceste învinuiri reciproce nu vor duce decît la revenirea masivă a opoziţiei la guvernare”, a spus Andronic.

În opinia lui, “guvernarea AIE a fost marcată de o competiţie nesănătoasă dintre parlament şi guvern, în realizarea reformelor, care nu erau coordinate nici în guvern, nici în legislativ”.

“Aceste aşa-zise reforme au dus doar la schimbarea oamenilor din funcţii contra unor sume de bani. Probabil că odată se vor spune lucrurilor pe nume şi se va afla cît a achitat un funcţionar sau altul pentru funcţia pe care o ocupă”, a menţionat fostul vicepremier, potrivit căruia în toţi aceşti ani AIE a fost orbită de putere.

Nicolae Andronic consideră că, deşi guvernul AIE a venit la putere într-o perioadă destul de grea pentru ţară, cu o situaţie economică dificilă, aceasta nu mai este o scuză pentru eşecurile înregistrate.

“Toţi cei care vin la putere, declară că vor să schimbe lucrurile în bine şi, cel mai important, susţin că ştiu cum să facă acest lucru. Ne-am convins că nu este chiar aşa. Cu regret, luptele dintre clanurile politice au continuat şi sub preşedinţia actualului şef al statului, Nicolae Timofti. Mai mult, chiar şi iniţiativele bune, cum ar fi reparaţia drumurilor, au fost compromise din cauza funcţionarilor corupţi. Trebuie să recunoaştem că de vină sînt atît componentele AIE, care au delegat în guvern nu cele mai bine pregătite persoane, cît şi faptul că premierul nu i-a putut scoate în vileag pe cei care nu au lucrat eficient în acest guvern. Astfel, s-a compromis o guvernare întreagă”, susţine Nicolae Andronic.

În opinia lui, partea pozitivă a guvernării AIE o reprezintă doar deschiderea pe plan extern a R.Moldova. “Însă această apropiere este datorată nu atît succeselor remarcabile obţinute de Moldova pe plan intern, ci unor acţiuni serioase ale Ministerului de Externe”, a spus Andronic.

Întrebat dacă după acuzaţiile reciproce dure din ultimul timp, liderii fostei AIE ar mai putea să se aşeze la masa tratativelor pentru a evita alegerile anticipate, Nicolae Andronic a menţionat că acest lucru este posibil doar într-o singură împrejurare.

“Dacă faţă de un lider al partidelor AIE se vor găsi materiale compromiţătoare. Fiind şantajabili, aceştia ar merge la o nouă înţelegere. În alte condiţii nu cred că se poate ajunge la o înţelegere”, a conchis fostul vicepremier Nicolae Andronic.

Sursa: www.ppr.md

Declaraţia Partidului Popular Republican Renato Usatîi: Pe 8 februarie se va desfăşura congresul PPR