Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPN

“Partidul Nostru” a semnat un acord de colaborare cu PLDR

|versiune pentru tipar||
PN / 14 martie 2017
Partidul Nostru

“Partidul Nostru” a semnat astăzi, 14 martie, un acord de colaborare cu Partidul Liberal Democrat din Rusia (PLDR), condus de Vladimir Jirinovski. Semnarea a avut loc la Moscova, în oficiul PLDR. În cadrul procesului de negocieri privind semnarea acordului de colaborare pe linie de partid a participat o delegaţie reprezentativă a “Partidului Nostru”, care a mers în capitala Rusiei. Aceasta a fost condusă de liderul PN, Renato Usatîi.

După cum a declarat preşedintele PLDR, Vladimir Jirinovski, liberal-democraţii ruşi sînt pregătiţi la toate formele de colaborare cu “Partidul Nostru”. “Cel mai simpatic îmi este «Partidul Nostru»”, a subliniat Jirinovski. “De aceea, sîntem gata la orice fel de colaborare pe linie de partid, la schimb de delegaţii, lărgirea contactelor pe linia structurilor de tineret între aripa tînără a PLDR şi aceeaşi organizaţie a «Partidului Nostru»”.

Vladimir Jirinovski şi-a exprimat încrederea că colaborarea între PLDR şi “Partidul Nostru” va contribui la dezvoltarea relaţiilor moldo-ruse. “Vom merge înainte împreună, pentru ca tînăra generaţie a Moldovei şi Rusiei să se mîndrească cu trecutul glorios şi prezentul. În anii 30–40 ei vor fi noua elită a Moldovei şi Rusiei. Să facă cunoştinţă şi să dezvolte relaţii”.

La semnarea acordului, liderul PLDR a menţionat că cunoaşte foarte bine Moldova: “Noi pledăm pentru ceea ca să avem relaţii bune cu Moldova, am cutreierat-o la timpul meu, am fost şi în Găgăuzia, şi în Transnistria”.

Preşedintele “Partidului Nostru”, Renato Usatîi, la rîndul său a declarat: “Pentru mine este o mare onoare să fiu astăzi aici, împreună cu delegaţia mea din Moldova. Fiind elev încă în perioada sovietică, urmăream şi cunoşteam despre activitatea PLDR nu mai puţin decît cei care trăiau în Rusia, şi Dvs. aţi menţionat corect că, cu toţii ne-am născut într-o ţară mare, după care am fost despărţiţi”. “Dvs. sînteţi un politician de talie mondială, şi nu o dată aţi demonstrat milioanelor de alegători că sînteţi un patriot al Rusiei. Noi sîntem patrioţi ai Moldovei, şi de aceea m-am întors în Moldova pentru a încerca să schimb viaţa oamenilor spre bine”, a spus Usatîi, adresîndu-se către Jirinovski. “Îmi face plăcere că multe instituţii mass-media mă comparau cu Dumneavoastră, zicînd că eu sînt «Jirinovski de Moldova»”, a observat Renato Usatîi.

Potrivit lui Usatîi, “Partidul Nostru” are ce învăţa de la PLDR, vorbind despre calea pe care a mers formaţiunea sa politică timp de doi ani de la momentul creării. Usatîi a informat liderul PLDR despre represiunile şi fărădelegile în adresa partidului, despre dosarele penale fabricate pe numele activiştilor formaţiunii şi conducătorilor “PN”. În acest context, Renato Usatîi i-a mulţumit lui Vladimir Jirinovski pentru susţinerea care a oferit-o acesta n 2014, atunci cînd “Partidul Nostru” a fost exclusă ilegal de la alegerile parlamentare. Jirinovski, la rîndul său, şi-a exprimat încrederea că “dacă în Moldova ar fi fost alegeri libere şi corecte, atunci «Partidul Nostru» ar fi avut o fracţiune puternică în Parlament. Posibil aţi fi format de unii singuri Cabinetul de miniştri”, a presupus preşedintele PLDR.

Liderul “Partidului Nostru” a menţionat, de asemenea, despre maşinaţiile la care a apelat regimul de guvernare din Moldova înaintea campaniei prezidenţiale, atunci cînd Constituţia a fost modificată în aşa mod ca să fie majorat artificial cenzul de vîrstă pentru candidaţi la funcţia de şef al statului cu scopul de a nu-l admite la alegeri pe Usatîi. “Nu avem democraţie în Moldova. Moldova este un stat capturat în care toate procesele sînt controlate de oligarhul cu reputaţie îndoielnică Plahotniuc”, a declarat Usatîi. “Avem judecători de buzunar, procurori. Astăzi ei condamnă periodic, la cîteva luni, la închisoare susţinătorii şi activiştii noştri. Dosare penale sînt intentate aproape împotriva tuturor conducătorilor «Partidului Nostru»”.

După cum a comunicat liderul “Partidului Nostru”, regimul de guvernare încearcă să discrediteze formaţiunea politică şi pe arena internaţională: “Dacă e să ascultăm procurorul general din Moldova şi conducerea MAI, atunci toţi conducătorii noştri sînt infractori. Atunci cînd am început activitatea politică, niciun dintre noi nu avea niciun dosar penal, nici într-o ţară”, a menţionat el. Vladimir Jirinovski, la fel, a subliniat că lupta cu oligarhii este una dintre priorităţile PLDR. “La voi acolo Plahotniuc se plimbă, la Kiev alţi oligarhi, şi la noi tot. Foarte multe lucruri corespund şi noi sîntem gata să colaborăm în orice modalitate”.

Liderul “Partidului Nostru” a menţionat importanţa de a îmbunătăţi situaţia migranţilor moldoveni care lucrează în Federaţia Rusă: “Sînt convins că vom putea îmbunătăţi situaţia cu susţinerea Dvs.. Avem sute de mii de cetăţeni care lucrează în Rusia”. Remarcînd faptul că în acest domeniu se aşteaptă îmbunătăţiri legate de amnistierea cetăţenilor moldoveni pentru încălcările minore în Federaţia Rusă, Usatîi a mai spus: “Există şi o categorie de funcţionari care nu pot intra în Rusia. Şi foarte bine! Să nu mai fure ceva din grabă, aşa cum au făcut-o cu miliardul de dolari din băncile moldoveneşti”.

În cadrul discuţiei Vladimir Jirinovski a lansat ideea reluării legăturilor economice între Rusia şi Moldova. “Cu ce erau rele legumele, fructele sau vinul moldovenesc? Să fie mai ieftin să le aduci din Cili, decît cu camioanele din Moldova?”, s-a întrebat el. Liderul PLDR a mai menţionat că Rusia şi Moldova au multe lucruri comune. “Avem un spaţiu comun, ne uneşte limba, ori astăzi 300 de milioane de oameni vorbesc limba rusă. Ne uneşte credinţa ortodoxă”.

Renato Usatîi a invitat delegaţia PLDR să urmărească activitatea celui de-al V-lea Congres extraordinar al “Partidului Nostru”, care va avea loc pe 18 martie la Chişinău. Vladimir Jirinovski şi-a dat acordul şi, la rîndul său, l-a invitat pe Renato Usatîi şi delegaţia “Partidului Nostru” la sărbătorirea a 30 de ani de la fondarea PLDR care va avea loc în luna decembrie 2019 la Moscova.

Contactele între “Partidul Nostru” şi PLDR se dezvoltă deja de mai mult timp, în ultimii ani avînd loc cîteva întrevederi între Renato Usatîi şi Vladimir Jirinovski. Anterior, Renato Usatîi a menţionat că între cele două formaţiuni se pregăteşte un acord de colaborare. PLDR este prima şi cea mai veche formaţiune politică apărută în Rusia după 75 de ani de guvernare a PCUS. Partidul Liberal Democrat a fost creat încă pe timpurile existenţei Uniunii Sovietice — pe 13 decembrie 1989. În prezent, PLDR are circa 300 000 de membri din toată Rusia. Departamentele regionale ale PLDR sînt create în 85 de subiecte ale Federaţiei Ruse. În localităţi activează un număr de 2.296 oficii.

Sursa: ru1.md

Usatîi: opoziţia trebuie să se unească împotriva iniţiativei lui Plahotniuc Provocare în ajunul Congresului “Partidului Nostru”! Primarul oraşului Basarabeasca a fost reţinut pe o învinuire inventată